Budinca de orez ca la bunica. Dulcele preferat al copiilor

/ / Modificat: 2023-02-08
Budinca de orez ca la bunica. Dulcele preferat al copiilor

Orezul cu lapte este, fără îndoială, unul dintre acele deserturi care ne duc înapoi în timp amintindu-ne unele dintre cele mai magice momente din viața noastră. Din păcate, mulți dintre noi nu ne vom mai putea bucura de desertul vedetă al bunicii, dar putem reproduce rețeta ei pentru a crea amintiri frumoase în viața celor mici. 

Budinca de orez, un dulce cu tradiție

Se crede că budinca de orez provine din Asia și a ajuns în Europa prin intermediul arabilor. Apoi, începând cu secolul al XVI-lea, a fost exportata în America și Africa în timpul colonizării, unde a devenit, de asemenea, unul dintre deserturile tradiționale. O mare parte din popularitatea sa în culturi atât de diverse se datorează în parte simplității rețetei sale, care necesită doar orez, lapte și zahăr.

Cu toate acestea, deși este un desert unic, adevărul este că există diferite moduri de a-l pregăti. Unii preferă să o aromatizeze cu scorțișoară, alții cu coaja de lămâie sau de portocală, iar alții adaugă o notă de vanilie. De asemenea, fiecare casă are propriul său secret, acea notă distinctivă care face ca desertul bunicii să nu aibă același gust ca cel din restaurantul tău preferat.

1. Rețetă tradițională

Ingrediente:

  • 125 grame de orez rotund
  • ½ litru de lapte, de preferință integral
  • 50 de grame de zahăr
  • ½ baton de scorțișoară
  • Coaja de la o jumătate de lămâie
  • Scorțișoară pudră pentru decorare

Cum se prepară:

Într-o cratiță mare se toarnă laptele cu batonul de scorțișoară și coaja de lămâie. Se aduce la fierbere. Se ia de pe foc, se îndepărtează batonul de scorțișoară și lămâia și se dă deoparte.

Între timp, se pune orezul într-o altă cratiță și se acoperă cu apă. Se fierbe timp de aproximativ 5 minute pentru a elibera amidonul.

Se ia de pe foc și, cu ajutorul unei strecurătoare, se îndepărtează apa și se "clătește" orezul cu apă rece. Se pune din nou în cratiță, la foc mediu, adăugând în același timp laptele fierbinte.

Se fierbe orezul cu laptele timp de aproximativ 10 minute. Se adaugă zahărul și se amestecă ușor pentru a preveni lipirea, timp de încă 10 minute. Rețineți că orezul trebuie să fie destul de lichid, deoarece va continua să absoarbă laptele pe măsură ce se răcește.

Se ia de pe foc și se transferă într-un bol pentru a se răci. După ce s-a răcit, se pune la frigider să se răcească timp de cel puțin 4 ore și va fi gata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dulciuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre