Nasterea prin cezariana

/ / Modificat: 2017-05-18
Nasterea prin cezariana

Cezariana reprezinta procedura chirurgicala prin care copilul se naste in urma inciziei abdomenului si apoi a uterului. Desi exista cazuri in care se apeleaza la cezariana pentru a salva viata mamei si copilului, exista si altele in care medicul sau femeia aleg cezariana pentru ca este mai la indemana, pe considerente de genul ca elimina frica de nastere sau o parte din problemele medicale caracteristice nasterii pe cale vaginala.

In trecut, majoritatea femeilor care nasteau prin cezariana mureau. Aceasta operatie era varianta prin care se putea salva doar copilul. Primele note despre practicarea cezarianei dateaza din secolul XVI. Cu toate acestea, pana in secolele XVIII si XIX nu se putea vorbi despre supravietuirea celor doi: mama si copil, si aceasta in special datorita infectiilor si hemoragiilor puternice ce apareau dupa efectuarea operatiei.

Abia din secolul XIX s-a apelat la coaserea uterului si abdomenului dupa efectuarea unei cezariene. Desi cezariana a devenit o cale de nastere tot mai des intalnita, cu riscul mortii scazut (2%), acesta este inca mai mare decat in cazul nasterii vaginale.

Motivele pentru care cezariana are aceasta rata a mortalitatii, si cele pentru care pot apare multe complicatii dupa aceea, se datoreaza procedurii chirurgicale, care include atat incizia la nivelul abdomenului cat si cea la nivelul uterului.

Cezariana - cum decurge pas cu pas 

Operatia de cezariana dureaza in general 45-50 de minute, dar copilul este scos in primele 5-10 minute, restul minutelor fiind alocate cusaturilor la nivelul uterului si abdomenului. Inainte de efectuarea cezarienei, medicul se asigura ca pacienta are anestezia bine facuta. In majoritatea interventiilor anestezia este spinala (rahidiana) sau epidurala (peridurala), dar sunt cazuri speciale in care anestezia generala este preferata. Dupa ce pacienta este anesteziata, se face o incizie pe piele de lungime egala cu distanta de la incheietura miinii pana la varful degetului inelar. In majoritatea operatiilor incizia se face orizontal, chiar deasupra liniei parului pubian, deoarece se vindeca si arata mai bine, si provoaca mai putina durere mamei.

Dupa intrarea in uter cu o taietura putin mai mare decat capul copilului, acesta este apucat cu grija, iar moasa apasa pe uter si copilul este eliberat prin incizia facuta. Cordonul ombilical este prins si taiat, iar copilul este dat asistentei sau medicului care se ocupa de nou-nascuti (neonatolog). Ginecologul elimina apoi placenta, coase uterul, inspecteaza ovarele si trompele, apoi pune la loc diferitele straturi de tesuturi si coase sau capseaza pielea.

Pacienta poate primi injectie cu oxitocina combinata cu o doza de perfuzii pentru a ajuta uterul sa se contracte in vederea opririi sangerarii si, uneori, pentru a preveni infectiile, se administreaza si antibiotice.

Operatia de cezariana - riscuri si complicatii 

Cezariana este o interventie chirurgicala de mare anvergura, si ca majoritatea celor de acest gen poate duce la mari complicatii. Acestea includ:

- hemoragie puternica;
- afectarea vezicii urinare sau intestinelor;
- infectii puternice ale uterului, rinichilor, plamanilor sau a altor organe interne deschise prin incizarea pielii;
- cheaguri de sange in jurul uterului sau in venele de la picioare sau plamani;
- incapacitatea sangelui de a se inchega;
- afectarea uterului care pe viitor poate duce la sarcini mult mai periculoase.

Uterul este un organ mare, muscular, irigat de o cantitate imensa de sange, de aceea orice incizie asupra lui poate duce la hemoragii puternice. Medicina moderna ofera medicamente si cusaturi pentru a diminua acest aspect, dar unele femei au nevoie de transfuzie de sange pe durata cezarienei (altele, in ocazii rare, au nevoie de histerectomie pentru a le salva viata).

