Exista o legatura intre alimentatie si matreata?

/ / Modificat: 2013-04-22
Exista o legatura intre alimentatie si matreata?

Influenta pe care alimentatia sau dieta o are asupra declansarii matretii reprezinta un subiect controversat si incitant printre medici si cercetatori. Desi nu s-a dovedit clinic ca dieta poate fi o cauza a aparitiei matretii, exista teorii si descoperiri care atesta ca alimentatia ar putea influenta evolutia ei!

Matreata este una dintre cele mai cunoscute boli ale pielii. Se manifesta prin descuamarea pielii si aparitia unor mici particule albe care sunt localizate la nivelul scalpului sau prin par. Chiar daca multa lume crede ca afectiunea apare din cauza pielii uscate, potrivit medicilor, matreata apare cel mai adesea la persoanele cu pielea grasa.  

Deficientele nutritive, cauze ale aparitiei matretii

Potrivit specialistilor, deficientele nutritive din organism pot fi o cauza a aparitiei matretii. Carentele apar si din cauze patologice, insa cel mai adesea sunt cauzate de o dieta haotica si dezechilibrata.

Deficienta de vitamine din complexul B poate cauza aparitia matretii. Potrivit medicilor, carenta de vitamina B12, care se regaseste in produsele din carne, poate contribui nu doar la aparitia afectiunii, ci si la caderea parului.

Persoanele vegetariene tind sa se confrunte adesea cu aceasta problema. Si insuficienta de acizi grasi Omega 3 din corp creste riscul aparitiei acestei conditii medicale inestetice. Potrivit specialistilor, cei care nu consuma suficiente alimente cu Omega 3 - peste, fructe oleaginoase etc, risca sa faca matreata.

Alergiile sau intolerantele alimentare sunt alte cauze posibile ale aparitiei matretii. Potrivit specialistilor, scaderea consumului de alimente cu grad alergenic mare contribuie la imbunatatirea aspectului pielii scalpului.

Zincul este un mineral care contribuie la sanatatea si frumusetea parului tau. Deficienta de zinc poate determina aparitia matretii, a calvitie si chiar a caderii parului. Principalele surse alimentare de zinc sunt fructele de mare, carnea rosie, de pasare si unele tipuri de branza. Si legumele sau cerealele integrale pot furniza organismului cantitati importante de zinc.

Zaharul, o posibila cauza a matretii

Potrivit medicilor, zaharul ar putea fi o cauza indirecta a matretii. Consumul de zahar, impreuna cu grasimile nesanatoase si aditivii alimentari nocivi din alimentele procesate industrial, contribuie la cresterea nivelului de insulina din sange. Atunci cand insulina depaseste valorile normale, stimuleaza secretia hormonior responsabili pentru pielea grasa si, implicit, aparitia matretii.

Chiar daca nu exista dovezi stiintifice legate de modul in care dieta influenteaza sanatatea pielii capului, medicii sustin ca ceea ce consumi se reflecta in toate functiile organismului si in sanatatea ta. Poate ca alimentatia nu este o cauza a aparitiei matretii, insa in mod cert, spun specialistii, poate favoriza evolutia ei.  

Tu ai avut vreodata matreata? Care a fost cauza? Cum ai reusit sa scapi de ea? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Matreata par Sanatate par

Articole recomandate

Citeste si despre