Uneste-ti trupul cu spiritul!

/ / Modificat: 2006-01-25
Uneste-ti trupul cu spiritul!

Iata un aspect pe care noua, occidentalilor, ne este greu sa il integram in viata noastra.

Spre deosebire de orientali, care au tinut dintotdeauna cont atat de spirit, cat si de corp, noi avem tendinta de a acorda toata importanta numai corpului. Aceasta se vede mai ales in tipul de medicina pe care l-am elaborat; o medicina care trateaza simptomele, fara a acorda atentie cauzei. O medicina care ignora prea des ceea ce se urzeste in sufletul nostru, care nu recunoaste (cu unele exceptii) puterea gandului in vindecare.

Oricum ar sta lucrurile, dincolo de medicina, orientalii au stiut intotdeauna sa recunoasca in orice prezenta spiritului. Sporturile asiatice, artele martiale, recurg, in afara de activitatea fizica, la exercitii mentale care, la randul lor, fac apel la spirit si la intreaga sa lume.

La polul opus, sporturile create de occidentali raspund numai si numai unui cult al corpului si al performantei si nu lasa nici un loc spiritualitatii.

Atunci cand ne comportam astfel, pe orice plan ar fi, ignoram in mod clar o parte din noi insine, care ascunde un potential inestimabil. Nu luam in seama o lume foarte bogata, care are puterea de a ne hrani si chiar de a ne vindeca. Atata timp cat nu vom invata sa ne consideram drept un tot, nu vom putea aspira la o stare generala buna; intotdeauna ne va lipsi ceva. Toti acesti oameni care alearga fara oprire, mereu nemultumiti, in cautare de noutati, de senzatii tari, de putere, nu sunt de fapt decat in cautarea spiritului.

O existenta fara viata interioara va fi intotdeauna o existenta moarta.

Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

O legatura indestructibila

Cum am putea continua sa negam faptul ca intre corp si spirit exista o stransa legatura, cand avem zilnic dovada acestui fapt?

Atunci cand suntem cuprinsi de frica, oare corpul nostru nu reactioneaza facandu-ne sa tremuram, in timp ce mainile ne transpira? Cand ne infuriem, oare respiratia nu ni se accelereaza? Aceste manifestari ale organismului nu sunt nimic altceva decat raspunsuri la starea de spirit in care ne aflam.

Daca veti cauta mai bine, doar cateva clipe, in viata dumneavoastra, in bagajul dumneavoastra personal de informatii, veti gasi usor o multime de alte exemple de acest gen. Cunoasteti, desigur, cel putin un caz de copil care, inevitabil, a vomat in ajunul vreunui eveniment scolar de care ii e teama. Eu am cunoscut un astfel de copil care facea cate o gastroenterita aproape in fiecare duminica seara, pana cand un medic inteligent, perspicace si bun psiholog l-a intrebat daca ar vrea sa schimbe ceva in viata lui: „Da, as vrea, sa ma mut de la aceasta scoala!“, i-a raspuns el. In urma recomandarilor medicului, mama copilului a facut imediat aceasta schimbare si gastroenteritele au ramas, in scurt timp, doar o amintire!

Dincolo de aceste manifestari obisnuite, pe care le putem intalni fiecare in viata noastra personala, exista fapte stiintifice care ne pot convinge de existenta unei legaturi indestructibile care uneste trupul si sufletul si de rolul important al emotiilor in planul sanatatii.

Astfel, a fost de mult dovedit ca acei copii care sunt lipsiti de dragoste pot inceta sa mai creasca; pe de alta parte, femeile afectate de moartea sotului se pare ca sunt expuse de doua ori mai mult la cancer mamar. Cateva femei cu cancer la san au fost invitate la niste sedinte de psihoterapie de grup. In comparatie cu femeile dintr-un alt grup, care nu au urmat aceste sedinte, ele au trait de doua ori mai mult. In plus, persoanele care se declara multumite de sine si satisfacute de destinul lor au mai putine sanse de a fi trecute pe lista victimelor cancerului si ale maladiilor cardiace. S-a reusit sa fie tratate si numeroase cazuri de astm la bolnavii care au practicat relaxarea, in timp ce simptomele de diabet s-au diminuat la cei care practica meditatia. Artriticii care au facut psihoterapie pentru a invata sa isi controleze mai bine furia, au observat diminuandu-se semnificativ si simptomele bolii lor.

Toate aceste exemple demonstreaza clar existenta unei legaturi stranse intre trup si suflet si de aceea am gresi daca am continua sa o negam.

Sa fim constienti ca aceasta forta care salasluieste in noi este un adevarat dar, la care toata lumea ar trebui sa aiba drept; imediat ce suntem constienti de existenta ei, devenim capabili sa declansam acest proces in momentul dorit.

