Cauta

Frica de educatoare o trezeste noaptea. Avem nevoie de un specialist?

ana lepsa a intrebat pe 10.12.2012

Fetita mea de 2 ani si 10 luni merge la gradinita in Germania, nu stie inca limba si grupa este mixta. Are deja 2 luni si jumatate de cand merge, dar problemele au fost cu mancarea, plansul la despartire, acum o educatoare. Nu are probleme cu 2 dintre educatoare, ce par mai cooperante, mai blande, dar a treia o face sa tremure. Zice mereu
"frica de ...(numele educatoarei), si cand ajungem acolo plange din cauza asta, acasa zice la fel, a inceput acum si noaptea sa se trezeasca de 3 - 4 ori, nu in fiecare noapte, dar mereu zice ca ii este frica de ea. Acum, daca o intreb de ce simte asta, isi aminteste ce s-a intamplat acum vreo luna, cand educatoarea respectiva i-a impus niste reguli, ba vroia de 5 ori la baie in timpul mesei de pranz, deci i-a zis "nein", ba voia sa manance cand nu era ora de masa si i-a zis "nein", ba voia acasa si i-a zis "nein, acasa", asa incat fata mea zice mereu nein si se teme de educatoarea asta cand o vede. In rest, gradinita este ok, se simte relativ bine acolo cand are contact cu alte persoane, nu cu educatoarea respectiva. Ce sa facem? Ma ingrijoreaza mai ales trezirile din timpul noptii, nu uita nicicum de cuvantul frica, ne recomandati un specialist sau schimbarea grupei, gradinitei? Recunosc ca fata a fost refractara la inceput si la o alta educatoare, dar nu s-a trezit niciodata noaptea. Ce e de facut?

4 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 7 ani

Totul depinde de relatiile si comunicarea - colaborare dintre cei trei factori: educatoare, mama si copil. Aici nu este vorba de specialist, ci este vorba de o activitate si un atasament care sa o determine pe fetita sa aiba incredere in cei ce ii doresc binele, instruirea - educatia disciplina si chiar ingrijirea in mod organizat, iar ea trebuie sa devina ascultatoare ca si ceilalti copii. Treptat se va acomoda. Vorbiti mai frecvent cu educatoarea. O puteti muta la o alta grupa, dar riscati sa aveti aceleasi probleme, chiar mai intense, fiind constienta ca i-ati facut pe plac anterior. Copiii, au uneori si asemenea perioade, dar nu intotdeauna trebuie sa fie lasati sa-si impuna dorintele.

Georgeta55
a raspuns acum 7 ani

Cred ca educatoarea poate este prea aspra sau ceva de genul asta si fetita se sperie, poate ar trebuie s-o rugati pe educatoare sa fie mai gingasa sau poate educatoarea a tipat la ea si de aia ii e asa de frica. Cred ca ar fi bine sa vorbesti cu educatoarea.

ana lepsa
a raspuns acum 7 ani

Multumesc pentru raspuns. Am vorbit deja cu educatoarea, care e destul de retinuta si aspra, mi-a spus ca fetita nu se mai simte centrul universului si de aceea se adapteaza greu, dar ca totul vine cu timpul si cu perseverenta. Chiar am aflat ca intr-o zi a incercat s-o abordeze iar pe fata mea, sa se joace ceva cu ea, ca s-o mai imbuneze. Pana atunci s-a tinut departe de ea, desi eu cred ca fetita avea nevoie doar de un "ja", nu doar de "nein". Nu stiu, parea totul mai bine de cateva zile si acum a reinceput trezitul noaptea, rostirea numelui educatoarei si dupa-masa, o adevarata obsesie. Probabil ca tot la specialist vom ajunge.

OanaPopa1
a raspuns acum 7 ani

Draga Ana,

Fetita ta este micuta asa ca iti recomand sa rezolvi problema cu educatoarea.

Am o prietena, romanca, care este educatoare in Germania si inteleg ca sistemul este foarte diferit de al nostru. Fetita ta ar putea fi afectata de existenta prea multor reguli, pe care nu le-a avut pana acum.

Daca vrei, te pot pune in legatura cu prietena mea pentru a sta de vorba cu ea despre sistemul din Germania.

Parerea mea este ca trebuie sa rezolvi problema cu educatoarea. Ea ar fi bine sa vina la fetita ta si sa isi ceara iertare si sa fie mai blanda cu ea.

In cazul in care nu se poate asta, schimba gradinita.

Cu drag,

Oana Popa
LifeCoach
www.copiiminunati.ro

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/