Risotto cu ciuperci este un preparat italian clasic, cremos si plin de gust, perfect pentru o masa reconfortanta si satioasa. Orezul Arborio sau Carnarolli, folosit in aceasta reteta, absoarbe lichidele treptat, creand o textura fina si delicata, in timp ce ciupercile adauga un plus de savoare si profunzime. Aceasta reteta simpla si rapida este ideala atat pentru o cina in familie, cat si pentru o masa festiva, iar combinatia de unt, parmezan si vin alb aduce un plus de rafinament. Incearca acest risotto cu ciuperci si bucura-te de o experienta culinara deosebita!
Ingrediente:
-
160 de grame de orez arborio sau carnarolli
-
600-700 ml de supa de pui (este bine sa ai o rezerva, in caz ca orezul nu se gateste suficient)
-
1 ceapa mica sau o esalota mare (aproximativ 40 de grame)
-
200 de grame de ciuperci (de orice fel, eu am folosit champinion)
-
1 catel de usturoi, zdrobit
-
2 linguri de ulei de masline
-
60 de grame de unt cu 82% grasime
-
50 ml de vin alb sec
-
50 de grame de parmezan ras
-
Sare si piper dupa gust
-
Optional, verdeata tocata fin (petrunjel sau ceapa de tuns)
-
Optional, 2 ciuperci king oyster, pentru care vei folosi 1 lingura de ulei, 20 de grame de unt si un catel de usturoi pentru gatire
Mod de preparare:
-
Incepe prin a prepara supa de pui intr-o cratita. Pastreaza-o fierbinte pe aragaz, intr-o cratita separata.
-
Intr-o tigaie adanca, incalzeste uleiul de masline si adauga ceapa sau esalota tocata marunt. Gateste-le pana devin translucide, aproximativ 2-3 minute.
-
Adauga ciupercile taiate si usturoiul zdrobit. Gateste-le pana se inmoaie si isi elibereaza apa, aproximativ 5-7 minute.
-
Adauga orezul in tigaie si amesteca bine, astfel incat boabele sa se imbeze cu uleiul si sa capete o textura lucioasa.
-
Torneaza vinul alb si lasa-l sa se evapore, amestecand continuu.
-
Incepe sa adaugi supa de pui treptat, cate un polonic, amestecand constant si lasand orezul sa absoarba lichidul inainte de a adauga urmatorul polonic. Continua acest proces pana cand orezul este cremos si gatit (aproximativ 18-20 de minute).
-
La final, adauga untul si parmezanul ras, amesteca bine pentru a obtine o textura cremoasa si uniforma.
-
Potriveste de sare si piper dupa gust.
-
Optional, adauga verdeata tocata fin si serveste risotto-ul cu ciuperci king oyster daca doresti.
Savureaza acest risotto cu ciuperci, o reteta simpla, dar plina de savoare!
Sursa: www.lauralaurentiu.ro
Sursa foto: freepik