Menopauza

/ / Modificat: 2011-09-21 10:57:34

Menopauza este perioada din viata femeii in care menstruatia inceteaza si nu mai este fertila. Este un proces fiziologic normal, care apare odata cu imbatranirea. Unele femei resimt aceasta trecere mai intens, altele au simptome usoare, aproape inexistente.

Cand apare menopauza?

Nu exista o varsta standard la care se instaleaza menopauza. Aceasta apare diferit la fiecare femeie in parte. Varsta medie la care poti sesiza incetarea menstruatiei este de 51 de ani. Este normal ca aceasta sa isi faca debutul oricand dupa 40 de ani si nu mai tarziu de 59.

Acesta este un proces gradual, care poate dura mai multi ani de zile pana sa poti spune ca ai intrat la menopauza. Abia dupa ce menstruatia nu ti-a mai venit timp de 12 luni consecutiv se numeste ca esti la menopauza.
menopauza_femei
 

Foto: geniusbeauty.com

Care sunt simptomele?

Unele femei nu constata schimbari in afara incetarii menstruatiei. Odata cu incetarea acesteia apare si infertilitatea. Dar majoritatea experimenteaza o serie de simptome specifice cauzate de modificari hormonale ale acestei perioade. Cele mai frecvente manifestari sunt:

  • probleme la nivelul tractului urinar (infectiile urinare sunt cele mai frecvente);
  • dureri de cap;
  • transpiratii nocturne;
  • tulburari de somn;
  • crestere in greutate etc.


Aceasta perioada vine la pachet si cu o serie de simptome emotionale - tristete, anxietate sau schimbari de dispozitie.
bufeuri_simptome_menopauza

Cum faci fata mai usor simptomelor de la menopauza?

Menopauza in sine nu necesita tratament medical. Masurile terapeutice sunt luate in scopul ameliorarii simptomelor si al prevenirii bolilor cronice care apar odata cu imbatranirea:

  • terapia hormonala (terapia cu estrogen - in special pentru combaterea bufeurilor si a vaginului uscat);
  • suplimente alimentare (in special calciu pentru prevenirea osteoporozei);
  • medicamente antidepresive in doze mici (doar daca este cazul) etc.


Pe langa acestea poti lua o serie de masuri legate de stilul de viata pentru imbunatatirea simptomelor acestei perioade. Asigura-te ca dormi suficient, ca ai o alimentatie echilibrata si ca faci miscare. Incearca sa nu te stresezi si sa practici cat mai multe tehnici de relaxare.

Taguri Menopauza Menstruatie Imbatranire femei Modificari hormonale femei Infertilitate femei Adevar menopauza

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Articole recomandate

Citeste si despre