Multe femei care nasc prin cezariana trebuie sa ia supliment de fier, deoarece pierderea de sange pe durata cezarienei este de doua ori mai mare decat in cazul nasterii vaginale. O parte din femei fac infectii ale uterului si trebuie sa petreaca mai multe zile in spital sub antibiotice puternice.

Un alt motiv pentru care multi specialisti considera ca nasterea vaginala este preferabila cezarienei este acela ca multe femei care au nascut prima data prin cezarina, necesita si la a doua nastere tot cezariana. Incizia orizontala, cunoscuta si sub numele de "incizia uterina transversala joasa" este mult mai sigura si prezinta risc mult mai scazut de a se rupe de-a lungul altor sarcinii. Deoarece sansele ca acest tip de incizie sa se rupa mai tarziu sunt mici (sub 1% din cazuri), medicii considera ca se poate incerca si o nastere vaginala dupa cezariana in cazul unei a doua sarcini la pacientele cu incizie transversala joasa la prima nastere. In cazul unei incizii verticale a uterului sunt sanse mult mai mari de rupere, acest lucru putand duce la hemoragii interne puternice sau chiar moartea fatului, de aceea nasterea vaginala dupa o cezariana cu o astfel de incizie se evita, pacienta trebuind sa suporte o noua cezariana la a doua nastere.

Nou-nascutii necesita si ei atentie speciala dupa o cezariana. In general, copilul nascut prin cezarina are nevoie de mai mult timp pentru adaptarea la mediul exterior datorita nasterii fortate, si pentru ca el a fost lipsit de calatoria prin canalul de nastere care ajuta la eliberarea lichidului amniotic din plamani si stimuleaza circulatia. Plamanii copilului nu au fost compresati de vagin pe durata cezarienei, si de aceea ei raman inca cu putin extra lichid amniotic in interior.

Cand este necesara operatia de cezariana? 

Avand in vedere aceste considerente, ne intrebam "de ce este necesara operatia de cezariana?". Din mai multe motive. In unele cazuri, placenta este prea aproape sau blocheaza complet cervixul (placenta previa) si nasterea vaginala poate duce la pierderi mari de sange, periculoase pentru mama si fat. Alte motive pentru care este recomandata cezariana includ: scaderea batailor inimii fatului pentru mai multe minute, desprinderea cordonului ombilical (cand cordonul ombilical iese afara din vagin si stranguleaza astfel vasele de sange care ajung la copil), singerare puternica vaginala datorita ruperii placentei, copilul in pozitie "breech" sau transversala, copilul prea mare in raport cu bazinul mamei (disproportia cefalo-pelvica), diabetul mamei, preeclampsia, herpes genital etc.

Tripletii aproape intotdeauna necesita cezariana, in timp ce multe nasteri gemelare se pot face vaginal. Nasterea prelungita, cand femeia nu se poate dilata dincolo de un anumit punct, necesita efectuarea cezarienei. Aceasta nu inseamna ca restul sarcinilor se vor termina tot cu o cezariana, deoarece toti copiii sunt diferiti, si toate sarcinile sunt diferite.

In general, cand medicul aminteste de cezariana, precizeaza ca nasterea vaginala este de preferat, dar ca sunt cazuri in care cezariana este necesara. De aceea, cand te-ntrebi care este calea cea mai buna prin care poti sa nasti, discuta problema cu medicul pana ai suficiente informatii care sa te ajute sa iei o decizie. Poti descoperi astfel ca anumite idei preconcepute despre nasterea vaginala sau despre cezariana se pot schimba discutand problema deschis, cu o persoana calificata.

Multe femei doresc sa stie ce pot face sau nu dupa o cezariana. In general, trebuie sa stai in spital cel putin 2-4 zile dupa o cezariana, in functie de raspunsul organismului la medicamente si cat de repede reusesti sa mergi pe picioarele tale. Firele interne folosite se vor resorbi dizolvandu-se natural, iar cele externe vor putea fi indepartate la o saptamana de la operatie. Multe femei se recupereaza surprinzator de repede si parasesc spitalul in citeva zile.