Cu cat veti incerca mai mult sa faceti o legatura intre trup si suflet, cu atat mai multe experiente revelatoare veti inregistra. Veti constata atunci  puterea imensa pe care o puteti exercita asupra sanatatii si vietii dumneavoastra in general.

Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Sa te vindeci prin puterea spiritului

In zadar medicina ne ofera toate solutiile posibile pentru suferintele si bolile noastre; atata timp cat noi credem ca nimic nu va reusi sa ne ajute, nu ne va ajuta. Acest fapt este datorat spiritului care, in mare parte, comanda vindecarea, asa cum comanda reusita sau esecul in orice domeniu al vietii noastre.

Medicina traditionala se arata mai degraba rezervata fata de acest posibil proces; totusi, ea ii recunoaste prezenta in anumite cazuri. Folosirea medicamentelor placebo este dovada prin excelenta a existentei acestei forte; este vorba de pacientii carora li se administreaza, pentru calmarea durerilor, un comprimat care nu contine decat zahar, in timp ce ei cred ca au inghitit un calmant. In mod bizar, dupa putin timp, ei se simt mai bine. Este vorba despre efectul placebo: forta spiritului care crede.

Si daca aceasta functioneaza fara stirea noastra, imaginati-va ce se poate intampla atunci cand ne punem in mod constient spiritul la lucru!

Nu este necesar sa asteptam sa fim bolnavi pentru a cere sa fim sanatosi! Trebuie sa fim constienti permanent de impactul spiritului nostru asupra trupului. Trebuie sa ne amintim ca durerile psihice care persista mai mult timp vor sfarsi, mai devreme sau mai tarziu, prin a se transforma in dureri fizice, daca nu le luam in seama.

Furia noastra, rusinea, sentimentul de vinovatie sunt factori care favorizeaza aparitia bolilor. Toate starile de disconfort pe care le acceptam in viata noastra si toate situatiile care nu ne convin ne transforma in oameni bolnavi.

Pentru a fi sanatos este neaaparat nevoie sa te simti in largul tau, sa fii in armonie cu tine insuti si cu ceilalti. Atunci cand ne imbolnavim ar trebui mai intai sa analizam ce nu merge bine in viata noastra personala, familiala, profesionala si sa incercam sa aducem schimbari in situatiile care ne deranjeaza. Spiritul si corpul sunt mereu in concordanta.

Daca unul se simte rau, celalalt il urmeaza.

Pe scurt, gandurile pot ucide, deci reprimati-le pe cele funeste care ar risca sa se dovedeasca realiste. Folositi mai degraba puterea gandului spre avantajul dumneavoastra. Sugerati-le spiritului si corpului dumneavoastra ceea ce asteptati de la ele.

Fiti stapanul „ambarcatiunii“!

Alegeti sanatatea, alegeti vindecarea, alegeti sa fiti increzator. Refuzati sa va lasati condus de ganduri negative sau de ideea ca sunteti inutili si ca nu aveti nici o putere. Puterea va apartine, mai mult ca orice sau oricui.



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Emotiile in atentia tuturor


  

Chiar daca am vrea, nu am putea niciodata sa ne dezicem de emotiile noastre. Desi unii pretind deseori ca le pot depasi, in realitate nu este adevarat, caci, chiar daca nu sunt exteriorizate, emotiile exista totusi acolo, interiorizate. De altfel, chiar in acest mod, ele risca sa fie si mai daunatoare.
Tot suferind in tacere, ele se transforma in adevarate rani ale sufletului, dar si ale trupului; ele lasa urme de nesters, care ne marcheaza iremediabil si sfarsesc prin a ocupa prea mult loc in viata noastra, pana se transforma in dureri.

Emotiile in sine sunt departe de a fi daunatoare. Ele reprezinta imaginea sufletului nostru, a interiorului nostru si fara ele nu am fi mare lucru. Numai ca, pentru a le da posibilitatea sa isi exercite rolul in mod eficient si pentru a ne permite sa traim liber, trebuie sa le lasam sa se exprime asa cum sunt ele, pozitive sau negative. Toata viata noastra este marcata de emotii!

A alege sa le refulam inseamna sa ne renegam pe noi insine, sa „murim“ putin. Fiti incantati sau consternati; jubilati sau urlati; strigati-va bucuria sau plangeti-va zbuciumul, dar traiti! Nu faceti ceea ce gandesc altii. Emotiile va apartin si va fi intotdeauna bine sa le exprimati asa cum simtiti! Exprimarea emotiilor este importanta, atat in plan psihic, cat si fizic.

