Dureri de gat la copii. Cauze, simptome si ce boli prevestesc

/ / Modificat: 2023-02-27
Dureri de gat la copii. Cauze, simptome si ce boli prevestesc

Durerea de gat este un simptom foarte frecvent in pediatrie si determina un numar mare de consultatii. Principala preocupare este, de obicei, ca este vorba de angina si ca este nevoie de antibiotice. Cu toate acestea, exista o serie de alte boli care pot fi, de asemenea, responsabile de durerea in gat.

Amigdalita sau faringoamigdalita

Amigdalita este o inflamatie a amigdalelor, cunoscute si sub numele de amigdalite. Amigdalele sunt doua bile de tesut situate in partea din spate a gatului, de o parte si de alta a gatului. Desi multi oameni cred ca amigdalita este sinonima cu bacteriile, mai ales daca exista placi (acumulari de puroi), adevarul este ca majoritatea amigdalitelor se datoreaza unei infectii virale (si in acest caz pot fi prezente si placi).

Cele mai frecvente simptome sunt durerea in gat, in special la inghitire, inrosirea si marirea amigdalelor, care pot avea pete albe (placi) si febra. Glandele umflate din gat sunt, de asemenea, frecvente, iar copiii pot avea o voce ragusita.

Uneori apar si alte simptome, cum ar fi dureri de cap si/sau dureri abdominale, greata sau varsaturi. Daca infectia este cauzata de Streptococcus (o bacterie), in unele cazuri pot aparea pete pe piele (cunoscute sub numele de scarlatina).

Tratamentul vizeaza, pe de o parte, ameliorarea simptomelor. Pentru a face acest lucru, vom administra antipiretice (pentru a scadea temperatura), analgezice (pentru a reduce durerea) si medicamente antiinflamatoare (pentru a reduce inflamatia). Paracetamolul este un analgezic si antipiretic, iar ibuprofenul este, de asemenea, antiinflamator. Pe de alta parte, in cazul amigdalitei bacteriene, se vor prescrie antibiotice.

Laringita

Laringita este o inflamatie a laringelui, o structura situata in gat, unde se intalnesc corzile vocale. Este cauzata, de obicei, de o infectie virala cu virusuri respiratorii (cum ar fi Parainfluenza sau Influenzae).

Copiii cu laringita au o tuse latratoare foarte caracteristica, asemanatoare cu latratul unui caine, si prezinta adesea raguseala si raguseala. Cand iau aer (inspiratie), poate aparea un zgomot ciudat cand aerul trece prin corzile vocale inflamate, care se numeste stridor. Acesta este de obicei mai frecvent atunci cand plang sau devin agitati, dar in cazurile severe se va auzi si in repaus si pot aparea dificultati respiratorii. Febra, desi nu intotdeauna, si simptomele de raceala sunt frecvente. Laringita se agraveaza de obicei noaptea, cu tuse si stridor sporit.

Tratamentul depinde de gravitatea laringitei, uneori masurile simptomatice sunt suficiente, alteori este nevoie de corticosteroizi pe cale orala (care sunt antiinflamatorii), iar cazurile cele mai grave pot necesita adrenalina in aerosoli si oxigen si, prin urmare, trebuie sa fie internate in spital.

Raceala, gripa, COVID

Alte infectii virale, cum ar fi raceala, gripa sau COVID, provoaca, de asemenea, dureri in gat. In aceste cazuri, aspectul gatului poate fi normal sau inrosit, iar amigdalele au, de obicei, un aspect normal. In cazul COVID, unele variante au dat ca simptom foarte caracteristic durerea in gat si poate fi insotita si de raguseala sau raguseala (simptome tipice laringitei, asa cum am vazut).

FOTO: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli ale copilariei Boli colectivitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre