STUDIU Copiii care nu dorm suficient pot imbatrani mai repede

/ / Modificat: 2023-12-17
STUDIU Copiii care nu dorm suficient pot imbatrani mai repede

"Devreme la culcare, devreme la trezire." Este un lucru pe care l-am auzit adesea de la parintii nostri, care insistau ca dormitul devreme si somnul bun ne fac sanatosi. 

Ei bine, la acea vreme cu siguranta nu intelegeam asta, insa in momentul in care si tu ai devenit parinte, ti-ai dat seama ca somnul este foarte important pentru dezvoltarea si sanatatea copiilor. 

Un studiu recent a evidentiat efectele negative pe termen lung ale somnului inadecvat la copii si modul in care obiceiurile bune de somn le pot fi benefice. 

Pentru realizarea studiului, o echipa de cercetatori de la Universitatea Princeton a analizat date privind obiceiurile de somn a aproape 1600 de copii din America. Toti acesti copii s-au nascut intre 1998 si 2000 si aveau atunci 9 ani.

Cercetatorii au masurat apoi lungimea telomerilor fiecarui copil in raport cu durata obisnuita a somnului copilului, care a fost raportata de catre ingrijitorii primari ai acestuia. Asocierea dintre durata somnului si lungimea telomerilor a fost apoi estimata prin metoda regresiei liniare. 

Prin acest studiu analitic, cercetatorii au constatat ca copiii care au dormit mai putine ore aveau telomeri mai scurti in comparatie cu acei copii care au dormit mai multe ore. Fiecare ora de durata a somnului nocturn mai mica a dus la telomeri mai scurti cu 1,5 procente.

Acest lucru inseamna, in esenta, ca copiii care dorm mai putin noaptea ar putea imbatrani mai repede. Cu toate acestea, nu a existat nicio asociere intre imbatranirea mai rapida si rasa, sexul sau statutul socio-economic al copilului.

Ce sunt telomerii? 

Telomerii sunt palariile de la capatul cromozomilor din celulele noastre. Acestia protejeaza cromozomii de deteriorarea mediului sau de fuziunea accidentala cu cromozomii vecini. Lungimea telomerilor este de obicei luata in considerare pentru a masura imbatranirea celulara. Atunci cand imbatranim, acesti telomeri se contracta si se micsoreaza.

Acest lucru face ca cromozomii sa fie mai vulnerabili la daune si suferinte. Cu cat telomerii sunt mai scurti, cu atat imbatranim mai repede. Acest proces de imbatranire celulara se numeste, din punct de vedere tehnic, senescenta. Telomerii mai scurti pot, de asemenea, sa ne expuna la un risc ridicat de a dezvolta afectiuni precum boli de inima, tulburari neurologice, cancer si probleme psihologice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn Somn copil Studii copii Statistici

Articole recomandate

Citeste si despre