Copilul tau are parte de o vacanta adevarata? Scrisoarea unei educatoare te va pune pe ganduri: „Sunt doar cateva veri in care copiii sunt copii”

/ / Modificat: 2022-06-21
Copilul tau are parte de o vacanta adevarata? Scrisoarea unei educatoare te va pune pe ganduri: „Sunt doar cateva veri in care copiii sunt copii”

Vacanta de vara a inceput, insa nu pentru toti copiii. In timp ce unii prescolari si scolari se bucura de trei luni de vacanta, alti copii, mai ales din sistemul privat, merg in continuare la gradinita sau la programe de tip after school. Motivele pentru care parintii aleg astfel pentru ei sunt multiple: fie nu au cu cine sa ii lase, pentru ca ei merg la serviciu, fie nu vor sa ii duca in provincie, la bunici, si sa ii lase o perioada indelungata acolo etc. Indiferent cum ar fi, parintii trebuie sa inteleaga ca micutii, la fel ca ei, au nevoie de pauza. Au nevoie de vacanta, au nevoie sa stea acasa si sa nu faca nimic, sa se joace toata ziua si sa nu faca lucrurile dupa un program.

Psihologii atrag atentia ca micutii care nu au parte de vacanta pot fi obositi, la fel ca adultii. Un copil care merge la gradinita pe tot parcursul anului si nu are vacante, fiind liber doar de sarbatori si inca 2-3 saptamani pe an, putem spune ca „munceste” cot la cot cu parintii lui. Petrece 8-10 ore pe zi la gradinita, in fiecare zi, iar timpul in care sta acasa cu mama si cu tata este limitat.

Oferiti-le copiilor bucuria vacantei

Cu cat stau mai mult la gradinita sau la scoala si after school, cu atat copiii au mai multa nevoie de conectare cu parintii lor. Seara, cand ajung acasa, cu totii sunt obositi, iar daca mai prind o ora in care parintii sa le dedice timpul si energia lor si sa se joace impreuna cu ei, este mare lucru.

Alexandra Jarda, psihoterapeut si educatoare, atrage atentia asupra faptului ca micutii nu se mai bucura de vacanta asa cum ar trebui si ca acest lucru are o influenta evidenta asupra dezvoltarii lor. Ea a transmis, pe Facebook, un mesaj catre toti parintii ai caror copii nu au vacanta de vara si vacante, in general.

„Inteleg parintii care nu au multe zile de concediu, nu au cu cine lasa copiii si atunci se bucura pentru ca ii pot duce la gradinita. Poate unii copii nu au nici bunici, si-atunci cu cine sa ii lase? Prefera sa ii duca la gradinita. Sau poate au bunici, dar nu vor sa ii lase la bunici. De ce? Or fi avand ei motivele lor.

Insa as vrea sa transmit parintilor cateva aspecte. Copiii sunt obositi. Copiii au nevoie de vacanta. Au nevoie sa se plictiseasca. Au nevoie sa se joace. Au nevoie de libertate. Sa stea pur si simplu. Sa se joace liber. Sa isi dezvolte creativitatea. Sa se trezeasca fara alarma.

In urma cu ceva timp o mamica m-a intrebat oarecum ingrijorata ca oare pierde mult copilul daca nu il aduce o saptamana la gradi in vacanta si il duce la bunica? Ce sa piarda intr-o saptamana? Daca vine la gradi si nu merge in vacanta la bunica, pierde bucuria petrecerii vacantei la bunici.

Multi parinti justifica faptul ca ii duc permanent pe copii la gradinita, prin faptul ca le place gradinita. E foarte bine ca le place! Sincer, si mie imi place foarte mult ceea ce fac. Dar asta nu inseamna ca nu am si eu nevoie de cate un concediu. Oricat de mult mi-ar placea uneori am nevoie de cate o pauza. Ei bine la fel au nevoie si copiii.

Oricat de mult le-ar placea la gradinita sau la scoli de vara, au nevoie de cate o pauza. De perioade de repaus, de liniste. Copiii sunt obositi. Obositi de atata trezit dimineata, de atata rutina zilnica. Pentru ca da, uneori si rutina ne oboseste. Imaginati-va cum ar fi pentru dumneavoastra sa lucrati non-stop, fara zile de concediu. Dar alti colegi sa aiba zile de concediu. Vi s-ar parea corect? Cum v-ati simti?

Asa ca dragi parinti oferiti-le copiilor bucuria vacantei. Si aici nu ma refer la a merge undeva in vacanta. Ci la a simti ca ati luat o pauza de la rutinele zilnice, la a simti ca va relaxati, ca va plictisiti, la a va bucura de momentele petrecute alaturi de copiii vostri. Pentru ca ganditi-va altfel. Sunt doar cateva veri in care copiii sunt copii. Maxim 10. Copiii cresc mai repede decat va imaginati. Sunt doar 3 veri in care copiii au vacanta de la gradinita. Apoi cateva veri in care au vacanta de la scoala si surpriza, va intrebati cine e adultul de langa voi? Copilul vostru?”

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vacanta copii Vacanta de vara

Articole recomandate

Citeste si despre