Bineinteles, anumite emotii ne tulbura mai mult sau ne sperie; trebuie totusi sa incercam sa le exprimam si pe ele, intrucat acestea sunt cele mai daunatoare. Incercati deci sa gasiti o cale de exprimare care va putea sa va elibereze. Numai ceea ce spui cu voce tare te poate elibera, caci nu exista decat cuvintele spuse.
De exemplu, daca va este frica de furia dumneavoastra, este posibil sa alegeti sa o exprimati in scris. Acest gen de exercitii va va determina sa fiti mai detasati; ele va vor da timp sa va cantariti fiecare cuvant si sa verificati daca mesajul pe care va pregatiti sa-l furnizati este intr-adevar cel pe care il doriti. Furia este posibil sa va treaca daca veti scrie doua sau trei ciorne care vor sfarsi, taiate, in cosul de hartii; ea se poate transforma in durere si deceptie intr-o pagina finala. Dar, pana la urma, nu veti pastra in dumneavoastra nimic distructiv.

Arta in general – chiar daca nu suntem artisti, in sensul profesional al termenului – serveste la transmiterea emotiilor. Folositi-va de ea: sculptati, pictati, cantati, scrieti si veti obtine o mare satisfactie eliberatoare. Multe persoane isi tin un jurnal intim exact in scopul de a-si exterioriza sanatos furia si celelalte emotii negative sau paralizante. Jurnalul intim ne tine intr-un contact strans cu emotiile si sentimentele noastre si ne obliga sa devenim constienti de ceea ce se petrece in noi, pentru a raspunde apoi, intr-un mod mai adecvat, nevoilor noastre.

In orice situatie v-ar fi pus starile dumneavoastra de spirit, trebuie sa va rezervati timp pentru a face ordine in interiorul dumneavoastra. Retrageti-va, oferiti-va cateva momente de liniste sau de creatie, meditatii, vorbiti cu cineva, faceti ce vreti, dar incercati sa intelegeti ce s-a intamplat si motivul ascuns al reactiei dumneavoastra. Nu lasati sa fie acoperita aceasta arsura. Nu lasati emotiile sa se acumuleze, fara sa le infruntati.

Inainte de a va exprima oral emotiile, invatati nu numai sa le recunoasteti, ci si sa le acceptati – caci acceptarea este extrem de importanta. Mult prea multi oameni sufera pentru ca simt ceea ce simt. Avem totusi dreptul de a fi exact ceea ce suntem, si aceasta pana in cele mai mici si mai intime ascunzisuri ale sufletului si trupului nostru. Ceilalti nu au nici un drept asupra emotiilor noastre.

Sa iti stapanesti in mod sanatos emotiile este o garantie a sanatatii. O buna introspectie, facuta in mod regulat, este necesara pentru a verifica in ce stadiu ne aflam. Sa fim atenti cu noi insine, sa ne examinam indeaproape, sa ne ascultam, sa ne urmam instinctul sunt obiceiuri sanatoase  care trebuie sa devina o practica zilnica.

Sa tinem cont de emotiile noastre nu inseamna sa ne lasam coplesiti de ele. De indata ce le-am recunoscut, le-am apreciat la justa lor valoare si am trait ce era de trait, trebuie sa stim si sa le abandonam si sa mergem mai departe. Suntem responsabili de emotiile noastre in aceeasi masura in care suntem responsabili de sanatatea si dispozitia in care ne aflam.

Orice ar fi, in spatele emotiilor se ascund suferinte si stari de anxietate pe care trebuie sa invatam sa le numim, sa le intelegem si sa le analizam minutios.

In fiecare zi facem pasi gresiti sau alegeri proaste, pentru ca suntem prost condusi de suferintele noastre si de teama. Ele ne impiedica sa ne traim adevarata noastra viata, din plin si cu seninatate. Trebuie odata si odata sa le infruntam, pentru a putea trage invataminte din ele si, mai ales, pentru a ne elibera din cusca noastra – trebuie sa ne eliberam pentru a atinge adevaratul nostru eu, adevarata noastra fire, cea care ne va face sa ne dezvoltam sanatos, departe de artificii si simulari, precum si de dependentele de orice fel.

In masura in care exista, dependentele pe care ni le cream incearca sa acopere un gol. In loc sa umplem acest gol cu ceva care risca sa ne ruineze sanatatea fizica sau mentala, sa ne intrebam mai bine care sunt adevaratele noastre lipsuri si sa vedem cum le putem acoperi intr-un mod mai sanatos.



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Puterea vizualizarii


  

Desi medicina traditionala (cu unele exceptii) nu este foarte inclinata sa recomande aceasta metoda complementara, exista totusi o multime de bolnavi care aduc marturia favorabila a experientei lor personale in aceasta privinta. Multi oameni care au suferit de cancer s-au folosit de aceasta tehnica foarte simpla si au convingerea profunda ca aceasta este, in buna parte, ceea ce i-a salvat. Bineinteles, este exclus sa ne gandim sa folosim numai vizualizarea si sa respingem in bloc solutiile medicinei. Totusi, in loc sa se adreseze numai corpului, asa cum fac radioterapia si chimioterapia, vizualizarea propune sa fie inclus si spiritul in procesul de vindecare. Ea vine sa completeze ceea ce ofera medicina traditionala pentru a creste sansele de vindecare.

