Cum sa-ti pastrezi relatiile de prietenie cand ai un copil

/ / Modificat: 2013-07-03
Cum sa-ti pastrezi relatiile de prietenie cand ai un copil

Destramarea relatiilor de prietenie este o consecinta nedorita de care te poti lovi in momentul in care ai un copil. Bebelusul tau iti acapareaza toata atentia, grija, si timpul, iar cei din afara sferei familiei tale se simt neglijati si se indeparteaza din ce in ce mai mult de tine. Din nefericire, nu toate persoanele din jur inteleg nevoia ta de a-ti dedica timpul familiei si risti sa pierzi cativa dintre cei mai apropiati prieteni, la scurt timp dupa ce devii mama!

Pastreaza doar prietenii care sunt cu adevarat langa tine

Momentul in care devii mama este o oportunitate excelenta pentru a face curatenie printre prieteni si pentru a afla care iti sunt cu adevarat aproape si care nu. O prietenie adevarata este bazata pe intelegere, ajutor si comunicare sincera, iar prietenii care te iubesc neconditionat vor fi alaturi de tine, indiferent prin ce treci.

Acestia vor avea grija sa iti spuna, cu sinceritate, daca li se pare ca ii ignori, ca nu mai le acorzi timpul de care au nevoie langa tine si sa te trezeasca la realitate. Este posibil ca atat tu, cat si proaspatul tatic sa fiti complet absorbiti de bebelusul care v-a implinit viata de cuplu, fara sa va dati seama.

Prietenii vor fi cei care va vor atrage atentia si va vor ajuta sa gasiti solutiile potrivite pentru a-i pastra in viata voastra si a va reactiva viata sociala.

Prietenia cu alti parinti se va dezvolta de la sine

mamici-prietene

Din momentul in care deveniti parinti, relatiile de prietenie cu persoane care au copii se vor inchega mai mult decat inainte. Interesele comune pe care le aveti cu ei - copiii, viata de familie etc. - va vor apropia si va vor ajuta sa gasiti activitati relaxante mai usor, intrucat veti alege acele distractii in care veti putea implica si prichindeii.

Profitati de faptul ca sunt si ei parinti pentru a le propune tot soiul de activitati sociale interesante - excursii, petreceri, picnicuri la iarba verde, plimbari in parc etc. Acestea va vor oferi ocazia de a socializa, dar si de a petrece timp de calitate impreuna cu copiii.  

Acorda suficienta atentie prietenilor singuri, care nu au familie

Daca prieteniile cu persoane care au copii merg de la sine, datorita intereselor comune, cele cu apropiati fara familie si copii vor fi primele care vor avea de suferit. De cele mai multe ori, prietenii care nu cunosc ce inseamna viata de familie si ingrijirea unui copil nu vor intelege de ce nu te mai poti vedea cu ei atat de des, de ce trebuie sa aduci copilul la fiecare iesire in oras etc. In scurt timp, acestia ezita sa te mai invite la intruniri sociale si te exileaza din grupul lor de prieteni.

Este important sa fii foarte atenta ca bebelusul sa nu fie o piedica in calea relatiei voastre de prietenie. Ai pretentia ca ei sa inteleaga ca acum esti parinte si ca viata ta se invarteste in jurul copilului, dar, la fel de bine, si ei pretind sa le fii alaturi si sa le oferi toata atentia ta in putinele dati in care au nevoie de tine.

Nu trebuie sa te imparti in doua sau sa ii renegi din grupul tau de prieteni. Este important sa fii alaturi de ei si sa iti gasesti timpul necesar pentru a te dedica lor trup si suflet, fara compania copilului. Este recomandat si sanatos pentru tine ca, din cand in cand, sa faci o delimitare clara intre a fi parinte si a fi femeie sau prietena si sa petreci timp si in compania celor dragi, fara copil.

Este un moment de respiro binemeritat si, chiar daca prietenii iti impartasesc probleme sau griji, iar discutiile nu sunt intotdeauna foarte relaxante, este un moment pe care trebuie sa il apreciezi in viata ta de parinte  

Cere ajutorul celor dragi pentru a va pastra o viata sociala activa

bunici_grija_educatie_copii

Chiar daca iti este foarte greu sa lasi copilul in grija altcuiva pentru a petrece o seara in oras cu prietenii, este important atat pentru sanatatea ta, cat si pentru relatia de cuplu, sa iti pastrezi o viata sociala activa. Este momentul in care te detasezi de problemele cotidiene si te bucuri de compania prietenilor dragi, razi si te distrezi pret de cateva ore.  

Mai cunosti si alte trucuri sau secrete cu ajutorul carora sa iti pastrezi prietenii aproape in ciuda disponibilitatii limitate pe care-o ai din cauza copilului? Spune-ne sfaturile si secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata sociala parinti Prieteni parinti

Articole recomandate

Citeste si despre