Cum sustinem sistemul imunitar al celui mic in colectivitate

/ / Modificat: 2017-10-11
Cum sustinem sistemul imunitar al celui mic in colectivitate

Intrarea copiilor in colectivitate este un moment de spaima pentru parinti. Preocuparile lor tin mai mult de intarirea sistemului imunitar al micutilor decat de lista de rechizite, haine sau alte lucruri ce trebuie achizitionate. Si pe buna dreptate! Practica arata ca de cele mai multe ori primul an de gradinita este presarat cu infectii respiratorii dese, otite sau enterocolite, iar in cazuri mai grave pneumonii si infectii virale cu simptomatologie violenta.

Recurenta bolilor nu doar ca slabeste organismul, ci dezechilibreaza si viata de familie si pe cea profesionala a parintilor care se vad nevoiti sa gaseasca tot felul de solutii pentru a sta acasa cu copiii. Preocuparea pentru intarirea sistemului imunitar este cat se poate de legitima si trebuie inceputa cu mult inainte de a face primii pasi pe poarta gradinitei.

Sa protejezi copilul de boli nu este un lucru foarte greu. Poate vei avea impresia ca nu vei reusi pentru ca este inevitabil sa nu ii curga nasul sau sa nu stranute, dar acesta este un semn ca ai reusit sa eviti situatiile mai grave.

Reguli pentru a intari sistemul imunitar al copilului

Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a ajuta organismul copilului sa lupte cu microbii si virusurile.

Spalatul pe maini este obligatoriu. Poate parea o regula de la sine inteleasa insa multi copii nici macar nu ajung la baie cand vin de afara, ci se infig cu mainile in prima jucarie care le cade in cale sau baga manutele in gura. Apa si sapunul sunt cei mai buni prieteni ai sanatatii si trebuie folosite inainte de fiecare masa, chiar daca copilul a stat in casa.

Dieta echilibrata. In alimentatia copiilor nu au ce cauta alimentele procesate, zaharul in exces. Numai ca situatiile in care facem exces se ivesc tot mai des si ajung ca in fiecare zi sa consume alimente nerecomandate. Un copil mic trebuie sa manance cat mai multe fructe si legume proaspete, cereale integrale, carne si lactate din surse sigure, oua. Alimentele procesate contin aditivi alimentari care favorizeaza aparitia alergiilor sau a inflamatiilor si de aici pana la incapacitatea de a lupta cu microbii si virusurile este doar un pas.

Activitatea fizica in aer liber. Ori de cate ori aveti ocazia mergeti toata familia in aer liber si petreceti timpul in mod placut. Puteti merge cu bicicleta, juca tot felul de jocuri, puteti inota, alerga sau pur si simplu sa va bucurati de aerul curat.

Stres minim. Copilul trebuie sa se joace cat mai mult cu jucarii, asa incat gadgeturile trebuie sa ocupe cat mai putin timp din viata lui. Acestea il suprasolicita, iar aceasta este o activitate generatoare de stres. De asemenea, nu trebuie sa implicam copilul in prea multe activitati, ci este nevoie sa ii lasam timp si pentru odihna.

Somn neintrerupt. In functie de varsta pe care o are, un copil trebuie sa doarma fara intrerupere intre 10 si 14 ore pe noapte pentru a-si cladi un organism puternic.

Fara fumat pasiv. Desi atentionarile cu privire la fumatul in preajma copiilor sunt peste tot, aceasta este o realitate dureroasa. Inhalarea fumului de tigara duce la aparitia bolilor cardiorespiratorii, iar efectele se pot vedea chiar si cand cel mic ajunge la varsta adulta.

Antioxidanti. Introduceti in dieta copilului alimente care contin antioxidanti. Acestia lupta cu radicalii liberi care sunt raspunzatori pentru slabirea sistemului imunitar. Fructele de padure sunt bogate in antioxidanti, la fel ca si citricele sau alte fructe si legume bogate in vitaminele C si E.

Suplimentele alimentare. Fitoterapia este o sursa minunata de suplimente alimentare, folosindu-se de extracte standardizate din plante si substante nutraceutice cu actiune benefica asupra sanatatii, dovedita prin studii clinice. Un exemplu este FRUTDEP® IMMUNO, o solutie orala care, datorita nutraceuticelor si sucurilor concentrate din fructe, este eficienta in reducerea duratei si severitatii infectiilor de tract respirator, precum si a recurentelor prin actiunea antivirala si antibacteriana si consolidarea sistemului imunitar.

Combinatia eficienta de resveratrol, lactoferina, betaglucan si vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6, B12), acid folic, vitamina C si sucuri din fructe contribuie la consolidarea sistemului imunitar in cazul infectiilor de tract respirator si al recurentelor si tonifierea organismului in perioada de convalescenta dupa diferite boli. Modul de prezentare va face administrarea placuta, fara prea mari negocieri cu cel mic.

Respectand aceste cateva reguli veti trece cu bine peste bolile inerente intrarii in colectivitate si va veti putea crea amintiri frumoase legate de acesti frumosi ani ai copilariei!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sistem imunitar copii Boli colectivitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre