Prima vacanta cu bebelusul. Sfaturi si trucuri pentru un concediu de neuitat

/ / Modificat: 2021-07-12
Prima vacanta cu bebelusul. Sfaturi si trucuri pentru un concediu de neuitat

Prima vacanta alaturi de un bebelus nu se uita niciodata. Chiar daca el este prea mic ca sa isi aduca aminte de ea, parintii pastreaza pentru totdeauna amintirea primei plecari la mare sau la munte in formula completa.

Indiferent ca este vorba despre un bebelus de cateva luni sau despre un copil care a implinit deja un an, prima vacanta cu el poate fi un motiv de stres pentru mamici, pentru ca nu stiu la ce sa se astepte. Tocmai din acest motiv, ne-am gandit sa iti dam cateva sfaturi care sa te ajute sa faci din primul concediu cu puiul tau unul de neuitat.

Cel mai important aspect: destinatia

Atunci cand alegeti locul in care mergeti in vacanta, trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte. In primul rand, destinatia aleasa trebuie sa fie una in care sa va simtiti bine, sa va relaxati si sa va bucurati de fiecare zi. Fie ca preferati marea, fie ca va place mai mult la munte, este de preferat sa alegeti un loc pe care il cunoasteti, in care poate ati mai fost si stiti la ce sa va asteptati. Optati pentru o statiune mai putin aglomerata si, daca aveti posibilitatea, alegeti un resort pentru familii, unde sa aveti la indemana toate lucrurile de care aveti nevoie.

Distanta pana la destinatie este un alt aspect important. Daca bebelusului vostru nu ii plac calatoriile lungi cu masina, alegeti o destinatie care sa fie relativ aproape, cam la doua-trei ore de mers cu masina fata de casa. Un drum lung poate fi un factor de stres atat pentru copilul care plange, cat si pentru parintii care au impresia ca drumul este interminabil. Ca un sfat: incercati sa organizati plecarea astfel incat sa se suprapuna cu programul de somn al copilului. Drumul va fi mai usor daca bebelusul doarme in masina mare parte din timp.

Bagajul pentru vacanta. Ce luam cu noi

Un copil mic are nevoie de multe lucruri atunci cand plecati de acasa. Fie ca plecati pentru un weekend sau pentru o saptamana, bagajul bebelusului va fi unul voluminos. Incercati sa va organizati cu cateva zile, chiar si o saptamana inainte de plecare si faceti o lista cu lucrurile pe care le folositi cel mai des si de care credeti ca veti avea nevoie in vacanta.

In functie de varsta copilului, bagajul poate fi diferit. De exemplu, un bebelus mai mic de sase luni, care nu a inceput inca diversificarea, va avea nevoie doar de lapte pe post de hrana, fie ca este vorba despre lapte matern sau formula. Pentru un bebelus care deja mananca si altceva poate fi nevoie sa puneti in bagaj un aparat de gatit la aburi si cateva legume, sau sa ii preparati mancarea de acasa si sa o luati cu voi, daca nu exista alte variante acolo.

Hainele, scutecele, produsele de igiena, o trusa cu medicamente trebuie sa se regaseasca si ele in bagaj. Nu uitati de carucior si/sau sistemul de purtare. In vacanta va veti plimba mult, iar un "mijloc de transport" pentru copil va va salva de la caratul in brate.

Ce jucarii luam cu noi?

Odata cu cresterea copilului creste si numarul de jucarii pe care trebuie sa le luati la drum. Cel mai important este sa nu le uitati acasa pe cele preferate, cu care dorm sau cu care se joaca in cea mai mare parte a timpului.

De asemenea, daca mergeti la mare, luati cu voi jucarii pentru nisip, cu care sa va jucati impreuna cu cel mic, pe plaja.

Meniul copilului in vacanta

Asa cum spuneam la capitolul “bagaj”, trebuie sa tineti cont de ce mananca cel mic. Cel mai usor este cu un bebelus alaptat, pentru ca nu aveti nevoie de “recuzita” atunci cand plecati de acasa. Un bebelus hranit cu formula va avea nevoie de cateva lucruri in plus atunci cand plecati, cum ar fi biberoane si sterilizator.

Un copil care deja a inceput diversificarea, dar nu este suficient de mare pentru a manca ce mananca parintii lui poate fi o adevarata provocare. Unele mamici aleg sa ia cu ele un steamer/ multicooker, pentru a prepara hrana proaspata in fiecare zi. In acest caz, asigurati-va ca unitatea de cazare pe care o alegeti are o bucatarie la care aveti acces. Alte mamici prefera sa prepare hrana de acasa si sa o congeleze sau sa sterilizeze recipientele. Mai este si variata hranei la borcanas, care poate fi o solutie salvatoare in concediu. Nu uitati de fructe proaspete si gustari pentru cel mic.

In vacanta, copilul face programul

Vacantele cu un bebelus sunt diferite de vacantele in doi cu care erati obisnuiti pana acum.

Atunci cand plecati pentru prima data cu un copil mic, trebuie sa aveti asteptari realiste. Este greu de crezut ca veti reusi sa va plimbati si sa bifati toate obiectivele, asa cum o faceati inainte. Adaptati-va programul dupa bebelus, in functie de somnul si de mesele lui si tineti cont de nevoile lui atunci cand faceti planuri.

Incercati sa va bucurati de fiecare moment

Pentru o vacanta reusita, plecati la drum cu cat mai putine planuri si asteptari si orientati-va in functie de cum decurg lucrurile la fata locului. Bucurati-va de fiecare moment din prima vacanta alaturi de copilul vostru si incercati sa imortalizati momentele memorabile, pentru primul album de vacanta al celui mic.

Taguri Vacanta bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre