8 lucruri pe care ai fi vrut sa le stii despre al doilea copil

/ / Modificat: 2012-12-07
8 lucruri pe care ai fi vrut sa le stii despre al doilea copil

In momentul in care ai ramas din nou insarcinata si ai nascut al doilea copil, nu te-ai gandit ca lucrurile vor sta atat de diferit si ca ti se va parea totul atat de nou si neasteptat. Credeai ca esti obisnuita cu ce inseamna sa ai in grija de un nou-nascut, la ce probleme sa te astepti si care sunt greutatile cu care te vei confrunta. Surpriza insa, cresterea si ingrijirea celui de-al doilea copil sunt destul de diferite de experienta pe care ai avut-o cu primul. Iata cateva dintre lucrurile pe care ti-ar fi placut sa le stii despre venirea celui de-al doilea copil!

Descoperi ca se poate sa fii si mai ocupata decat erai inainte!

Credeai ca acum va fi mai simplu, deoarece esti trecuta deja printr-o experienta si ai pregatirea necesara pentru a te descurca mai usor cu orice problema care-ti iese in cale? Este adevarat, esti mai bine pregatita si stii mai multe, dar tot vei avea de-a face cu scutece, nopti nedormite, alaptat, colici, mofturi la mancare, boli, plansete exasperante etc.

Chiar daca le vei trata cu mai multa dexteritate si indemanare, ele vor fi prezente in viata ta si vor trebui rezolvate in acelasi timp in care va trebui sa ai grija si de primul tau nascut. Ingrijirea a doi copii presupune un efort foarte mare. Trebuie sa fii constienta ca vei avea mai multe responsabilitati, mai putin timp liber si mai multe probleme de rezolvat decat in prima ta experienta de parinte.

Descoperi ca trebuie sa "inventezi" timp pentru toate!

Mama cu forte supranaturale sau femeie fantastica?! Cu siguranta, trebuie sa fii una dintre aceste doua eroine pentru a putea face fata programului incarcat si responsabilitatilor care s-au inmultit odata cu venirea pe lume a celui de-al doilea copil al familiei.

Insa cu putin tact si multa perspicacitate, vei putea integra toate treburile in cele 24 de ore pe care le are o zi. Cu o agenda in mana, planifica si prioritizeaza tot ce ai de facut, astfel incat sa iti organizezi fiecare zi a saptamanii si sa rezervi timp si pentru tine si partenerul tau sau pentru viata sociala.

Viata sociala va fi la pamant!

Credeai ca pana acum nu aveai timp de prieteni? Dupa nasterea celui de-al doilea copil, viata ta sociala va cunoaste o prabusire semnificativa. Nici macar timp sa stai la telefon cu prietena cea mai buna sau cu rudele nu vei mai avea. Viata ta sociala nu va fi afectata tot timpul de acum incolo. Totul tine de modul in care reusesti sa te organizezi si de cat de repede te adaptezi noului context familial.

Nici viata ta sexuala nu sta chiar pe roze!

Specialistii au observat o tendinta ciudata in randul cuplurilor cu mai multi copii. Se pare ca in familiile cu cel putin doi copii, partenerii au tendinta de a se apropia mai mult unul de celalalt si de a fi mai suportivi si intelegatori unul cu altul.

Poate ca va veti iubi mai mult, dar exista si un dezavantaj. Este posibil ca acum, avand in ingrijire doi copii, fiecare cu nevoi proprii si diferite, sa nu mai reusiti sa gasiti timp pentru sex.

Iti tratezi si iubesti copiii diferit!

Sigur ca iti iubesti ambii copii la fel de mult si ca nu concepi ideea de a face diferente intre ei. Dupa nasterea celui de-al doilea copil, este posibil sa fii coplesita de sentimente ciudate legate de fiecare dintre cei doi prichindei ai tai.

Cu sau fara vointa ta, vei simti o altfel de iubire pentru fiecare si ii vei trata diferit. In cele mai multe cazuri se intampla ca noul membru al familiei sa fie mai iubit si sa primeasca o atentie mai mare din partea parintilor, iar cel mare sa fie usor neglijat.

Chiar daca incerci sa ii tratezi pe ambii la fel, tot este posibil ca modul in care ii iubesti sa fie diferit si sa ai "preferatul" tau. Nu te invinovati! Sunt sentimente normale care te pot incerca. Important este ca niciunul dintre copii sa nu se simta privat de afectiunea si dragostea ta!

Esti mai bine pregatita si te consideri un parinte mai bun!

In momentul in care ai in grija un al doilea copil si faci fata tuturor provocarilor cresterii si ingrijirii ambilor copii, te simti mai puternica si mai sigura pe tine. Simti ca este o victorie importanta in contul reusitelor tale personale si un test important de maturitate. De aceea, din momentul in care iti vei tine in brate cel de-al doilea copil, vei face lucrurile cu totul altfel decat in cazul primei experiente.

Esti mai bine pregatita pentru a face fata greutatilor si problemelor, stii la ce sa te astepti si de ce are nevoie bebe la fiecare varsta. Lucrurile sunt, macar din acest punct de vedere, mai usoare. Modul in care consolidezi relatia dintre cei doi frati si cum ii tratezi, astfel incat sa eviti rivalitatea fraternala dintre ei, se va dovedi a fi adevaratul test care va demonstra cat de bun parinte esti.

Faci cunostinta cu rivalitatea fraternala!

Cu un singur copil prin preajma, lucrurile erau simple. Jucariile erau doar ale lui, se plimba doar el pe langa tine, tipa, tragea de fusta ta si primea toata atentia. In momentul in care apare un nou bebelus, copilul mai mare s-ar putea sa nu fie foarte incantat sa imparta totul, inclusiv dragostea si atentia ta, cu el.

Rivalitatea fraternala este un sentiment de gelozie sau invidie care apare firesc intre frati de varste diferite, atunci cand teritoriul copilului mai mare este invadat de aparitia unui nou membru al familiei. De aceea, este indicat sa il pregatesti din timp pe copilul mai mare pentru venirea pe lume a celui de-al doilea bebe. Dupa nasterea noului membru al familiei, asigura-te ca acorzi aceeasi atentie ambilor copii si implica-l pe fratiorul mai mare in ingrijirea bebelusului, pentru a se apropia mai usor de el.

Simti ca ti se intregeste familia si ca esti mai implinita!

Cu bune si cu rele, experienta de a fi mamica a doua oara reuseste sa iti aduca o multumire sufleteasca si sa te faca sa te simti mai implinita ca femeie, mai mult chiar decat la prima sarcina. Specialistii au constatat ca abia dupa ce nasc si cel de-al doilea copil, femeile se simt cu adevarat implinite si pot spune ca au o familie unita si intregita.

Tu ce schimbari ai resimtit in viata ta dupa ce a venit pe lume al doilea copil? Cum le-ai facut fata? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Al doilea copil Nastere al doilea copil Crestere al doilea copil Ingrijire copii Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre