STUDIU. Ingrijirea nepotilor tine dementa la distanta

/ / Modificat: 2020-08-13
STUDIU. Ingrijirea nepotilor tine dementa la distanta

Bunicii sunt un stalp in orice familie si pentru ei a avea grija de nepoti este o bucurie imensa, o sansa de a face lucrurile din nou cu un copil, insa fara (toate) grijile pe care le-au avut cand au fost parinti. Intre bunici si nepoti se creeaza deseori o legatura deosebit de stransa, uneori chiar mai puternica decat cea pe care au avut-o cu copiii lor. In plus, pe langa toata fericirea de bunic, a avea grija de nepoti este si sanatate curata, dat fiind ca, potrivit unui studiu, acest lucru ajuta la prevenirea dementei.

Parintii sunt deseori prea ocupati pentru a petrece timp cu copiii. Munca le ocupa in general foarte mare parte din zi, iar atunci solutia cea mai la indemana este sa ii lase in grija bunicilor, mai ales cand acestia sunt deja la pensie si au mai mult timp liber.

Intre bunici si nepoti se creeaza o conexiune uimitoare, iar parintii ajung sa se intrebe uneori unde erau acesti oameni cand erau ei copii. Bunicii parca sunt alte persoane cand au grija de nepoti: se joaca asa cum nu s-au jucat niciodata, au o rabdare de care nu i-ai fi crezut vreodata capabili, sunt sfatosi, grijulii, stiu sa alinte si sa aline, stiu cum sa ii faca pe cei mici sa renunte la anumite obiceiuri neplacute si nesanatoase.

Nepotii ajuta la intarzierea imbatranirii

Ajutorul pe care il ofera bunicii in cresterea unui copil este nepretuit, insa si ei au beneficii importante.

Un studiu realizat de o societate americana a demonstrat ca a avea grija de nepoti poate preveni dementa si alte boli cognitive si degenerative, precum Alzheimer. Explicatia este simpla: creierul lor este in permanenta antrenat cand cei mici sunt prin preajma si, astfel, este evitata imbatranirea prematura.

Studiul a fost realizat pe un grup de 187 de femei de origine austriaca, cu varste cuprinse intre 56 si 69 de ani; peste 120 dintre ele aveau grija de nepoti cel putin o zi pe saptamana. Participantele la studiu au fost supuse unor teste de acuitate mintala, pe fondul efortului fizic si emotional depus odata cu ingrijirea copiilor. Rezultatele studiului au indicat ca bunicii pot tine departe dementa in timp ce au grija de nepoti pentru ca mintea lor este mereu ocupata si antrenata cu activitatile pe care le fac impreuna cu cei mici.

Acele bunici care au reusit sa gaseasca un echilibru intre grija pentru sine si grija pentru nepoti, au avut rezultate mai bune la testele la care au fost supuse. In schimb, cele care aveau nepotii in grija cinci zile pe saptamana sau mai mult au avut dificultati in a rezolva testele, ele fiind mai obosite decat celelalte. Cercetatorii au concluzionat, prin urmare, ca este important sa existe un echilibru.

Un creier fericit si antrenat este mai tanar

Legatura dintre nepoti si bunici este importanta pentru fiecare dintre ei. Nefiind supusi la niveluri ridicate de stres precum parintii, bunicii se vor concentra pe acele lucruri distractive pe care le fac cu nepotii si care ii apropie si mai mult. Bucuria pe care o simt cand se ocupa de nepoti si cand se simt utili ajuta creierul sa elibereze o cantitate mai mare de endorfine, numite si hormonul fericiri. Un creier fericit este un creier mereu tanar.

Avand grija de nepoti, bunicii se vor simti utili si pretuiti. Nazbatiile nepotilor le vor mentine creierul in activitate, iar lucrurile pe care le invata impreuna cu ei il mentin antrenat si intarzie aparitia pierderilor de memorie.

De asemenea, a avea grija de un copil presupune si o activitate fizica sustinuta, ceea ce, paradoxal, poate face o persoana in varsta sa uite de eventuale probleme de sanatate si chiar sa le tina la distanta. Prin urmare, daca vreti sa aveti copii bine ingrijiti si parinti cat mai sanatosi, cat mai mult timp, lasati-i sa petreaca timp impreuna!

Sursa: okmamas.com

Taguri Bunici Crestere nepoti

Articole recomandate

Citeste si despre