Somnul copiilor de 6 pana la 11 ani: cat trebuie sa doarma copii de varsta scolara

/ / Modificat: 2022-10-04
Somnul copiilor de 6 pana la 11 ani: cat trebuie sa doarma copii de varsta scolara

După etapa de bebeluș și cea preșcolară, somnul copiilor este mai mult sau mai puțin stabilit: dorm toată noaptea și avem o rutină bine învățată înainte de culcare. În general, somnul copiilor de vârstă școlară este similar cu al nostru.

Dar acest lucru nu înseamnă că există lucruri specifice acestei etape care sunt diferite de rutina noastră de culcare. Haideți să vorbim despre somnul copiilor cu vârste cuprinse între șase și unsprezece ani: cât de mult ar trebui să doarmă, ce probleme pot avea și cum îi putem ajuta să se odihnească mai bine.

Cum este somnul pentru copiii cu vârste cuprinse între șase și unsprezece ani?

Copiii de vârstă școlară au tendința de a dormi doar noaptea, deoarece majoritatea dintre ei au încetat să mai doarmă în timpul zilei de la vârsta de cinci ani (deși, dacă continuă să facă acest lucru ocazional, acest lucru are încă unele beneficii).

Tiparele lor de somn sunt mai stabile și mai consistente, fiind foarte asemănătoare cu cele ale adulților, dar cu o medie de 2,5 ore de somn în plus față de noi. La această vârstă, somnul lor este deja împărțit în două faze principale: REM și Non-REM. Acesta din urmă, la rândul său, este împărțit în trei stadii, de la somnul mai superficial la cel mai profund.

Între șase și unsprezece ani, este important ca copiii să aibă parte de cantitatea de somn recomandată pe timp de noapte, deoarece, pe lângă faptul că le influențează comportamentul și performanțele din timpul zilei, odihna lor nocturnă este legată de anumite tulburări și probleme de somn pe care le vom vedea mai departe.

Spre deosebire de sugari și de copiii de vârstă școlară, copiii din această etapă nu ar trebui să fie somnoroși în timpul zilei sau să aibă nevoie de somn frecvente. În acest caz, ar trebui să luăm în considerare o problemă de somn.

Cât de mult ar trebui să doarmă copiii cu vârste cuprinse între șase și unsprezece ani?

Potrivit Academiei Americane de Somn, care își bazează recomandările pe cele ale Academiei Americane de Pediatrie, copiii cu vârste cuprinse între șase și doisprezece ani ar trebui să doarmă între 9 și 12 ore pe zi.

Deși orele lor de somn au fost mult reduse în comparație cu cele ale unui bebeluș, este necesar să aibă parte de cantitatea de somn recomandată pentru bunăstarea lor, atât fizică, cât și emoțională, așa că trebuie să continue să mențină o rutină de somn diferită de a noastră.

Probleme de somn la copiii de vârstă școlară

În această etapă pot apărea unele probleme și tulburări legate de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite, care, deși se manifestă în principal la adulți, 63% dintre copiii care suferă de acest sindrom încep să prezinte simptome între cinci și opt ani.

O altă tulburare care poate apărea la copiii de vârstă școlară este somnambulismul, o tulburare frecventă în rândul copiilor cu vârste cuprinse între patru și opt ani, deși cu o incidență mai mare la băieții cu vârste cuprinse între șapte și 12 ani. Este aproape întotdeauna benignă și se rezolvă fără tratament.

Unii copii pot sforăi pentru prima dată, ceea ce poate fi un simptom al apneei în somn (dar nu înseamnă neapărat că suferă de apnee în somn), așa că, în caz de dubii, cel mai bine este să consultați un medic pediatru.

Vestea bună este că, potrivit Asociației Spaniole de Pediatrie de Asistență Primară, 90% dintre problemele de somn pot fi detectate și tratate în asistența medicală primară, iar unele dintre ele, cum ar fi insomnia și coșmarurile, pot fi rezolvate prin corectarea anumitor obiceiuri.

Sfaturi pentru un somn bun de la șase la unsprezece ani

Deși nu mai sunt bebeluși, este important să respectăm rutinele pe care le-am creat de la o vârstă fragedă pentru a ne asigura că au parte de un somn bun, deoarece un somn de proastă calitate poate afecta dezvoltarea fizică, emoțională, cognitivă și socială a copiilor.

Iată câteva sfaturi pentru a-i ajuta pe copiii cu vârste cuprinse între șase și unsprezece ani să aibă un somn sănătos:

Asigurați-vă că se culcă întotdeauna la aceeași oră și, pe lângă faptul că dorm suficient, ar trebui să se trezească la o anumită oră pentru a merge la școală.

Evitați utilizarea ecranelor și a dispozitivelor electronice înainte de culcare, deoarece mai multe studii au constatat că acestea afectează somnul copiilor și adolescenților.

Deși poate că nu mai este necesar să urmeze o rutină fixă ca atunci când erau mai tineri, este bine să se pregătească pentru somn prin activități relaxante în minutele dinaintea culcării, cum ar fi cititul.

Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este să evităm cinele foarte copioase sau să îi punem pe copii să meargă la culcare imediat după cină și să facem tot posibilul să le oferim alimente care îi ajută să aibă un somn mai bun.

În cazul în care copiii noștri au nevoie de ajutor pentru a adormi, putem alege să le citim o poveste sau să îi sprijinim cu muzică ușoară, astfel încât să se relaxeze.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn copii prescolari

Articole recomandate

Citeste si despre