Principiul este simplu si poate varia la infinit, de la o persoana la alta si de la o boala la alta. El consta in compunerea unui scenariu intern care va avea puterea de a activa sistemul nostru recuperator. Unii isi imagineaza o multime de soldatei pornind la lupta, parcurgand neobosit toate vasele si organele in cautarea inamicului. Ii vad apoi nimicind inamicul. Fiecare e liber sa creeze imaginile care il impulsioneaza si sa le lase sa se impuna pentru a invinge fie boala, fie durerea.

In cazul spasmelor esofagiene foarte dureroase, un prieten pusese la punct o tehnica de vizualizare foarte simpla si extrem de eficace. Aceasta persoana reusea aproape intotdeauna sa faca sa inceteze aceasta suferinta atroce (care se spune ca seamana cu durerile resimtite intr-un infarct) imaginandu-si, pur si simplu, cum niste apa de trandafiri se scurge usor de-a lungul esofagului sau. El a suferit vreo zece ani inainte sa incerce sa creada in forta vizualizarii. Astazi el nu mai ezita sa se foloseasca de ea imediat ce simte primele semne de disconfort cum ii patrund in corp.

De altfel, anumite persoane care, in urma unui accident, au fost condamnate la scaunul cu rotile pentru tot restul vietii si carora medicina nu le-a dat nici o sansa, au reusit sa isi foloseasca din nou picioarele. Acesti oameni se afla deseori printre adeptii vizualizarii: s-au vazut mergand din nou si nu au abandonat niciodata ideea. Cei care, dimpotriva, au fost mereu convinsi ca nu vor mai merge niciodata, arareori mai pot reveni la starea de dinainte de boala. De ce sa nu facem sa fie toate sansele de partea noastra, nu ne costa mult!



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Mesajele transmise de visele noastre


  

Visele noastre ne informeaza cu privire la ceea ce se petrece cu adevarat in interiorul nostru, desi, constient, ignoram complet acest lucru. Visele noastre sunt bogate in invataminte, de aceea vom avea un mare avantaj luandu-le in considerare. Visele tin de domeniul spiritului, de acord; dar, asa cum am vazut, acest aspect al nostru nu este separat de rest. Corpul, sufletul si spiritul nostru formeaza un tot indisolubil.

Atunci, daca subconstientul nostru incearca sa ne spuna ceva, e mai bine sa-l ascultam. Nascute in strafundurile fiintei noastre, mesajele pe care el ni le trimite, desi uneori ciudate si confuze, exprima tot ceea ce este mai sincer in noi. Trebuie sa incercam sa le decodam. Ele ne pot arata calea sanatatii si chiar a vindecarii. Exista in visele noastre o putere adevarata – de transformare – care nu asteapta decat sa se puna in slujba noastra.



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Spiritualitatea


  

Una dintre modalitatile de a tine cont de spiritul nostru este, bineinteles, dezvoltarea vietii noastre spirituale.

Totusi, spiritualitatea sperie civilizatia moderna. Imediat, auzind acest cuvant, multe persoane sunt tentate sa dea bir cu fugitii. Ele isi imagineaza ca spiritualitate inseamna neaparat religie si asta ii ingrozeste, ii descurajeaza sau, pur si simplu, ii lasa indiferenti. Totusi, viata spirituala este mult mai intinsa si poate avea diferite cai. Cu toate acestea, ea cere o deschidere a constiintei, ea incearca sa ne indrepte privirile in alta parte, la origini poate, oricare ar fi acestea pentru fiecare dintre noi.

De exemplu, viata spirituala ne poate permite sa gasim raspunsuri de la natura sau de la o fiinta suprema, asa cum o concepem noi. Numai datorita spiritualitatii meditam asupra sensului profund al vietii, asupra adevaratului motiv al sederii noastre pe Pamant. Faptul de a ne interesa de aceste probleme capata o importanta deosebita in planul sanatatii. Fiintele care ratacesc prin viata, fara scop si fara motivatie, dau putine sanse sanatatii sa isi faca un cuib in ei. Cei care isi cunosc drumul si care, in plus, se simt ca parte integranta dintr-un tot universal, au mai multe sanse de a se dezvolta pe toate planurile. Deci, nu trebuie sa neglijam aspectul spiritual al vietii noastre.
Este vorba de o deschidere care ne poate intr-adevar ajuta.



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre