Simti ca ti-ai pierdut identitatea dupa ce ai devenit mama? Nu esti singura!

/ / Modificat: 2021-07-27
Simti ca ti-ai pierdut identitatea dupa ce ai devenit mama? Nu esti singura!

Odata cu aparitia primului copil totul se schimba pentru mame. Pe langa schimbarile fizice, care apar inca din timpul sarcinii, si care isi pun amprenta pentru totdeauna asupra corpului, pana la schimbarile psihice, cele de ordin emotional si schimbarile de program.

Pare ca totul este acum numai despre copil. Trebuie sa stai cu el 24 de ore din 24, abia mai reusesti sa-ti faci un dus si mananci cand apuci, daca mai apuci. Acestora li se adauga noptile nedormite si oboseala fizica si psihica.

Sentimentul pierderii identitatii dupa aparitia copilului

Dupa nastere, femeile trec printr-o schimbare totala, radicala, pentru care nimeni si nimic nu le poate pregati. Totul in jurul este diferit, iar copilul depinde 100% de mama in primii ani de viata.

Responsabilitatea pentru ingrijirea copilului este extraordinara. Bebelusul trebuie hranit, spalat, ingrijit si ocrotit.

Este de asteptat ca acum, odata cu aparitia copilului, stilul si ritmul de viata sa arate total diferit de ceea ce erau inainte. Prin urmare, dupa o perioada, multe femei ajung sa se intrebe “Cum era viata mea inainte sa devin mama?”.

Aceste schimbari intervin in special in viata persoanelor extrovertite, care aveau o viata activa, cu multe iesiri in oras si intalniri cu prietenii. Acum, dupa aparitia copilului, mai iesi doar pe langa casa, pentru a-l plimba si, cel mult, la cumparaturi. Pare o cu totul alta viata, nu?

Sa nu mai spunem de noptile lungi de odihna, sau diminetile tarzii, in care stateai linistita sa-ti bei cafeaua in timp ce te uitai la un film sau citeai o carte. Toate acestea sunt doar amintiri vagi.

Iar tuturor acestor lucruri li se adauga transformarea coprului si faptul ca hainele pe care le imbracai inainte de sarcina si pe care le adorai nu iti mai vin bine, chiar daca doar pentru moment.

Toate aceste lucruri te pot face sa te simti pierduta. Sa te intrebi cine esti cu adevarat. Daca treci prin aceste schimbari si simti ca ti-ai pierdut identitatea, ei bine, este important sa stii ca nu esti singura. Marea majoritate a femeilor trec prin aceasta schimbare.

Rezultatul unei schimbari radicale

Noua viata, cea de mamica, vine cu schimbari radicale in viata ta. Totul se scimba la 180 de grade si pare ca viata pe care o aveai in trecut a disparut compet. Prin urmare, este foarte usor sa ajungi sa te simti ca o persoana ciudata, foarte diferita de femeia pe care ai fost si nu este usor sa te identifici cu femeia pe care o vezi acum in oglinda.

Desi aceste schimbari vin si cu o multime de lucruri bune, care te fac sa zambesti, sa fii fericita intr-un mod pe care nu-l credeai posibil, este normal sa simti, in acelasi timp, ca te-ai pierdut pe tine. Nu este deloc anormal sa ai aceste sentimente. Sa te simti confuza si deconectata de la viata ta normala. Sunt schimbari normale, prin care trec toate femeile, dar despre care prea putine vorbesc. Prin urmare, tot ce trebuie sa faci este sa le accepti in viata ta si, pe parcurs ce timpul trece, sa incepi sa-ti faci timp si pentru tine. Treptat, dar sigur iti poti relua o parte din viata pe care o aveai inainte de a naste. Copilul poate sta cu tatal in tot acest timp, cu bunicii sau cu bona.

Sursa foto: piqsels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama ajutor Mama singura sentimente

Articole recomandate

Citeste si despre