8 probleme de sanatate pe care le poti vedea in ochii tai

/ / Modificat: 2017-10-25
8 probleme de sanatate pe care le poti vedea in ochii tai

Exista o vorba din batrani care spune ca ochii sunt oglinda sufletului. In ei se reflecta starile tale emotionale, intentiile si atitudinea pe care o adopti in anumite contexte. Mai mult decat atat, ochii spun multe despre starea ta de sanatate. Un medic isi poate da seama, la o simpla examinare a ochilor, daca suferi de o afectiune a ficatului, de un deficit de vedere sau de probleme de natura neurologica.

Iata 8 semnale de alarma pe care nu trebuie sa le ignori:

1. Urciorul persistent

Daca ai avut vreodata vreun urcior, stii bine cata durere si disconfort poate cauza. Aceasta umflatura dureroasa, imbibata cu puroi, aparuta la nivelul pleoapelor, este cauzata de o bacterie care traieste la suprafata pielii. Boala este contagioasa, comuna si, de cele mai multe ori, inofensiva.

Exista doua tipuri de urcior: cel extern, cauzat de o infectie a glandelor sebacee de la baza genelor, si cel intern, mult mai greu de tratat, care se situeaza in interiorul pleoapei. Daca urciorul recidiveaza (tinde sa reapara in acelasi loc) sau nu se vindeca cu tratament in 3 luni, programeaza-te pentru un consult amanuntit, pentru a elimina suspiciunea de carcinom al glandelor sebacee.

Carcinomul glandelor sebacee este o forma rara si agresiva de cancer, localizata in glandele care produc grasimea din piele.

2. Caderea sprancenelor

Exista mai multe cauze care pot determina caderea sprancenelor: procesul natural de imbatranire, stresul sau deficitul de nutrienti. Un alt motiv poate fi reprezentat de alopecia areata sau pelada, o boala a sistemului imunitar care determina caderea parului din anumite regiuni ale corpului, in mod inexplicabil. Aceasta conditie este insa rara si afecteaza doar 0,1% din populatie.

O cauza mai plauzibila pentru pierderea sprancenelor este hipotiroidismul - o lipsa acuta de hormoni tiroidieni care, in cazuri extreme, poate duce la pierderea parului. Daca ai constatat ca treimea exterioara a sprancenelor incepe sa dispara, este bine sa consulti un medic specialist endocrinolog, care sa-ti verifice starea glandei tiroide.

3. Ochiul uscat

Lucrul la computer pentru perioade indelungate poate determina senzatii de uscaciune, mancarime sau arsura la nivelul ochilor, insotite de senzatia intermitenta de corp strain in ochi. Toate aceste simptome se inrautesc seara, din cauza suprasolicitarii ochilor.

Sindromul ochiului uscat este o afectiune cronica pe care nu trebuie sa o ignori. Discuta cu medicul tau oftalmolog despre modul in care se pot ameliora simptomele.

4. Petele oarbe

Petele oarbe, numite si scotoame, sunt niste gauri negre in campul vizual, unde vederea este absenta. Ele pot fi insotite de halouri sau viziune distorsionata si dau, de cele mai multe ori, dureri de cap. Consulta medicul oftalmolog pentru a afla care este cauza tulburarii de vedere.

5. Ochii bulbucati

Ochii proeminenti sunt cauzati in cea mai mare parte de hipertiroidism, o activitate excesiva a glandei tiroide. In 30% dintre cazuri, pacientii acuza dificultati de inchidere a ochilor.

6. Ochii galbeni

Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de icter si apare fie la nou-nascutii cu functie hepatica nedezvoltata, fie la adultii care au probleme cu ficatul, vezica biliara sau conductele biliare.

Daca ai constatat ca albul ochilor devine galben, nu ezita sa te programezi pentru un consult de specialitate.

7. Vederea incetosata la diabetici

Persoanele cu diabet trebuie sa acorde o atentie deosebita sanatatii lor si sa nu ignore sub nicio forma tulburarile de vedere. Ele au risc crescut de retinopatie diabetica, o afectiune cauzata de deteriorarea vaselor de sange in tesutul retinei fotosensibile, care da vedere incetosata, tulbure.

Evolutia bolii este progresiva, in ani de zile, iar fara un tratament adecvat duce inevitabil la orbire.

8. Vederea dubla brusca, vederea slaba sau pierderea vederii

Ai mare grija, deoarece aceste simptome sunt semne de avertizare vizuala a accidentului vascular cerebral.

Remedii naturale pentru protejarea vederii

Se stie ca hipertensiunea arteriala poate cauza tulburari de vedere. Renuntarea la fumat, precum si limitarea consumului de zahar si fructoza sunt garantia sanatatii sistemului cardiovascular si a unei tensiuni arteriale optime.

Antioxidantii sunt si ei foarte importanti pentru vedere si sanatatea ochilor. Consuma cat mai multe legume verzi, bogate in carotenoid, luteina si zeaxantina, precum si alimente care contin Omega 3.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate femei Cadere par Icter Probleme vedere

Articole recomandate

Citeste si despre