Trebuie sa mergi cu atentie, sa te intinzi, ridici si asezi in sezut usor, fara sa-ti fortezi muschii abdomenului. Probabil vei avea nevoie de ajutor sa urci sau sa cobori scari (e bine sa eviti sa faci acest lucru mai mult de o data pe zi in primele saptamani). Sofatul trebuie evitat pentru cateva saptamani. Medicul iti va recomanda sa eviti ridicarea de greutati in primele saptamani (nu mai mult de 5-6 kg) si sa mergi la control medical de urgenta daca operatia se inroseste sau se infecteaza, daca apar dureri abdominale puternice, febra, sau orice alte simptome anormale. Uterul revine la forma initiala in circa 6 saptamani, si, din acest moment, daca recuperarea fizica este completa, se poate reveni la activitatea zilnica normala.

Citeste si dicutiile mamicilor de pe forum pe acceasi tema: Operatia cezariana, Nasterea normala SAU Cezariana.

Nasterea prin cezariana, o moda?

Un sfert din romancele care nasc apeleaza la cezariana. Multe dintre ele prefera aceasta metoda chiar daca, din punct de vedere medical, "20 ar putea sa nasca normal", spune dr. Octavian Parvu, medic ginecolog la Spitalul Elias din Bucuresti.

Ginecologul Daniel Popescu de la Policlinica cu Plata nr. 3 din Bucuresti sustine ca pacientele nu iau in calcul faptul ca anestezia poate afecta atat viata fatului, cat si pe cea a mamei. "Este posibil ca mama sa nu se mai trezeasca din anestezie, ca urmare a unor complicatii ce pot aparea in timpul operatiei", a spus el. Complicatiile pot consta fie in embolii (cheaguri de sange care se deplaseaza pe vase), fie in imposibilitatea uterului de a se mai contracta, caz in care se ajunge la rezectia lui (extirpare), iar pacienta nu va mai putea avea alti copii.

Corpul e pregatit genetic pentru nasterea naturala

Specialistii sustin ca un copil nascut prin cezariana obtine intotdeauna un scor APGAR (suma de indicatori de viabilitate luati in calcul la nastere, cum ar fi aspectul tegumentelor nou-nascutului, reflexele, ritmul respirator etc.) mai scazut decat unul adus pe lume natural.

"Printre dezavantajele cezarienei se numara si recuperarea post-operatorie mai greoaie, cat si existenta unei cicatrici care va impune ca, la a doua nastere, sa se intervina tot prin cezariana", a explicat dr. Anca Simionescu, ginecolog la Spitalul Filantropia din Bucuresti. 

Pregatirea psihica este esentiala

Ea spune ca tot mai multe romance vor sa nasca fara efort, "ca niste doamne", ignorand avantajele pe care le presupune nasterea normala, pentru care este pregatit genetic organismul. "Nasterea naturala elimina riscul de anestezie pentru mama si fat si pe cel legat de interventia chirurgicala", a precizat dr. Simionescu.

Ginecologul Octavian Parvu este de parere ca pregatirea psihica a gravidei are un rol esential in momentul nasterii. "Daca unei paciente ii intra in cap ca nu poate naste normal, sunt foarte mici sansele ca aceasta sa mai poata naste altfel decat prin cezariana pentru ca, psihic, nu mai este in stare", a adaugat Parvu.

Medicii afirma  ca motivele pentru care femeile aleg cezariana tin atat de teama de durere si de lipsa de incredere in fortele proprii, cat si de lipsa de informare asupra riscurilor pe care le presupune o asemenea interventie.

Spre deosebire de situatia din Romania, in tarile UE operatia de cezariana se face numai in cazul in care nasterea naturala nu e posibila. Decizia este luata de o echipa de medici, in acord cu doctorul care a supravegheat gravida. Pentru efectuarea interventiei e necesar in prealabil acceptul Casei de Asigurari de Sanatate, care suporta total sau partial costurile.

Ce spun medicii despre operatia de cezariana 

Se impune operatia de cezariana daca fatul are o pozitionare nefireasca si daca gravida:

- are o cicatrice uterina anterioara cezarienei, pentru ca exista riscul aparitiei unor complicatii;

- are miopie accentuata (medie sau forte);

- sufera de boli de inima, ceea ce o impiedica sa faca efort mare;

- a mai facut o cezariana;

- are placenta praevia, caz in care exista un risc major de hemoragie;

- are bazinul prea stramt, fapt care ar impiedica nasterea pe cale naturala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cezariana Nastere cezariana Cand se face cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre