Tu vei fi mama pentru totdeauna, el va fi copil o singura data: profita din plin de aceasta perioada!

/ / Modificat: 2023-07-23
Tu vei fi mama pentru totdeauna, el va fi copil o singura data: profita din plin de aceasta perioada!

Exista anumite varste la care copiii au nevoie de multa rabdare din partea noastra. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste momente fac parte din dezvoltarea lor si nu trebuie sa luam niciodata orice tantrum sau rabufnire ca pe ceva personal. Dimpotriva, este vorba de a-i intelege si de a-i ajuta sa gestioneze toate aceste schimbari si emotii pe care le simt.

Rabdarea intareste legaturile

Ne bucuram de timpul pe care il petrecem cu copiii nostri: nu exista niciun dubiu in aceasta privinta. Suntem cei mai mandri atunci cand ii vedem invatand si progresand. Cu toate acestea, crizele de furie atunci cand sunt bebelusi sau copii mici, raspunsurile proaste cu care trebuie sa ne confruntam pe masura ce cresc si restructurarea personalitatii lor atunci cand sunt adolescenti sunt momente care ne epuizeaza. Si tocmai in aceste momente trebuie sa ne folosim de toata experienta pe care am acumulat-o de-a lungul unei vieti.

Ca adulti, am avut multe experiente: viata ne-a pus in fata unor provocari pe care le-am depasit. De asemenea, am trait momente minunate alaturi de familie, prieteni, la locul de munca etc. Aceste momente sunt cele care ne permit sa crestem din punct de vedere emotional si ne permit sa ne bucuram de inteligenta emotionala. Cu ajutorul acesteia, nu numai ca putem lua decizii mai bune, dar ne putem controla mult mai mult emotiile si gandurile. Si, bineinteles, putem invata sa fim mult mai rabdatori. Rabdarea este ceea ce au nevoie copiii nostri, precum si multa dragoste.

Atunci cand putem fi observatori pasivi ai comportamentului copiilor nostri, le putem oferi rabdarea si dragostea de care au nevoie. In acest sens, nu ne referim la "observatori pasivi" ca la o lipsa de reactie din partea noastra, ci mai degraba ca la o lipsa de emotii negative care ne-ar putea duce la slabirea legaturii afective care ne uneste cu copiii nostri. Trebuie sa raspundem intotdeauna la comportamentul lor, dar trebuie sa o facem din experienta noastra: explicand bine lucrurile, stabilind limite si, mai ales, cu multa dragoste.

Dezvoltare cognitiva adecvata cu management emotional

Dezvoltarea cognitiva este baza cresterii copiilor nostri. Prin urmare, trebuie sa ii acordam o atentie deosebita. O buna dezvoltare cognitiva la copii depinde, in esenta, de limitele, rabdarea si dragostea cu care ii crestem. Din acest motiv, este important sa invatam sa stabilim limite si sa ne calmam in situatiile care ne supara (si sunt multe, stim).

Stabilirea corecta a limitelor trebuie sa se faca prin comunicare si empatie. Daca le comunicam copiilor ce se asteapta de la ei si ii lasam sa participe la stabilirea limitelor si regulilor de acasa, ne vom asigura ca le respecta mult mai mult si vom evita certurile inutile. Cu toate acestea, trebuie sa subliniem in acest moment ca discutiile cu ei trebuie sa fie clare, precise si in ambele sensuri: trebuie sa invatam sa le respectam randul, sa-i ascultam si sa le oferim parerea noastra.

Bucurati-va de timpul petrecut cu copilul: ei cresc mai repede decat credeti!

Copiii ar trebui sa fie copii si nu ar trebui sa-i facem sa creasca inainte de vreme. Trebuie sa le respectam ritmul si sa ii ajutam in tot ceea ce isi propun sa faca. Ceea ce acum pare o lume, peste cativa ani, ne va lipsi. Copilului tau ii este greu sa doarma singur? Atunci dormi cu el sau insoteste-l o vreme. Va asiguram ca, inainte sa va dati seama, copilul  va dori sa se bucure de camera lui si va incepe sa aiba mici "secrete". Asa ca profita din plin, profita de aceste momente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie mama copii

Articole recomandate

Citeste si despre