Cum dezinfectam jucariile copiilor?

/ / Modificat: 2013-06-10
Cum dezinfectam jucariile copiilor?

Jucariile reprezinta un magnet puternic pentru tot soiul de virusuri, bacterii si alte microorganisme extrem de periculoase pentru sanatatea copilului tau. Intrucat jucariile sunt adesea aruncate pe jos si apoi bagate in gurita de copil, mai ales daca este bebelus sau are o varsta foarte frageda, reprezinta un risc major pentru sanatate.

Iata cateva metode si trucuri prin care sa dezinfectezi si cureti corect jucariile prichindelului tau, dar si cateva recomandari de produse naturale care te pot ajuta in acest demers!  

Dezinfectarea jucariilor pe categorii de produse

Daca toate jucariile ar fi la fel - doar din plastic sau plus - procesul lor de dezinfectare ar fi destul de simplu. Le-ai arunca pe toate in apa cu detergenti speciali sau in masina de spalat si ai scapa de-o grija.

Insa in conditiile in care jucariile din ziua de azi sunt din ce in ce mai moderne si complexe, aceasta metoda de curatare devine imposibila.

De exemplu, multe jucarii functioneaza pe baterii sau au sisteme electronice incluse, care se conecteaza la priza. Nu pot fi bagate la masina sau in ligheanul cu apa. Asadar, este important sa cureti jucariile in functie de categoria din care face parte, astfel:

  • jucariile din plastic (fara sisteme pe baterii sau componente electronice) se dezinfecteaza bagandu-le intr-un lighean cu apa calduta si detergent special, lasandu-le cateva minute si apoi curatand intreaga suprafata cu un burete; este important sa fie clatite bine, cu apa rece;
  • jucariile care sunt create cu baterii sau care au componente electronice nu pot fi bagate in apa, dar pot fi curatate cu spray dezinfectant special si cu un prosop curat. Poti folosi otet din vin alb pentru decontaminarea bacteriana a jucariilor; nu necesita clatire;
  • jucariile din plus pot fi bagate la masina de spalat, pentru a fi decontaminate si curatate; este important sa le speli frecvent, deoarece plusul absoarbe cantitati uriase de acarieni din praf, care atenteaza serios la sanatatea copilului; fiecare jucarie de plus are o eticheta pe care este inscrisa temperatura apei la care este recomandat sa fie spalata; baga-le la masina si spala-le la programul corespunzator temperaturii inscrise pe ambalaj; daca temperaturile difera, baga mai multe ture de plusuri la spalat; ai grija sa fie perfect uscate inainte de a le da copilului din nou.

Produse recomandate pentru dezinfectarea jucariilor

Desi detergentul clasic sau spirtul par sa fie cele mai la indemana produse pentru a curata jucariile, exista pericole asociate acestora, mai ales daca micutul tau este bebelus sau are o varsta foarte frageda.

Substantele chimice din detergent ar putea ajunge in gurita copilului, in momentul in care le molfaie, si i-ar putea afecta sanatatea. Este indicat, pentru siguranta copilului tau, sa mergi pe mana dezinfectantelor organice sau naturale, care sunt sigure pentru sanatatea lui.

Iata cateva recomandari utile in acest sens:

Dezinfectant jucarii natural



Dezinfectant_jucarii_natural

Acest dezinfectant pe baza de citrice contine 90% substante organice. Restul de 10% este format din ingrediente naturale, care ajuta la curatarea eficienta a jucariilor si la prevenirea imbolnavirilor copilului.

Napati.ro

Pret: 24 lei

Dezinfectant Chicco cu multiple utilitati


Dezinfectant_Chicco_cu_multiple_utilitati

Dezinfectantul de la Chicco este multifunctional, putand fi folosit nu doar la decontaminarea microbiana a jucariilor, ci si a altor dispozitive sau accesorii care intra in contact cu micutul tau - tetine, biberoane, tacamuri, suzete. Este eficient si in spalarea si curatarea fructelor si legumelor pe care le consuma copilul si familia ta.

Chicco.ro

Pret: 29.99 lei

Detergent jucarii SWOBB ecologic



Detergent_jucarii_SWOBB_ecologic

Dezinfectantul biodegradabil de jucarii de la SWOBB actioneaza asupra multor tipuri de microorganisme si este sigur atat cu sanatatea copilului, cat si cu mediul inconjurator.

Sanbal-service.ro

Pret: 35 lei

Tu cum dezinfectezi jucariile copilului tau? Ce metode sau trucuri ecologice sau naturale folosesti, pentru a proteja sanatatea micutului tau? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre