10 sfaturi pentru mamele epuizate

/ / Modificat: 2017-12-12
10 sfaturi pentru mamele epuizate

Cand esti mama, oboseala vine ca o stare naturala. Uneori abia astepti sa vina weekendul ca sa te mai odihnesti, dar luni te simti parca si mai epuizata dupa un sfarsit de saptamana agitat cu copiii acasa.

Ca sa poti sa o iei mereu si mereu de la capat, ti-am pregatit mai jos o lista de 10 sfaturi pentru momentele cand simti ca oboseala te doboara!

Fa un dus fierbinte

Sa nu crezi acum ca un jet de apa calda care iti curge pe cap o sa-ti alunge somnolenta. Dar te ajuta la relaxarea muschilor obositi si te va face sa te simti revigorata. Nu conteaza ce ora din zi sau din noapte este, daca poti sa te furisezi, fa-l!

P.S. Daca micutii tai nu sunt distrasi de altceva sau altcineva, pregateste-te ca acest moment sacru sa fie intrerupt de catre copii, care vor "sa faca dus cu mami". Incearca sa te bucuri macar 1 minut si 30 de secunde inainte de asta...

Ia-ti cinci minute pentru tine

Acest lucru poate insemna sa te incui in dormitor in timp ce copilul tau striga de cealalta parte. (Da, stiu, suna groaznic... dar ramai aici cu mine). Intr-o dimineata, m-am tarat in pat, am inchis ochii si am ascultat o melodie. Doar o singura melodie... in timp ce respiram adanc si ma rugam pentru indurare. Cinci minute chiar pot face o mare diferenta si iti pot schimba toata dispozitia din acea zi.

P.S. Daca incerci sa-l inveti pe cel mic sa faca la olita, pregateste-te sa iesi la timp pentru a descoperi ca a facut in pantaloni atat pipi, cat si caca, in timpul celor cinci minute.

Imbraca-te!

Nu, nu ma refer aici la blugi, cizme, esarfe, cercei si ruj rosu. Nu vorbesc aici de tinuta "imbracata pentru succes". De fapt, imi displace in mod profund acest concept si de cele mai multe ori ma poti gasi in pijamale. Dar, uneori, scoaterea pijamalelor si punerea unui tricou curat si confortabil te poate face sa te simti mai putin somnoroasa.

Imbratiseaza-ti copiii

Mai ales daca i-ai "neglijat" ca sa faci un dus, ca sa-ti iei cinci minute pentru tine si ca sa te imbraci, iar in tot acest timp ei au fost cuprinsi de panica. Au nevoie sa le reamintesti ca mama ii iubeste. Daca sunt suficient de mari pentru a intelege, explica-le ca ii iubesti si ca ai nevoie de o pauza rapida pentru a te simti mai bine. Chiar ajuta. Imbratisarile sunt usoare, rapide, nu necesita prea multa energie - si cei mai multi copii tanjesc dupa ele.

Lasa-ti copiii sa mai coloreze si in afara conturului

Prin aceasta vreau sa spun sa mai relaxezi un pic regulile. Poate fi vorba de un film mai lung. Sau de cereale cu ciocolata la micul dejun sau de omleta la pranz, pentru ca esti prea epuizata sa gatesti. Poate ca i-ai pus inapoi scutecul, desi faceti antrenament pentru olita. Poate fi vorba de colorat cu markerul pe corp. Aminteste-ti ca nu trebuie sa fii mereu perfecta, iar cateodata trebuie sa mai uiti de reguli.

Leagana-ti copilul ca sa adoarma

Leganatul este minunat pentru ca, la fel ca si imbratisarile, necesita putina energie. Poti inchide ochii si sa respiri profund. Eu, de exemplu, puneam muzica pentru copii pentru ca micutul meu sa adoarma, ceea ce ajuta adesea la calmarea sufletului meu frustrat. Giugiuleala (mai ales daca exista si un contact piele pe piele) contribuie, de asemenea la cresterea nivelului tau de oxitocina, dar si al copilului, ceea ce ajuta la reducerea stresului pentru amandoi.

Asigura-te ca mananci

Nu sunt o persoana matinala si, prin urmare, imi este greu sa mananc imediat ce ma trezesc. Uneori trece dimineata si imi dau seama ca nu am mancat inca. Din acest motiv, atunci cand am prea multe pe cap, incep sa ma confrunt cu probleme - o mama flamanda este o mama innebunita. Daca iti aloci putin timp ca sa iei micul dejun sau o gustare, chiar daca nu mai este chiar dis-de-dimineata, te ajuta ca sa te simti ceva mai odihnita.

Ofera-le copiilor tai o schimbare de peisaj

Acesta este un lucru pe care l-am invatat din cartea "Parenting Wild Things". Nu stiu cum va decurge restul zilei, dar am de gand sa-i duc undeva pe copii. Optiunile sunt asa: parcurile din zona, biblioteca (cele mai multe biblioteci ofera sectiuni pentru copii cu carti frumoase si puzzle-uri), si zona de joaca de la mall-ul de langa noi. Verifica si optiunile din zona ta si iesi din casa pentru o perioada de timp! Invita-ti o prietena si mergeti impreuna sau ia cu tine o carte buna, pe care sa o poti citi in timp ce copilul tau se joaca.

Spune NU factorilor de stres din afara

Am invatat ceva din propriile experiente: ca nu fac prea bine fata angajamentelor, de cand am devenit mama. A trebuit sa renunt la mai multe lucruri minunate, care imi faceau placere, pentru ca pur si simplu ma oboseau. Acum am mai putine angajamente, asa ca pot ALEGE ceea ce vreau sa fac in fiecare zi, fara sa ma tem ca decizia mea afecteaza o multime de alte persoane. Uneori trebuie sa spun NU chiar si lucrurilor pe care imi place sa le fac, pentru a ramane acasa si a ma odihni. Aproape intotdeauna cand iau o asemenea decizie, ma simt o mama mai buna.

Pastreaza legatura cu alte mame

Desi aparent in contradictoriu cu punctul anterior, acest indemn este, de fapt, menit sa fie complementar. Au fost multe zile cand eu si copiii mei am iesit pe usa si ne-am dus la diverse intalniri ale mamelor, desi acesta era ultimul lucru pe care mi-as fi dorit sa-l fac. Dar, dupa o cafea bauta acolo, m-am simtit revigorata, la fel ca si alte mame, care facusera exact acelasi lucru ca si mine si au ajuns acolo la fel de epuizate ca si mine. La intalnirile cu alte mamici poti gasi comunitatea si prietenia care te fac sa te simti o mama mai buna.

Cu siguranta aceasta lista nu este completa, dar macar unele dintre aceste lucruri ma ajuta cu adevarat in zilele grele. Dar tu? Cum depasesti zilele cand te simti epuizata? Ce te ajuta sa fii o mama mai buna?

Sursa articol: beautifulinhistime.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oboseala

Articole recomandate

Citeste si despre