Cum protejezi un copil cand fratele sau este bolnav. Sfaturi si trucuri utile pentru orice parinte

/ / Modificat: 2021-10-31
Cum protejezi un copil cand fratele sau este bolnav. Sfaturi si trucuri utile pentru orice parinte

Nimic nu e mai ingrijorator pentru un parinte decat sa isi vada copilul bolnav. Iar daca aveti mai mult de un copil, este de la sine inteles ca ingrijorarea se multiplica, mai ales cand unul dintre frati contracteaza un virus sau o bacterie pe care o poate transmite cu usurinta si celuilalt. Iar daca in casa este si un copil mic, poate chiar bebelus, devine foarte important sa incerci sa eviti contagierea.

Cand ai un copil care merge deja in colectivitate, la gradinita sau la scoala, riscul ca el sa vina acasa cu diferite virusuri sau infectii este foarte mare. Cand sunt cel putin doi ajungi sa te confrunti cu problema felului in care il poti feri pe cel sanatos sa se molipseasca si el. Cum facem sa evitam acest lucru, mai ales daca vorbim de un copil mic, poate bebelus, care este expus la tot felul de virusuri si infectii?

Ei bine, sunt cateva masuri de precautie pe care le putem lua de la primele semne de boala, pentru ca fratele bolnav sa nu transmita boala. Ele sunt foarte eficiente in cazul bolilor copilariei, care se stie ca au o contaciozitate ridicata, dar si in cazul banalelor viroze si chiar al coronavirusului care ne da batai de cap in ultimii ani.

Aerisiti casa de mai multe ori pe zi

Pandemia ne-a amintit cat de important este sa ventilam spatiul in care locuim, pentru a scadea riscul transmiterii virusurilor respiratorii. Daca un membru al familiei este bolnav, este important sa aerisim spatiul de mai multe ori pe zi, dar mai ales dimineata si seara. Daca fratii se joaca in aceeasi camera, lasati un geam deschis, pentru a intra aer in incapere.

Utilizati masti de protectie

De aproape doi ani, purtam masca atunci cand iesim din casa pentru a ne proteja, dar ea ar putea fi utila si in interiorul casei, daca unul dintre membrii familiei este bolnav, nu doar in cazul Covid-19. Copiii s-au obisnuit deja cu ea, asa ca vor intelege cand este nevoie sa o poarte si in casa; aceasta opreste transmiterea virusului pe cale respiratorie si putem apela la ea in cazul oricarei viroze.

Invatati-i sa-si acopere gura si nasul atunci cand tusesc

Una dintre lectiile le care ni le-a dat pandemia este legata de cum tusim, stranutam si ne suflam nasul corect, fara a ii pune in pericol pe ceilalti. Invatati-i pe cei mici sa tuseasca si sa stranute in pliul cotului, nu punand palma la gura, ca pana acum. In acest fel limitati imprastierea virusurilor, pentru ca nu mai ajung in mana si apoi pe alte obiecte sau suprafete.

Servetele de unica folosinta

Suflatul nasului este un alt obicei caruia trebuie sa ii acordam atentie mare. De cate ori le vine sa sufle nasul, spuneti-le copiilor sa foloseasca servetele de unica folosinta, pe care apoi sa le arunce la cosul de gunoi. Mucozitatile sunt un mediu propice pentru multiplicarea microbilor, asa ca este important sa ne asiguram ca aruncam imediat servetelul folosit, pentru a nu contamina suprafetele cu care intra in contact.

Spalatul mainilor este foarte important

Un obicei sanatos pe care l-a impus pandemia si pe care ar trebui sa il pastram este spalatul des pe maini. Invatati-i pe cei mici sa se spele pe maini de fiecare data cand vin de afara, dupa ce folosesc toaleta si inainte de fiecare masa. Cu atat mai mult cu cat un membru al familiei este bolnav, toata lumea din casa trebuie sa respecte normele de igiena.

Si igiena corporala este importanta

Desi conform credintei populare nu este bine sa le faci baie copiilor cand sunt bolnavi, adevarul este cu totul altul. Dimpotriva, este recomandat sa spalam copiii pentru a opri raspandirea virusurilor, mai ales cand sunt si alti copii in casa. O baie rapida, cu apa calda ii va ajuta sa se relaxeze si sa doarma mai bine.

Tacamuri si vase separate pentru copilul bolnav

Chiar daca spalam cu simt de raspundere vasele, este bine sa le separam pe cele pe care le foloseste copilul bolnav pe perioada bolii si sa nu le amestecam cu celelalte, pentru a scadea riscul transmiterii bolii.

Hidratarea face minuni

Copiii trebuie sa consume apa si lichide suficiente chiar daca nu sunt ei cei bolnavi. Hidratarea ajuta sistemul imunitar sa functioneze corect si mentine corpul sanatos.

Evitati imbratisarile si pupicii

Dovezile de afectiune dintre frati sunt adorabile, dar daca unul dintre ei este bolnav, explicati-i ca este important sa nu isi mai pupe si imbratiseze fratele cateva zile, mai ales daca este vorba despre un bebelus. Spuneti-le ca este o regula impusa pe o perioada scurta, pentru a scapa cat mai repede de virus.

Lasati-i sa se joace afara

Un alt mit este acela conform caruia nu scoatem copiii din casa daca sunt bolnavi. Daca micutii nu au febra, nu sunt slabiti si starea generala este buna, nu aveti motive sa ii tineti numai in casa. Aerul de afara le face bine si ii ajuta sa se puna mai repede pe picioare. In plus, atunci cand se joaca in spatii deschise, scad riscurile de a transmite boala fratilor lor.

Folositi dezinfectant

Obiectele cu care se joaca amandoi copiii, suprafetele comune, tableta, telefonul, telecomanda etc trebuie sa fie curatate periodic. Puteti folosi un spray dezinfectant sau servetele umede care contin o astfel de substanta.

In situatii extreme, separati-i

Daca vorbim despre o boala extrem de contagioasa sau despre un copil cu sistemul imunitar slabit, pe care nu vrem sa il expunem la niciun risc, cel mai sigur este ca fratii sa fie separati o vreme. Este dificil, mai ales daca sunt obisnuiti sa doarma si sa petreaca mult timp impreuna, dar daca le explicati ca este pentru binele lor si ca dureaza doar cateva zile, cu siguranta vor intelege.

FOTO: Pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frate mai mic

Articole recomandate

Citeste si despre