Somnul de peste zi, esential pentru consolidarea memoriei copiilor. Ce a scos la iveala un nou studiu

/ / Modificat: 2023-06-26
Somnul de peste zi, esential pentru consolidarea memoriei copiilor. Ce a scos la iveala un nou studiu

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca somnul este esential pentru dezvoltarea copiilor. Inca de la nastere si pana in adolescenta, copiii au nevoie de mai multe ore de somn decat adultii pentru a se dezvolta cum trebuie. Multi copii renunta insa la somnul de peste zi destul de devreme si dorm mai mult noaptea. Unii cercetatori sunt de parere ca aceasta nu este o problema, atat timp cat copiii aduna suficiente ore de somn pe perioada noptii.

Un studiu publicat recent in revista Child Development a scos la iveala cat de important este si somnul din timpul zilei. Cercetarea a ajuns la concluzia ca somnul, atat cel de noapte, cat si cel de peste zi, contribuie la consolidarea memoriei si la procesarea emotionala.

„In primul rand, munca noastra privind puii de somn la copii ne-a aratat ca somnul la aceasta varsta (varsta prescolara, 3-5 ani) aduce beneficii invatarii. In al doilea rand, munca noastra in cazul adultilor ne-a aratat ca somnul este cu adevarat important pentru procesarea memoriei emotionale. Asa ca acest lucru ne-a determinat sa ne gandim daca somnul la copii aduce aceleasi beneficii pentru procesarea emotionala”, a explicat Rebecca Spencer, unul dintre autorii studiului si profesor de stiinte psihologice si cerebrale la Universitatea din Massachusetts.

La studiu au participat 63 de copii, cu varste cuprinse intre 2 ani si 9 luni si 5 ani si 7 luni, inscrisi la gradinite din oras. Copiilor li s-au prezentat sarcini care aveau legatura cu memoria, atat in zile in care dormeau la pranz, cat si in zile cand sareau peste somn.

Importanta somnului de pranz, confirmata de specialisti

Autorii studiului au ajuns la concluzia ca somnul de peste zi a adus imbunatatiri importante in ceea ce priveste memoria. Copiii care dormisera la pranz cu o zi inainte au recunoscut mai usor figurile de pe cartonasele puse la dispozitie de autorii cercetarii.

„Acest studiu ne arata ca reprizele de somn sunt importanti la aceasta varsta. Sustin memoria si procesarea emotionala, iar aceste functii nu pot fi compensate cu somnul de peste noapte. Majoritatea copiilor au nevoie de somn atat ziua, cat si noaptea, iar atunci cand acestea sunt deficitare, memoria si reactivitatea emotionala pot fi compromise”, a mai spus autoarea studiului.

Ca o concluzie, autorii studiului au subliniat ca este important ca micutii cu varsta prescolara sa aiba ocazia sa doarma la amiaza, atat acasa, cat si la gradinita. Este important sa nu ii fortam pe copii sa renunte la somnul de peste zi, pana cand nu sunt ei pregatiti sa o faca.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn copil Somn copii 3-6 ani Somn copii prescolari

Articole recomandate

Citeste si despre