Acupunctura si beneficiile sale

/ / Modificat: 2017-05-23
Acupunctura si beneficiile sale

Deci esti pe cale de a deveni mamica! ...sau ai vrea sa devii si anumite probleme de sanatate iti fac probleme? Ai incercat tot felul de medicamente pentru tot felul de probleme "femeiesti" si observi ca ori nu iti rezolvi problemele ori ai diverse efecte secundare, ori amandoua? Ei bine, iata o alternativa – acupunctura!

Ce este acupunctura?

Acupunctura este unul din cele mai vechi sisteme medicale cunoscute. Varsta ei este estimata undeva la aproximativ 2500 de ani. Acupunctura presupune stimularea unor  puncte de pe niste traiecte energetice numite meridiane si genereaza efecte la nivelul intregului organism, vindecand sau ameliorand o gama extrem de larga de boli.

Cum functioneaza acupunctura?

Modul in care functioneaza acupunctura este prin eliminarea unor blocaje energetice. Teoria traditionala descrie niste meridiane de energie care merg peste tot pe corp, atat in profunzime prin diversele organe, cat si la suprafata. In traseul lor superficial exista puncte unde energia din ele poate fi influentata.

Orientalii sunt de parere ca starea naturala a organismului este sanatatea, nu boala. In momentul cand intr-unul sau mai multe meridiane apar blocaje, energia nu mai circula corect si atunci zonele sau organele alimentate cu energie devin vulnerabile la microbi si boli. Eliminarea blocajelor energetice permite organismului sa se vindece singur.

Este buna pentru boala mea?

Poate trata si afectiuni legate de sarcina sau infertilitate? Este foarte probabil sa te poata ajuta indiferent de boala pe care o ai. Acupunctura nu presupune un tratament „invaziv” al bolii de care suferi, ci presupune o re-echilibrare energetica. In momentul in care blocajele din calea fluxului de energie sunt eliminate, organismul se vindeca singur, indiferent de organul sau sistemul afectat. De aceea gama de boli care pot fi tratate cu succes prin acupunctura este foarte mare, plecand de la banalele dar neplacutele dureri de spate pana la chisturi si noduli, de la insomnii pana la afectiuni psihice/emotionale, de la boli usoare pana la boli cronice, complexe si avansate.

Mai specific, in ceea ce priveste afectiunile aparatului genital feminin sau cele legate de sarcina, acupunctura poate fi benefica in cazul: afectiunilor legate de menstruatie (neregulata, absenta, prea abundenta, dureroasa, etc), infertilitate, prezentatie fetala proasta (anumite puncte de acupunctura pot determina rasucirea fatului in burta mamei astfel incat sa ajunga in prezentatia optima, evitandu-se astfel necesitatea nasterii prin cezariana), afectiuni ale sanilor (chisturi, noduli, etc), greata matinala, fluctuatiile hormonale si emotionale, si multe, multe altele.

Frica de ace

Dar... mie mi-e frica de ace! Acestea dor, nu-i asa?

Este foarte de inteles ca ai teama de ace, este una din cele mai comune temeri in legatura cu acupunctura. Hai sa iti dau niste vesti bune – acele sunt extrem de subtiri (diametru: 0,12 mm, comparativ cu 0,70 mm ale unui ac de seringa), si se introduc in piele doar 2-3 mm (acestea sunt datele acelor folosite in stilurile japoneze de acupunctura.

In stilurile chinezesti cum ar fi Medicina Traditionala Chineza, acele sunt mai groase (0,22-0,30 mm) si se introduc mai adanc de la 2-3 mm pana la 3-4 cm). De obicei teama de ace dispare la primul ac, chiar si pentru cei mai fricosi, cand acestia vad ca nu doare.

In al doilea rand acupunctura presupune stimularea punctelor de acupunctura, stimulare care se poate face si prin alte metode decat ace. De exemplu se poate folosi un electrostimulator care foloseste microcurenti, electrostimulatorul avand o mica proba de metal in varf cu care doar se atinge pielea.

Este o metoda unde pacientul nu simte absolut nimic, nu se pune problema de sterilizare si este la fel de eficient ca si acele. Sau se mai poate folosi o planta uscata care se cheama moxa, care se face mici conulete si se foloseste la a incalzi punctele de acupunctura, senzatia fiind de incalzire comfortabila si placuta.

Cum sunt sterilizate acele?

Acele sunt de unica folosinta (dar asta tine de fiecare acupunctor in parte. Unii acupunctori prefera sa sterilizeze acele, caz in care e bine sa intrebi cum sunt sterilizate. Totusi, cea mai sigura optiune este cea cu ace de unica folosinta).

Cat de frecvente sunt sedintele?

Sedintele in general se fac o data pe saptamana la inceput (in Medicina Traditionala Chineza sedintele se fac in reprize de cate zece sedinte cu frecventa zilnica). Dupa un numar de sedinte care variaza de la pacient la pacient in functie de raspunsul la tratament, frecventa sedintelor scade treptat la o data la doua saptamani, o data la trei saptamani, etc.

Unii pacienti prefera dupa ce si-au rezolvat problema initiala sa mentina un ritm de tratament preventiv cu o frecventa redusa (de ex. o data la 2-3 luni). Altii prefera sa isi faca o programare cand „simt ca au nevoie”.

