Cum introduci sarea in alimentatia ta zilnica

/ / Modificat: 2011-11-09
Cum introduci sarea in alimentatia ta zilnica

Sarea este principala sursa de sodiu din dieta, mineralul care ajuta organismul sa mentina volumul corect al fluxului sanguin si al lichidelor din tesuturi. Pe de alta parte, un consum exagerat de sodiu poate declansa o serie de afectiuni, de la hipertensiune arteriala pana la tulburari gastrice si osteoporoza. Iata cum introduci in mod corect sarea in alimentatia ta zilnica.

In timp ce prea multa sare inseamna o predispozitie crescuta la boli cardiovasculare si nu numai, prea putin sodiu poate conduce la crampe musculare, deshidratare si in final, la coma.

Consumul zilnic recomandat

Un adult obisnuit are tendinta sa consume de 8 sau 9 ori mai multa sare decat are nevoie. Doza zilnica recomandata de specialisti nu trebuie sa depaseasca 4 grame de sare pe zi. Copiii au nevoie de o cantitate mai mica decat adultii.

Consumul prea mare de sare

Inca de acum 100 ani, medicii au constatat legatura directa dintre consumul prea mare de sare si hipertensiunea arteriala.

Infarctul miocardic, pietrele la rinichi, edemul (retentia de lichid in tesuturi), atacul cerebral si cancerul gastric sunt alte consecinte importante ale consumului prea mare de sare. Acelasi obicei alimentar periculos poate determina cresterea cantitatii de calciu pierduta prin urina, o cauza comuna a osteoporozei si a predispozitiei la fracturi osoase.

Consumul prea mic de sare

Corpul pierde sare prin urina, transpiratie, voma si diaree. Daca organismul este privat de aportul minim de sodiu, pe fondul unei deshidratari severe se poate instala hiponatremia. Aceasta reprezinta o scadere periculoasa a concentratiei de sodiu din organism, care se manifesta prin crampe musculare, greata, voma si ametelei. In final, se poate ajunge la coma, respectiv deces.

Recomandari pentru consumul ideal de sare

Opteaza pentru alimente neprocesate precum fructe, legume, paine din faina integrala si cereale. Sarea de mare, ceapa, telina si usturoiul sunt inlocuitorii perfecti pentru sarea rafinata. Branza ricotta, mozzarella si branzeturile elvetiene contin cea mai mica pondere de sare dintre toate tipurile de branza.

Evita sa adaugi sare atunci cand gatesti si inlocuieste-o cu o gama variata de condimente si ierburi naturale pentru aroma (oregano, cimbru, busuioc etc). Evita pe cat posibil alimentele procesate, produsele de fast-food si cumpara legume proaspete, nu la conserva.

Gusta intotdeauna mancarea inainte sa adaugi sare si renunta la chipsuri, snacks-uri si alte gustari de acest tip.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre