Lucruri de facut cu primul copil inainte de a doua nastere

/ / Modificat: 2014-06-26
Lucruri de facut cu primul copil inainte de a doua nastere

Odata cu nasterea celui de-al doilea copil, relatia ta cu primul nascut nu va mai fi niciodata aceeasi. Lucrurile se vor schimba inevitabil intre voi. Chiar daca iubirea ta pentru el va ramane la fel, timpul iti va fi impartit intre ambii copii, lucru care ar putea mahni sau frustra primul nascut. Exista lucruri pe care merita sa le faci cu primul copil inainte de nasterea celui de-al doilea, care nu doar ca il vor ajuta sa fie sigur de sentimentele tale pentru el si vor consolida relatia dintre voi, dar il vor pregati si pentru statutul de "frate mai mare".

O excursie sau vacanta in doi

Creeaza-ti amintiri de neuitat in compania copilului tau intr-o excursie sau minivacanta in doi. Stii bine ca odata ce vei naste din nou, timpul tau liber va fi limitat si iti va fi imposibil sa petreci la fel de mult timp cu primul copil. Profita de o ultima perioada in care este singurul copil al familiei si petreceti momente de neuitat intr-o iesire la munte, la mare sau in afara tarii, in care sa va consolidati relatia.

O astfel de escapada iti ofera posibilitatea de a discuta cu el temerile si curiozitatile pe care le are fata de bebelusul care va veni curand pe lume, dar si sa-l pregatesti pentru schimbarile care vor urma.  

Mai multa joaca impreuna

Joaca-te mai mult cu copilul tau, intrucat dupa ce vei deveni mama a doua oara, timpul alocat distractiei cu el va fi ceva mai limitat o perioada. Nici mai tarziu, cand bebelusul va creste, nu vei mai avea posibilitatea de a petrece ore in sir construind un lego ori jucand Monopoly doar cu el, intrucat va trebui sa impartiti timpul de joaca si cu fratiorul.  

O petrecere distractiva in cinstea lui

Obisnuiesti sa organizezi mereu petreceri in cinstea copilului, in special de 1 Iunie, de onomastica sau de aniversarea lui, insa niciodata fara un scop anume. Este timpul sa-i organizezi o petrecere fara nicio ocazie si sa il pui din nou pe un piedestal in fata ta si a celorlalti, aratandu-i astfel cat de mult il iubesti.

Important este sa continui traditia si dupa ce se naste al doilea copil, pentru ca micutul sa nu interpreteze ca nu mai are parte de astfel de rasfaturi din cauza fratiorului si sa se dezvolte astfel o rivalitate intre ei.  

Satisfacerea unui moft refuzat pana acum

  Copilul tau ravneste de mult timp la o jucarie pe care inca nu ai apucat sa i-o cumperi? Este timpul sa-i satisfaci aceasta "pofta" si sa ii arati ca esti atenta la ce isi doreste si ca nu ai uitat de acest mic moft. Sigur ca nu trebuie sa asociezi acest mic rasfat cu faptul ca va mai avea un fratior, ci doar cu ideea ca il iubesti foarte mult si ca rugamintile lui sunt luate in considerare, insa doar atunci cand se poate.

Inscrierea la cursuri de pictura, dans sau sport

Copilul tau are un talent deosebit, dar nu ai reusit pana acum sa i-l cultivi corespunzator prin cursuri specifice? Este momentul sa il inscrii la cursurile mult-ravnite, care contribuie atat de mult in dezvoltarea lui armonioasa.

In plus, il vor ajuta sa resimta mai putin frustrarile si anxietatea atunci cand noul membru va veni pe lume. Copilul isi va concentra atentia asupra respectivei pasiuni si va resimti mai putin ca este neglijat atunci cand fratiorul va veni pe lume si nu vei mai avea atat de mult timp liber pentru el.  

Pregatirea camerei pentru noul membru al familiei

Printre momentele voastre petrecute in doi, este recomandat sa strecori si cateva activitati care il vor ajuta sa priveasca cu ochi buni venirea pe lume a fratiorului lui. Daca ai grija sa il implici in pregatirile pentru nasterea copilului, dar si in amenajarea camerei acestuia, il vei ajuta sa-si primeasca fratiorul cu bratele deschise acasa si sa nu fie gelos pe el.  

O scrisoare de dragoste pentru el

Redactarea unei scrisori de dragoste pentru copil este un dar simbolic extrem de valoros, care te ajuta nu doar sa-ti exprimi sentimentele pe care le porti pentru el, dar si sa-l pregatesti pentru venirea pe lume a fratiorului lui. Asadar, scrie-i cat de mandra esti de el si cat de mult il iubesti, iar printre aceste urari care-i vor topi inima peste ani, manifesta-ti bucuria de a-i darui un fratior.

Spune-i cat de incantata esti ca va avea un partener de joaca, ca va fi mereu fratiorul mai mare care va avea grija de el si pe care se va baza la nevoie si ce momente minunate il asteapta alaturi de el. Citeste-i scrisorica, apoi pastrati-o ca amintire, intr-un loc special.

Un album foto, doar al vostru

Odata cu venirea pe lume a fratiorului, albumele foto vor cuprinde poze mixte de familie, din care mezinul familiei va fi nelipsit. Este momentul oportun sa va creati o amintire doar a voastra, personala, pe care s-o pastrati cu sfintenie. Creati un album foto personalizat, completat cu cele mai interesante poze ale voastre. Lasa copilul sa aleaga pozele pe care le vrea in album si participati impreuna la confectionarea lui.

Stat la povesti, ore in sir

Rezervati-va timp pentru povesti si conversatii in doi cel putin de 2-3 ori pe saptamana. Indiferent ca sunt facute seara, inainte de culcare, sau dupa-amiaza, in compania unui ceai sau suc, stati la povesti si vorbiti intotdeauna deschis despre... orice. Faceti o traditie din aceste conversatii intime si aveti grija sa o pastrati si dupa ce vine pe lume fratiorul, in masura timpului disponibil.

Scotocirea si redescoperirea hainutelor de bebelus

Printre pregatirile premergatoare celei de-a doua nasteri intra si o curatenie rapida printre sacii cu hainute si produse pentru bebelusi pe care le-ai folosit in ingrijirea primului nascut. Transforma aceasta activitate intr-un moment intim cu copilul tau, pentru depanat cele mai frumoase amintiri.

Implica-l in pregatirea venirii pe lume a fratiorului lui, amintindu-i cum l-ai infasurat in paturica pufoasa cu ursuleti, cum l-ai imbracat la botez, dar si ce a purtat prima oara cand a mers singur. In acest fel, activitatea nu va fi doar despre noul membru al familiei, ci si despre el, si se va simti inclus in toate aceste pregatiri.

Ce alte lucruri sau activitati memorabile sau interesante crezi ca mai merita sa faci cu primul copil inainte de a-l aduce pe lume pe al doilea? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie mama copii Activitati mama copil Nastere al doilea copii Primul nascut al familiei Pregatire copil fratior

Articole recomandate

Citeste si despre