Nu copilul ne enerveaza, ci noi singuri o facem. Cum ne reglam emotiile pentru a gestiona mai bine situatiile tensionate

/ / Modificat: 2022-02-21
Nu copilul ne enerveaza, ci noi singuri o facem. Cum ne reglam emotiile pentru a gestiona mai bine situatiile tensionate

De care ori le spuneti copiilor vostri lucruri precum: ma enervezi, ma faci sa-mi pierd rabdarea, m-am suparat pe tine? Adevarul este ca doar noi suntem responsabili pentru felul in care ne simtim si nu ar trebui sa punem niciodata pe seama copiilor sau a altor persoane starea noastra emotionala.

Faptul ca ne enervam si ne pierdem rabdarea mai usor sau mai greu are legatura cu noi, cu limitele noastre, cu felul nostru de a ne raporta la lucruri. Iar a ne asuma responsabilitatea pentru propriile emotii este baza unei relatii bune cu copiii nostri.

De ce nu trebuie sa ii facem pe copii responsabili pentru felul in care ne simtim

Atunci cand suntem fata in fata cu o situatie care ne copleseste, este foarte usor sa dam vina pe altii pentru ce simtim. Aest lucru este cat se poate de nedrept pentru cei din fata noastra, mai ales cand vorbim despre copii.

Nici starile emotionale pozitive, nici cele negative nu ar trebui sa le punem pe seama altora si nu ar trebui sa devenim sclavii emotionali ai persoanelor din jurul nostru. Iar in ceea ce priveste relatia cu copiii, este important sa le dam un exemplu si sa ii invatam sa fie stapani pe propriile emotii, nu sa ii santajam emotional, invatandu-i sa faca, la randul lor, acelasi lucru.

Pentru a-i educa pe copii in ceea ce priveste inteligenta emotionala, este important sa le transmitem un exemplu pozitiv. Iar atunci cand le spunem ca ne simtim intr-un anumit fel, sa nu dam vina pe ei, ca indivizi, ci pe lucrurile si actiunile pe care le-au facut. Este o mare diferenta intre „M-am suparat pe tine” si „M-a suparat comportamentul tau”, iar copilul o intelege inca din primii ani de viata.

Este foarte usor sa cazi in capcana de a da vina pe copil, iar astfel de situatii intalnim de multe ori de-a lungul unei zile. Iata un exemplu cat se poate de actual: lucrati de acasa, aveti de rezolvat o sarcina urgenta si sunteti sub presiunea stresului si a timpului. Copilul se joaca, face galagie, cere atentie, moment in care izbucniti: „Nu ma lasi deloc sa ma concentrez! E vina ta ca am gresit! Trebuie sa trimit raportul la timp si tu nu poti sa faci liniste! Treci in camera ta!”

Ce facem, de fapt, este sa ne enervam pe ceva absolut firesc: faptul ca micutul se joaca, isi face de lucru si isi consuma energia. Iata, deci, ca sursa nervilor este, de fapt, stresul nostru, nu actiunile copilului.

Cum putem gestiona mai bine situatia

In primul rand, situatia de mai sus este familiara multora dintre parinti si nu trebuie sa va simtiti vinovat daca va regasiti in ea. Tuturor ni se intampla sa cedam nervos si sa simtim ca nu mai putem face fata.

In al doilea rand, cand simtiti ca va enervati, respirati adanc si incercati sa va calmati si sa aveti un dialog respectuos cu cei din jur, fie ca sunt adulti sau copii. Doar asa puteti gasi solutii pentru situatia in care va aflati.

Asuma-ti responsabilitatea pentru propriile emotii, pentru ca este important sa intelegi ca ele vin din interiorul tau, nu sunt cauzate de ceva ce fac cei din jur.

Pune-te in locul copilului si vei intelege ca nu face special lucruri care sa te enerveze si incearca sa nu iei personal actiunile lui copilaresti.

Analizeaza optiunile pentru a evita sursa acestor conflicte interioare. Daca este ceva ce poate fi amanat sau poate fi facut la o ora la care este liniste in casa, daca nu este ceva presant, amana pentru cand vei putea fi mai linistit si te vei putea concentra mai bine.

Comunica-le copiilor ce te deranjeaza, pe un ton civilizat si fara sa dai vina pe ei. Este mai usor sa le obtii cooperarea prin respect. Le poti spune asa: „Sunt stresat pentru ca am de rezolvat ceva urgent. Am nevoie de putina liniste ca sa ma pot concentra. Crezi ca ma poti ajuta jucandu-te in camera cealalta? Multumesc ca esti atat de intelegator!”

Dincolo de aceste trucuri, este important sa analizam problema in profunzime. De exemplu, daca se intampla frecvent sa va pierdeti cumpatul, daca va simtiti coplesiti, obositi, stresati, daca aveti senzatia ca nu mai faceti fata, puteti apela la ajutor profesionist pentru a identifica sursa problemelor si pentru a invata sa gestionati mai bine starile cu care va confruntati.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii mamici Gestionare furie copii

Articole recomandate

Citeste si despre