Relatia dintre somn si sanatatea fizica si mentala a copiilor

/ / Modificat: 2021-10-04
Relatia dintre somn si sanatatea fizica si mentala a copiilor

Somnul are o influenta majora asupra dezvoltarii copiilor, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Prin urmare este important ca micutii sa aiba un program de somn bine stabilit si sa se odihneasca suficient. 

In timpul cresterii copiilor, parintii fac multe lucruri mecanic, ca urmare a oboselii si a rutinei. Cu toate acestea, de multe ori, parintii nu acorda intotdeauna importanta faptului ca tiparele de comportament ale copiilor sunt strans legate de cantitatea si calitatea somnului. 

Starea de veghe si somnul

Viata adultilor este impartita in doua: starea de veghe si somnul, ambele la fel de importante, dar extrem de diferite. In general acestea sunt bine delimitate.

Copiii, in schimb, se afla in plin proces de adaptare la viata inconjuratoare. Prin urmare, ciclurile de veghe si somn sunt diferite si alterneaza in functie de varsta copilului. Acestea devin consntante abia la maturitate.

In general, starea de veghe si somnul sunt perioade de timp la fel de importante pentru dezvoltarea fizica si psihologica a oamenilor.

Ciclul de veghe are loc atunci cand suntem treji, in timp ce corpul nostru ramane atent la stimuli externi si interni. In aceasta etapa, copiii interactioneaza cu mediul si descopera noi abilitati, deci este momentul potrivit pentru a stimula abilitatile fizice de baza.

Pe de alta parte, in timpul ciclului de somn dormim si ne odihnim, creierul nostru se relaxeaza si activitatea acestuia scade fara a se opri complet. Desi nu suntem constienti de aceasta, in timpul noptii sunt indeplinite functii esentiale, cum ar fi regenerarea neuronala si dezvoltarea unor capacitati psihologice.

Relatia dintre somn si sanatatea mintala

Unul dintre principalele obiective ale parintilor este asigurarea unui somn odihnitor pentru copii. Micutii trebuie sa aiba un program bine stabilit de somn si sa il respecte cu strictete. De asemenea, trebuie sa doarma suficient pentru a functiona la capacitate maxima in ziua urmatoare. 

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Warwick, Australia, perioadele de somn care dureaza mai putin de 7 ore in cazul sugarilro, pot afecta comportamentul copiilor. Cercetatorii au concluzionat ca in cazul copiilor care probleme cu somnul s-au depistat probleme asociate cu anumite tulburari de comportament si dispozitie la copii, cum ar fi depresia , anxietatea, comportamentul impulsiv si performantele cognitive slabe.

Potrivit studiului, in cazul copiilor care dorm mai putin de 7 ore, riscul de a suferi de una dintre conditiile enumerate este de cel putin 53% mai mare decat in cazul celorlalti copii. 

Relatia dintre somn si sanatatea fizica

Ai observat o oarecare stangacie a copilului atunci cand isi desfasoara activitatile? Te-ai intrebat vreodata cum se odihneste?

De obicei, aceasta problema este legata de lipsa somnului sau de o modificare a acestuia. Daca aceste nereguli sunt mentinute in timp, ele pot afecta sanatatea fizica a celui mic.

In timpul ciclului de somn corpul nostru se odihneste si incepe procesul de recuperare celulara a muschilor si oaselor. La fel, creierul asimileaza tiparele de baza ale miscarii.

Pe de alta parte, un studiu realizat de universitatile din Queensland si James Cook a determinat relatia dintre calitatea somnului si riscul de a fi supraponderal. Mai exact, s-a stabilit ca unul dintre cei mai importanti factori ai acestei boli este momentul in care incepe acest ciclu. Astfel, s-a dovedit ca in cazul copiilor care merg la somn mai tarziu, riscul de a suferi de supraponderabilitate este mult mai mare decat in cazul celor care merg la culcare mai devreme.

Tocmai de aceea, un copil trebuie sa mearga la somn la orele 8-9, iar la varsta adolescentei este indicat sa mearga la somn nu mai tarziu de ora 10. 

Este important de remarcat faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pune un accent deosebit pe importanta somnului in perioada copilariei. In cadrul standardelor sale, OMS recomanda perioade prelungite de activitate fizica in timpul zilei, o dieta sanatoasa si asigurarea unui somn de calitate.

Aceste aspecte sunt esentiale pentru o buna dezvoltare a copilului. Aminteste-ti ca acestia sunt in plin proces de dezvoltare fizica si psihologica si ca orice modificare le poate dauna foarte mult.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Somn copil Sanatate

Articole recomandate

Citeste si despre