Studiu: Mamele care lucreaza cu norma intreaga sunt cu 40% mai stresate

/ / Modificat: 2019-02-08
Studiu: Mamele care lucreaza cu norma intreaga sunt cu 40% mai stresate

Mamele care au doi copii si un loc de munca cu norma intreaga au nivelul de stres semnificativ ridicat, conform unor noi cercetari. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Manchester si de la Universitatea din Essex au analizat date de la mai mult de 6.000 de persoane colectate din Marea Britanie.

Studiul la nivel national, publicat in revista Sociologia Britanica, strange informatii variate de la gospodariile din intreaga tara, inclusiv viata profesionala a locuitorilor, nivelurile lor hormonale, tensiunea arteriala si experientele cu stresul. Cercetatorii au evaluat 11 biomarkeri asociati cu stres cronic in randul participantilor la studiu.

Conform rezultatelor lor, nivelurile globale ale biomarkerilor asociate cu stresul cronic sunt cu 40% mai mari in randul femeilor care au doi copii si care lucreaza in posturi cu norma intreaga, in comparatie cu femeile care nu au copii si lucreaza, de asemenea, cu norma intreaga. Atunci cand un individ a suferit de stres pentru o perioada lunga de timp, acesta poate fi definit ca "stres cronic" sau "stres pe termen lung", afirma Fundatia pentru Sanatate Mintala.

Simptomele stresului cronic pot include iritabilitate, anxietate, depresie, dureri de cap si insomnie, potrivit Institutului American de Stres.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca femeile cu doi copii care au lucrat mai putine ore, au avut niveluri de stres cronice cu 37 la suta mai mica decat mamele care au avut program prelungit de munca.

Nivelurile cronice de stres in randul tatilor activi s-au dovedit, de asemenea, mai scazute atunci cand lucrau mai putine ore. La efectuarea studiului, cercetatorii au ajustat datele brute pentru a exclude posibilitatea altor factori de stil de viata care afecteaza descoperirile lor. Acesti factori includ lucruri precum varsta femeilor, venitul, etnia sau educatia. "Conflictul munca-familie este asociat cu o tulburare psihologica crescuta, cu niveluri mai ridicate de stres si niveluri mai scazute de bunastare", au spus cercetatorii.

"Parintii copiilor mici sunt expusi unui risc deosebit de conflict munca-familie. Conditiile de munca care nu sunt flexibile fata de aceste cerinte familiale, cum ar fi orele lungi de lucru, ar putea avea un impact negativ asupra reactiilor de stres ale unei persoane. Evenimentele stresante repetate care rezulta din combinarea factorilor de stres social si de mediu si evenimentele majore de traumatism duc la stres cronic, care, la randul sau, afecteaza sanatatea".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres Stres mama Stres mame Munca mama

Articole recomandate

Citeste si despre