Risotto cu ciuperci

/ / Modificat: 2025-04-25
Risotto cu ciuperci

Risotto cu ciuperci este un preparat italian clasic, cremos si plin de gust, perfect pentru o masa reconfortanta si satioasa. Orezul Arborio sau Carnarolli, folosit in aceasta reteta, absoarbe lichidele treptat, creand o textura fina si delicata, in timp ce ciupercile adauga un plus de savoare si profunzime. Aceasta reteta simpla si rapida este ideala atat pentru o cina in familie, cat si pentru o masa festiva, iar combinatia de unt, parmezan si vin alb aduce un plus de rafinament. Incearca acest risotto cu ciuperci si bucura-te de o experienta culinara deosebita!

Ingrediente:

  • 160 de grame de orez arborio sau carnarolli

  • 600-700 ml de supa de pui (este bine sa ai o rezerva, in caz ca orezul nu se gateste suficient)

  • 1 ceapa mica sau o esalota mare (aproximativ 40 de grame)

  • 200 de grame de ciuperci (de orice fel, eu am folosit champinion)

  • 1 catel de usturoi, zdrobit

  • 2 linguri de ulei de masline

  • 60 de grame de unt cu 82% grasime

  • 50 ml de vin alb sec

  • 50 de grame de parmezan ras

  • Sare si piper dupa gust

  • Optional, verdeata tocata fin (petrunjel sau ceapa de tuns)

  • Optional, 2 ciuperci king oyster, pentru care vei folosi 1 lingura de ulei, 20 de grame de unt si un catel de usturoi pentru gatire

Mod de preparare:

  1. Incepe prin a prepara supa de pui intr-o cratita. Pastreaza-o fierbinte pe aragaz, intr-o cratita separata.

  2. Intr-o tigaie adanca, incalzeste uleiul de masline si adauga ceapa sau esalota tocata marunt. Gateste-le pana devin translucide, aproximativ 2-3 minute.

  3. Adauga ciupercile taiate si usturoiul zdrobit. Gateste-le pana se inmoaie si isi elibereaza apa, aproximativ 5-7 minute.

  4. Adauga orezul in tigaie si amesteca bine, astfel incat boabele sa se imbeze cu uleiul si sa capete o textura lucioasa.

  5. Torneaza vinul alb si lasa-l sa se evapore, amestecand continuu.

  6. Incepe sa adaugi supa de pui treptat, cate un polonic, amestecand constant si lasand orezul sa absoarba lichidul inainte de a adauga urmatorul polonic. Continua acest proces pana cand orezul este cremos si gatit (aproximativ 18-20 de minute).

  7. La final, adauga untul si parmezanul ras, amesteca bine pentru a obtine o textura cremoasa si uniforma.

  8. Potriveste de sare si piper dupa gust.

  9. Optional, adauga verdeata tocata fin si serveste risotto-ul cu ciuperci king oyster daca doresti.

Savureaza acest risotto cu ciuperci, o reteta simpla, dar plina de savoare!

Sursa: www.lauralaurentiu.ro

Sursa foto: freepik

Taguri Risotto Ciuperci Orez Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre