Sarcina favorizata de acupunctura

/ / Modificat: 2008-02-08
Sarcina favorizata de acupunctura





 

Sarcina favorizata de acupunctura poate parea deplasat, dar un nou studiu sugereaza ca acupunctura poate imbunatati sansele de sarcina daca este aplicata corect inainte sau dupa plasarea embrionilor in uter.

 




Descoperirile surprinzatoare sunt insa departe de a fi dovedite si momentan exista doar teorii despre cum si de ce sarcina este favorizata de acupunctura.

Totusi, cativa specialisti in fertilitate spun ca sunt increzatori ca acest tratament relativ putin costisitor si simplu, se va dovedi in final util ca modalitate complemantara metodelor traditionale.

Acupunctura presupune plasarea unor ace foarte fine in anumite pucte din corp pentru a controla durerea si a reduce stresul. In tratamentele de fertilitate, acupunctura se pare ca ajuta la cresterea fluxului sanguin catre uter, relaxeaza cervixul si inhiba hormonii de stres, care ingreuneaza implantul embrionar.

Cercetarea are la baza analiza unui numar de 7 studii efectuate pe un numar total de 1.366 de femei care urmeaza un tratament de fertilizare in vitro. Femeile au fost selctatea aleator pentru a urma tratament de fertilizare in vitro, fertilizare in vitro cu acupunctura sau fertilizare in vitro cu acupunctutra  simulata, care presupune introducerea acelor in puncte din corp care nu produc nici un efect, nici un rezultat.

Individual, doar 3 dintre cele 7 studii efectuate au gasit acupunctura folositoare, 3 au gasit o inclinare spre beneficiu a acupunctuarii si un singur studiu nu a gasit nici un beneficiu. Cand rezultatele acestor studii similare au fost puse la comun, cercetatorii au concuzionat ca femeile care au beneficiat de acupunctura aveau 65% mai multe sanse de a ramane insarcinate.

Cercetatorii avertizeaza ca nu trebuie sa ne concentram pe acest procentaj deoarece in acet tip de analiza a rezultatelor oferite de mai multe studii individuale nu este o divada sigura ca acupunctura ajuta si nici nu ofera informatii depsre cate sedinte este nevoie.

Succesul fertilizarii in vitro este de aproximativ 35% din cazuri, iar utilizarea acupuncturii alaturi de fertilizarea in vitro poate creste priocentul la 45%. Cercetatile asupra efectelor  pe care le are acuptunctura asupra imbunatatii fertilitatii vor continua.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

08 Februarie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acupunctura beneficii sarcina Acupunctura sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre