Vagin uscat, cauze si solutii

/ / Modificat: 2017-05-22
Vagin uscat, cauze si solutii

Vaginul uscat poate aparea la orice varsta, desi este cunoscut ca fiind una dintre cele mai frecvente probleme in perioada menopauzei. Din cauza acestei probleme, actele sexuale pot fi extrem de inconfortabile, daca nu chiar imposibile. Descopera care sunt cele mai frecvente cauze ale acestei conditii medicale si ce solutii ai la-ndemana.

Lubrifierea vaginala

Prin lubrifiere vaginala se intelege un lichid clar, care se produce natural, fiziologic si care patrunde prin peretii vaselor de sange ce incercuiesc vaginul. Atunci cand te exciti sexual, organele de la nivel pelvian sunt invadate de mai mult flux sanguin decat de obicei, determinand aparitia unei cantitati mai mari din acest lichid lubrifiant. Prin aceasta "umezire" a zonei, penetrarea se face mai usor in timpul actului sexual.

Care sunt cauzele vaginului uscat?

Schimbarile hormonale care apar in timpul ciclului menstrual si inaintarea in varsta afecteaza cantitatea si consistenta lichidului lubrifiant. De asemenea, exista si boli care contribuie la conditia de vagin uscat.

Principala cauza a problemei este nivelul scazut de estrogeni. Acesta poate aparea din mai multe cauze:

- menopauza;

- nastere;

- alaptare;

- radioterapia, terapia hormonala sau chimioterapia;

- indepartarea chirurgicala a ovarelor;

- boli imunologice;

- fumatul.

Si anumite tratamente cu medicamente pot contribui la lubrifierea vaginala insuficienta. Antidepresivele sau medicamentele administrate contra estrogenului sunt exemple in acest sens.

Sindromul Sjogren este o boala autoimuna care afecteaza in principal femeile. El produce uscaciunea mucoaselor umede din organism si contribuie astfel si la uscaciunea vaginala.

Produsele de igiena folosite la dus sau la baie pot contribui la uscaciune vaginala. Acestea contin diverse substante chimice care conduc la un dezechilibru al Ph-ului local si pot da nastere mai multor complicatii.

Cum se diagnosticheaza si ce tratament exista?

Daca te confrunti cu situatia in care nu reusesti sa te "umezesti" deloc in urma stimulentelor sexuale oferite de partener pentru excitatie sau observi ca vaginul tau este uscat mai mereu mergi la ginecolog.

Conditia medicala de vagin uscat este diagnosticata in urma unui examen pelvin, test Papanicolau sau de urina.

Vaginul uscat se trateaza cu ajutorul terapiei cu estrogen. In general, produsele topice cu estrogen (cu aplicatie locala) sunt mult mai eficiente decat administrarea orala a tratamentului.

- crema vaginala cu estrogen – se introduce crema direct in vagin cu ajutorul unui aplicator, de obicei seara, inainte de culcare;

- inelul vaginal cu estrogen – este un inel moale care se introduce in partea superioara a vaginului acesta eliberand o doza consistenta de estrogen necesara pentru producerea fluidelor necesare lubrifierii; acesta trebuie schimbat cam o data la 3 luni;

- comprimate cu estrogen – acestea nu se administreaza oral, ci sunt introduse tot in vagin cu ajutorul unui aplicator de unica folosinta; medicul va indica cat de des trebuie acestea introduse si pe ce perioada de timp. 

Poti apela si la produse special dedicate lubrifierii vaginale in timpul actelor sexuale care se pot achizitiona fara a fi necesar avizul medical. Exista lubrifianti si creme cu aplicare locala care pot fi folosite cu putin timp inainte de un contact sexual si care au efect chiar si cateva ore. Acestea se aplica la intrarea in canalul vaginal pentru a facilita penetrarea.

Atentie si la nevoile tale sexuale, spun specialisti. Uneori, poti experimenta un vagin uscat in timpul actului sexual fara o cauza patologica. Uscaciunea poate aparea din cauza faptului ca nu esti suficient de excitata. Vorbeste deschis cu partenerul tau si gasiti metode eficiente in acest sens!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vagin uscat Lubrifiere vaginala

Articole recomandate

Citeste si despre