Cate sedinte trebuie sa fac?

Un tratament complet se intinde in medie pe aproximativ 20 de sedinte, dar variaza mult in functie de afectiunile pe care le ai. Numarul de sedinte depinde de foarte multi factori: natura bolii, de cand ai boala, varsta ta, raspunsul la tratament, constitutia ta, etc. In general o boala pe care o ai de 20 de ani va raspunde mai greu decat una pe care o ai de 2 luni. De asemenea tratamentul la nivel emotional/spiritual ia mai mult timp decat cel la nivel fizic.

Cat dureaza sedintele?

Prima sedinta dureaza intre doua si trei ore, urmatoarele sedinte tin in jur de o ora. Prima sedinta tine atat deoarece diagnosticul este unul foarte amanuntit. Acupunctorul va fi interesat sa afle despre tine nu doar care este problema care te supara ACUM si pentru care ai venit, ci si toate micile probleme pe care le ai si pe care le poate influenta pozitiv.

Ce se intampla in timpul unei sedinte de acupunctura?

In prima sedinta acupunctorul iti va pune numeroase intrebari, unele iti vor suna cunoscute. Altele totusi e posibil sa te surprinda, deoarece acupunctorul este interesat de toate nivelele persoanei tale, inclusiv cel mental, emotional si spiritual, nu doar de cel fizic. Apoi urmeaza examinarea. Aceasta presupune sa ramai in chiloti (si sutien daca esti femeie) acoperit(a) cu o patura.

In fine, dupa examinarea fizica prima sedinta se incheie cu tratamentul propriu-zis. Urmatoarele sedinte vor consta din o scurta discutie de evaluare si tratamentul cu acupunctura. In cursul tratamentului terapeutul va examina pulsul, limba, culoarea fetei, vocea, mirosul si starea ta emotionala. In functie de raspunsul pe acesti factori de diagnostic se fac ajustari la tratament.

acupunctura-ace

Cum ma voi simti dupa tratament?

Reactiile pacientilor la tratament sunt extrem de variate. Unii oameni se simt mai relaxati, usor somnolenti, casca. Alti oameni se simt energizati si vioi. Alti oameni au tot felul de senzatii particulare, de furnicaturi, caldura, gadilat, etc. Alti oameni nu simt absolut nimic. Marea majoritate a pacientilor spun ca „se simt mai bine in ei insisi”.

Poti sa nu simti nimic pe moment si totusi sa existe o imbunatatire marcata. Este posibil (desi rar) sa te simti mai rau in primele 24-48 de ore. In general efectele unei sedinte de acupunctura se evalueaza dupa minim 3-4 zile de la tratament.

In cat timp ma pot astepta sa vad efectele tratamentului?

Intervalul acesta difera de la pacient la pacient. In primele cateva sedinte de acupunctura iti vei da singur(a) seama de cum tinzi sa reactionezi tu. La unii pacienti exista o reactie imediata. Majoritatea nu simt nimic pe moment si primele efecte pot aparea dupa cateva ore, mergand pana la doua-trei zile. De obicei efectele dureaza putin la inceput (1-3 zile) si dispar treptat dupa aceea. Cu fiecare sedinta insa, durata efectelor se lungeste si efectele se stabilizeaza.

Are efecte secundare?

Acupunctura NU are efecte secundare. Ea ajuta corpul sa se vindece singur. De aceea pacientii observa imbunatatiri nu numai in legatura cu motivul prezentarii la terapeut, ci si in legatura cu alte simptome pe care de multe ori nici nu le-au mentionat. In cel mai rau caz, daca tratamentul nu functioneaza, nu se intampla nimic. In cazuri rare se intampla ca reactia la o sedinta sa fie de inrautatire, aceasta fiind insa doar pasagera si nu semnifica inrautatirea bolii ci doar o reactie energetica puternica.

Interfera cu tratamentul pe care il iau?

Acupunctura nu interfera cu alte tratamente. Vei continua sa iei acelasi tratament ca si pana acum. Acupunctura nu interfera cu alte tratamente, ea este complementara cu ele. Ce vei observa probabil este faptul ca la un moment dat poti sa micsorezi doza sau chiar sa renunti la acel tratament, deoarece corpul tau nu mai are nevoie de el. Aceste decizii insa le vei lua impreuna cu medicul/terapeutul care ti le-a prescris.

Vreau doar sa ma re-echilibrez. Pot face asta cu acupunctura?

Bineinteles!... si felicitari pentru grija pentru sanatatea ta! Acupunctura este in primul rand gandita ca un sistem medical care mentine sanatatea, desi in zilele noastre e folosita de obicei pentru a trata boli deja declansate. Este mult mai simplu sa previi decat sa tratezi. Diagnosticul in acupunctura poate decela anumite dezechilibre inainte ca boala sa se instaleze. Eliminarea acelor dezechilibre are ca efect nu doar preventia bolilor, ci si o stare generala mai buna a ta.

Dr. Octavian Sbarna
Cabinet particular de Acupunctura
E-mail: octaviansbarna@gmail.com
www.acupuctor.ro
Telefon: 0769 298 091

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acupunctura Acupunctura sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre