7 mituri despre viata de parinte

/ / Modificat: 2013-07-10
7 mituri despre viata de parinte

A fi parinte este o experienta interesanta, cu multe satisfactii si greutati, insa cel mai neplacut este atunci cand constati ca toata viata ai crezut in unele metode de a creste un copil, iar acestea s-au dovedit a fi false ori chiar nocive pentru dezvoltarea lui. Acestea sunt miturile care roiesc in jurul ideii de a fi parinte. Iata cateva dintre cele mai mari neadevaruri pe care trebuie sa le cunosti pentru a-i oferi copilului o crestere si o educatie corespunzatoare.

Nu-i asa ca ai tot auzit ca daca un copil mananca zahar devine hiperactiv, ca daca iei bebelusul in brate cand plange, il rasfeti ori ca dupa ce ai un bebe, viata ta sexuala si de cuplu se ruineaza? Oare cat timp pretios ai pierdut stand imbufnata din cauza faptului ca micutul tau nu a vorbit foarte devreme si tocmai ai aflat ca asta il face mai putin inteligent? Acestea sunt doar cateva dintre miturile care iti pot face viata grea, ca parinte, si iti pot priva copilul de unele experiente educative in disciplina si cresterea lui.

Copiii care mananca zahar risca sa devina hiperactivi

O stire aparuta acum cativa ani a indus in eroare si a inspaimantat o multime de parinti care nu se fereau sa dea copiilor zahar si produse care contineau acest ingredient. Stirea anunta ca micutii care consuma zahar risca sa devina hiperactivi.

Este adevarat ca zaharul ofera copilului energie si il poate face mai activ, dar acelasi efect il are orice aliment care determina cresterea glicemiei - de exemplu, o rosie -, iar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa o scoti din alimentatie. Altele sunt motivele pentru care zaharul ar trebui limitat in alimentatia copilului, diabetul si obezitatea fiind printre cele mai importante dintre ele.

Mituirea este intotdeauna nociva pentru dezvoltarea copilului

Este adevarat ca mituirea este una dintre metodele de evitat in disciplinarea copilului. Exista insa situatii in care devine ultima solutie sau, in cazul unor urgente, ramane cea mai eficienta si rapida masura pe care o poti lua.

Sa mituiesti copilul pentru a se purta civilizat nu este o solutie pe termen lung, insa nu este nimic rau in a-i promite o bombonica daca sta cuminte la teatru si face liniste, atunci cand situatia o cere. Important este sa nu o transformi intr-o obisnuinta, intrucat copilul nu trebuie sa conditioneze comportamentul adecvat de beneficii sau recompense materiale.  

Daca iei bebelusul in brate cand plange, ajunge un copil rasfatat

Din nefericire, multi parinti ajung sa puna viata si sanatatea bebelusului lor in pericol atunci cand il lasa sa planga pe perioada nedeterminata. Este important sa stii ca la varsta de nou-nascut sau bebelus, copilul nu poate fi rasfatat. In aceasta etapa a copilariei, fiecare planset al copilului transmite mesaje legate de nevoile lui primare, fiziologice: se simte rau, ii este foame, a facut pe el, se simte singur etc.

Pana la varsta de 6 luni, este important sa acorzi atentie si sa mergi la bebelus de fiecare data cand plange, pentru a-i decoda nevoile. Dupa aceasta varsta, il poti lasa cateva minute sa planga fara sa ajungi la el, pentru a-l ajuta sa-si dezvolte instincte de supravietuire si metode de autocalmare.  

Copiii care vorbesc mai devreme sunt mai inteligenti

O stire care a indus in eroare si a deprimat o mare parte dintre parinti a fost cea care vehicula ca bebelusii care incep sa vorbeasca mai devreme au un coeficient de inteligenta mai crescut decat ceilalti. Specialistii sustin ca aceasta descoperire nu este adevarata si ca nu exista date stiintifice certe care sa o confirme. In plus, sunt de parere ca abilitatea de a vorbi tine mai degraba de gradul de dezvoltare neuromotorie a copilului, nu de capacitatea si functiile lui intelectuale.

Unii copii invata mai greu sa-si controleze mandibula si muschii gurii pentru a putea pronunta primele litere si cuvinte, insa acest lucru nu inseamna ca sunt mai putin inteligenti. Nu uita ca fiecare copil are propriul lui ritm de crestere si acesta nu tine cont de cat de destept este.  

Viata sexuala si de cuplu are de suferit odata cu nasterea copilului

Desi multi apropiati se incapataneaza sa iti induca ideea ca viata ta amoroasa va avea de sufert odata cu venirea copilului pe lume, este important sa fii constienta ca viata ta se schimba in totalitate, insa nu in rau, ci in mai bine.

Poate ca va este mai dificil si extenuant in primele luni dupa nastere, cand dati piept cu o multime de lucruri cu care nu v-ati mai confruntat - ingrijirea bebelusului, noptile pierdute, extenuarea etc. Insa cu multa comunicare, rabdare si organizare, le puteti duce pe toate la bun sfarsit, iar copilul va poate apropia mai mult ca niciodata.

Parintii nu ar trebui sa se certe in fata copiilor

Sigur ca certurile parintilor in fata copiilor sunt de evitat, insa ceea ce incearca sa sublinieze specialistii este ca, uneori, atunci cand copiii sunt martori la conflictele parintilor, au ocazia de a desprinde cateva lectii importante de viata. Niciun parinte nu-si doreste sa-si faca partas copilul la conflictele din cuplu, insa daca uneori se intampla acest lucru, nu este o tragedie. Dimpotriva, va ofera sansa de a invata copilul cum se rezolva pe cale pasnica si corect conflictele.  

Copilul are nevoie de protectie non-stop, intrucat lumea este un loc periculos

Traim intr-o societate din ce in ce in mai infricosatoare, in care pericolele sunt la tot pasul, iar copiii sunt cei mai vulnerabili si predispusi la ele. Influentati de mass media si de evenimentele infricosatoare care au loc zilnic, in societatea moderna - rapiri, accidente etc. - parintii ajung sa fie suprapotectori cu copiii lor si sa nu-i scape din ochi 24 de ore din 24.

Din dorinta de a-l tine in siguranta, exista riscul sa devii sufocanta. Stilul parental prea protectiv poate face mai mult rau decat bine copilului. Cel mai indicat este sa iti inveti copilul de mic cum sa se protejeze singur, decat sa fii tu tot timpul "paznicul" lui si sa nu-i lasi libertatea de a experimenta situatii noi, din care poate avea multe de invatat si din care invata sa fie independent.  

Tu te-ai mai confruntat si cu alte mituri legate de viata de parinte? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copii Ingrijire copii

Articole recomandate

Citeste si despre