Gogosile au un loc special in amintirile din copilarie. Parfumul lor cald, textura pufoasa si gustul de „acasa” sunt imposibil de uitat. Prajite in untura, asa cum faceau bunicile, capata o aroma autentica si un exterior usor crocant. Iar daca le pregatesti impreuna cu copilul tau, nu doar ca vei avea parte de desert, ci si de o experienta de conectare, joc si invatare.
Ingrediente pentru gogosi pufoase prajite in untura
-
500 g faina alba
-
25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata)
-
2 oua
-
250 ml lapte caldut
-
50 g zahar
-
50 g unt topit
-
1 plic zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
-
1 praf de sare
-
Coaja rasa de lamaie (optional)
-
Untura pentru prajit (aprox. 300-400 g)
-
Zahar pudra pentru decor
Pasii de preparare
-
Activeaza drojdia
– Intr-un bol mic, amesteca drojdia cu putin lapte cald, 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina. Lasa 10 minute sa creasca. -
Pregateste aluatul
– Intr-un bol mare, pune faina, sarea, zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie.
– Adauga ouale, laptele caldut si drojdia activata.
– Framanta bine 8-10 minute, apoi adauga untul topit si framanta pana se absoarbe complet.
– Acopera cu un prosop curat si lasa la crescut 1 ora, pana isi dubleaza volumul. -
Formeaza gogosile (cu ajutorul copiilor)
– Intinde aluatul pe masa usor infainata, cam de 1-1,5 cm grosime.
– Taie gogosile cu o forma rotunda, un pahar sau… lasa copilul sa aleaga forme amuzante (inimioare, stelute, animale).
– Aseaza-le pe hartie de copt si mai lasa-le 15 minute la dospit. -
Prajire in untura
– Incalzeste untura intr-o tigaie adanca sau cratita. Cand este bine incinsa (dar nu fumeganda), pune 2-3 gogosi odata.
– Prajeste-le pe ambele parti pana devin aurii.
– Scoate-le pe servet de hartie pentru a absorbi excesul de grasime. -
Decor si servire
– Presara zahar pudra peste ele cat sunt calde.
– Serveste-le simple sau cu dulceata, ciocolata tartinabila sau miere.
Forme de gogosi pe care le puteti face impreuna
Copiii adora sa modeleze, asa ca implicarea lor e parte din farmecul acestei retete:
-
Rotunde clasice – cu un pahar
-
Gogosi cu gaura – folosind doua capace/pahare de marimi diferite
-
Stelute, inimi, ursuleti – cu forme de biscuiti
-
Mini-gogosi – ideale pentru manute mici si copt rapid
-
Gogosi cu „surpriza” – puneti o bucatica de gem in interiorul aluatului inainte de prajire
Transformati preparatul intr-un mic atelier de joaca culinara – copilul va fi mai curios sa guste ce a „creat” el.
Beneficiile implicarii copiilor in gatit
Gatitul impreuna nu este doar despre mancare. Este despre:
-
Dezvoltarea motricitatii fine (framantat, taiat cu forme)
-
Incredere in sine – copilul vede ca „poate” contribui
-
Educatie practica – invata despre ingrediente, texturi, timp de asteptare
-
Timp de calitate in familie – fara ecrane, cu zambete si faina pe nas
-
Deschidere spre noi gusturi – copilul e mai dispus sa guste ceva ce a ajutat sa pregateasca
Cum pastrezi gogosile
-
Se pastreaza bine 1-2 zile intr-un recipient acoperit, la temperatura camerei.
-
Le poti reincalzi putin la cuptor sau la microunde pentru a redeveni pufoase.
-
Se pot congela imediat dupa prajire, apoi reincalzi la cuptor.
Reteta de gogosi in untura este mai mult decat un desert – este o calatorie in timp, un mod de a pastra traditiile vii si o ocazie perfecta de a crea amintiri dulci alaturi de copilul tau. Cu putina rabdare, multa joaca si un strop de zahar pudra, gatitul devine o experienta de familie care se cere repetata.
Foto: freepik.com