Nepotii, cel mai bun „medicament” anti imbatranire pentru bunici

/ / Modificat: 2023-01-02
Nepotii, cel mai bun „medicament” anti imbatranire pentru bunici

Nepotii sunt pentru bunici a doua sansa de a se bucura de copii mici, de dragoste si rasfat, fara atat de multe griji si responsabilitati. In plus, nepotii sunt sanatate curata pentru bunici. Stiinta a dovedit-o!

Exista teorii care spun ca bunicii isi iubesc nepotii chiar mai mult decat si-au iubit propriii copii. Este, insa, doar o forma de a spune, pentru ca nu e vorba de intensitatea sentimentelor, ci de felul in care aceasta este sau nu influentata de responsabilitati. Odata deveniti bunici, principala responsabilitate este sa isi rasfete si sa isi educe nepotii, sa ii iubeasca si sa se bucure de iubirea pe care o primesc.

Legatura stransa dintre bunici si nepoti este sanatate curata!

Mai multe studii au stabilit ca timpul petrecut cu nepotii este pentru bunici un „medicament” care previne instalarea dementei si intarzie imbatranirea. Cum „functioneaza” asta? Bunicii care sunt implicati activ in cresterea nepotilor se joaca, sunt activi, exerseaza rabdarea, stiu sa alinte si sa aline si au o putere de convingere pe care parintii sunt uneori invidiosi.

Chiar si cand ridurile si-au facut aparitia, cand reflexele nu mai sunt ca pe vremuri, mintea pare mai agera ca oricand atunci cand ai nepoti. Inveti cantecele si poezii cu cei mici, inveti tot felul de jocuri noi, ii ajuti pe copii sa invete sa socoteasca si sa citeasca, iar creierul este mai bine antrenat si decat in tinerete. Astfel, arata un studiu realizat de o societate americana, a avea grija de nepoti poate preveni dementa si alte boli cognitive si degenerative, precum Alzheimer.

Testele de acuitate mintala, realizate pe fondul efortului fizic si emotional necesar ingrijirii nepotilor, au scos la iveala faptulc a bunicii pot tine departe dementa in timp ce au grija de nepoti pentru ca mintea lor este mereu ocupata si antrenata cu activitatile pe care le fac impreuna cu cei mici.

In plus, odata scapati de stresul de a fi parinti, bunicii se concentreaza pe distractie si pe apropierea de nepoti, iar creierul lor este mai fericit si mai antrenat, ceea ce il mentine tanar pentru mai mult timp.

Avand grija de nepoti, bunicii se vor simti utili si, totodata, pretuiti. Iar activitatea fizica sustinuta pe care o presupune ingrijirea unui copil este mai intensa si mai sanatoasa decat orice antrenament „ca la carte”.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere nepoti Bunici copii

Articole recomandate

Citeste si despre