Semne care iti arata ca un copil mananca prea multa sare

/ / Modificat: 2021-08-26
Semne care iti arata ca un copil mananca prea multa sare

Vorba din popor "ca sarea in bucate" descrie excelent rolul sarii in alimentatia noastra. Totusi, excesele nu le fac bine nici adultilor, cu atat mai putin copiilor. Consumul excesiv de sare poate avea consecinte serioase asupra starii de sanatate a celor mici, acum sau pe viitor.

Nicio mancare nu are gust fara sare, dar, atunci cand vine vorba despre alimentatia copiilor, trebuie sa avem mare grija la cantitate. Sarea da gust mancarii, dar poate sa faca mai mult rau decat bine, atunci cand este consumata in exces.

Sarea potenteaza gustul alimentelor si, atunci cand o consumam in cantitatile corecte si nu exista afectiuni in care sa fie contraindicate,  este inofensiva. Insa daca este consumata in exces, poate duce la aparitia unor probleme de sanatate.

Efectele consumului excesiv de sare

Potrivit unui studiu publicat in revista Nutrients, exista o legatura demonstrata intre excesul de sare si hipertensiune. Chiar daca este o problema congenitala, aceasta poate fi intretinuta sau chiar agravata de consumul excesiv de sare.

In cazul copiilor trebuie sa avem grija la cantitatea de sare pe care o consuma in timpul unei zile, cu atat mai mult cu cat ea este prezenta in orice aliment pe care il consuma cei mici, dincolo de mancarurile pe care le preparati in casa.

Cum stii cand copilul mananca prea multa sare

Chiar si cele mai bune alimente, precum si gustarile aparent inofensive precum pufuleti, popcorn sau sticksuri contin o cantitate mare de sare. Iata cativa indicatori ai faptului ca un copil s-ar putea sa consume sare in exces.

Primeste multe alimente procesate

Atunci cand primeste mancare preparata in casa, in care stim exact ce cantitate de sare am pus, nu exista pericolul de a depasi doza recomandata. Insa daca un copil primeste multe alimente procesate, cum sunt mezelurile, snacks-urile sau produsele semi-preparate, trebuie sa stiti ca acestea vin la pachet cu o cantitate mare de sare, un potentator de gust care garanteaza vanzarea. Alimentele proaspete, cat mai putin prelucrate ar trebui sa predomine in dieta copiilor si nu numai a lor.

Mananca des in oras

Asa cum spuneam mai sus, in cazul alimentelor preparate in casa stim exact cata sare contin, pentru ca noi am pus-o. Atunci cand mancam la restaurant, alimentele de acolo contin o cantitate mai mare de sare si potentiatori de aroma, tot din ratiuni ce tin de marketing. Nu mai vorbim despre fast-food, unde sarea se gaseste din abundenta, mai ales pe cartofii prajiti.

Consuma bauturi racoritoare

Pe langa cantitati uriase de zahar, sucurile si bauturile racoritoare contin si sare, coloranti si alti aditivi. De aceea este recomandat sa le evitam, mai ales in alimentatia copiilor, si sa fie consumate cu titlu de exceptie. Apa ar trebui sa fie principala sursa de hidratare a celor mici.

Bea mai multa apa decat de obicei

Consumul excesiv de sare ii face pe copii sa le fie sete constant si sa consume o cantitate mai mare de lichide decat in mod normal. Daca cel mic cere mai multa apa decat bea de obicei, mai ales in timpul noptii, poate fi un semn ca a mancat prea sarat.

Cum controlam cantitatea de sare pe care o consuma cel mic

Daca ati ajuns la concluzia ca fiul sau fiica voastra mananca prea sarat, este momentul sa ii monitorizati dieta si sa incercati sa controlati cat mai bine ceea ce mananca. Eliminati, in primul rand, alimentele procesate si mancarurile semipreparate. Oferiti-i, pe cat posibil, mancare pregatita in casa, in care stiti exact ce ati pus.

Atunci cand mergeti la cumparaturi, cititi cu atentie etichetele si vedeti cata sare contin produsele pe care le puneti in cos.

Este important ca in cea mai mare parte a timpului copilul sa manance acasa. Oferiti-i alimente proaspete, cat mai putin procesate, folosind cat mai putine sosuri si produse care contin aditivi.

De asemenea, asigurati-va ca cel mic bea suficienta apa si ca aceasta este principala sursa de hidratare, nu sucurile sau bauturile carbogazoase.

Foto: pixabay.com

Taguri Sare alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre