Gogosi pufoase ca la bunica. Reteta cu untura si activitate perfecta cu cei mici

/ / Modificat: 2025-10-21
Gogosi pufoase ca la bunica. Reteta cu untura si activitate perfecta cu cei mici

Gogosile au un loc special in amintirile din copilarie. Parfumul lor cald, textura pufoasa si gustul de „acasa” sunt imposibil de uitat. Prajite in untura, asa cum faceau bunicile, capata o aroma autentica si un exterior usor crocant. Iar daca le pregatesti impreuna cu copilul tau, nu doar ca vei avea parte de desert, ci si de o experienta de conectare, joc si invatare.

Ingrediente pentru gogosi pufoase prajite in untura

  • 500 g faina alba

  • 25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata)

  • 2 oua

  • 250 ml lapte caldut

  • 50 g zahar

  • 50 g unt topit

  • 1 plic zahar vanilat (sau esenta de vanilie)

  • 1 praf de sare

  • Coaja rasa de lamaie (optional)

  • Untura pentru prajit (aprox. 300-400 g)

  • Zahar pudra pentru decor

Pasii de preparare

  1. Activeaza drojdia
    – Intr-un bol mic, amesteca drojdia cu putin lapte cald, 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina. Lasa 10 minute sa creasca.

  2. Pregateste aluatul
    – Intr-un bol mare, pune faina, sarea, zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie.
    – Adauga ouale, laptele caldut si drojdia activata.
    – Framanta bine 8-10 minute, apoi adauga untul topit si framanta pana se absoarbe complet.
    – Acopera cu un prosop curat si lasa la crescut 1 ora, pana isi dubleaza volumul.

  3. Formeaza gogosile (cu ajutorul copiilor)
    – Intinde aluatul pe masa usor infainata, cam de 1-1,5 cm grosime.
    – Taie gogosile cu o forma rotunda, un pahar sau… lasa copilul sa aleaga forme amuzante (inimioare, stelute, animale).
    – Aseaza-le pe hartie de copt si mai lasa-le 15 minute la dospit.

  4. Prajire in untura
    – Incalzeste untura intr-o tigaie adanca sau cratita. Cand este bine incinsa (dar nu fumeganda), pune 2-3 gogosi odata.
    – Prajeste-le pe ambele parti pana devin aurii.
    – Scoate-le pe servet de hartie pentru a absorbi excesul de grasime.

  5. Decor si servire
    – Presara zahar pudra peste ele cat sunt calde.
    – Serveste-le simple sau cu dulceata, ciocolata tartinabila sau miere.

Forme de gogosi pe care le puteti face impreuna

Copiii adora sa modeleze, asa ca implicarea lor e parte din farmecul acestei retete:

  • Rotunde clasice – cu un pahar

  • Gogosi cu gaura – folosind doua capace/pahare de marimi diferite

  • Stelute, inimi, ursuleti – cu forme de biscuiti

  • Mini-gogosi – ideale pentru manute mici si copt rapid

  • Gogosi cu „surpriza” – puneti o bucatica de gem in interiorul aluatului inainte de prajire

Transformati preparatul intr-un mic atelier de joaca culinara – copilul va fi mai curios sa guste ce a „creat” el.

Beneficiile implicarii copiilor in gatit

Gatitul impreuna nu este doar despre mancare. Este despre:

  • Dezvoltarea motricitatii fine (framantat, taiat cu forme)

  • Incredere in sine – copilul vede ca „poate” contribui

  • Educatie practica – invata despre ingrediente, texturi, timp de asteptare

  • Timp de calitate in familie – fara ecrane, cu zambete si faina pe nas 

  • Deschidere spre noi gusturi – copilul e mai dispus sa guste ceva ce a ajutat sa pregateasca

Cum pastrezi gogosile

  • Se pastreaza bine 1-2 zile intr-un recipient acoperit, la temperatura camerei.

  • Le poti reincalzi putin la cuptor sau la microunde pentru a redeveni pufoase.

  • Se pot congela imediat dupa prajire, apoi reincalzi la cuptor.

Reteta de gogosi in untura este mai mult decat un desert – este o calatorie in timp, un mod de a pastra traditiile vii si o ocazie perfecta de a crea amintiri dulci alaturi de copilul tau. Cu putina rabdare, multa joaca si un strop de zahar pudra, gatitul devine o experienta de familie care se cere repetata.

 

Foto: freepik.com

Taguri Reteta gogosi Gogosi

Articole recomandate

Citeste si despre