Ajuta copilul sa invete despre spiritul Sarbatorilor

/ / Modificat: 2023-12-05
Ajuta copilul sa invete despre spiritul Sarbatorilor

Pentru copii Craciunul inseamna doar cadouri, brad impodobit, serbare la gradi sau la scoala, iar cadouri, dulciuri multe, colindat si apoi si mai multe cadouri. Dar cum faci sa-l inveti despre spiritul Sarbatorilor, inainte de lucrurile materiale?

Craciunul ar trebui sa fie in primul rand despre familie, despre timpul pe care il petrecem impreuna cu bucurie. Cum viata noastra se desfasoara, insa, pe repede inainte, totul parca a devenit un gest reflex: alegem cadouri, impodobim bradul, poate ascultam cateva colinde, poate coacem un cozonac ca sa miroasa in casa a Craciun, dar parca nu simtim cu adevarat spiritul sarbatorilor, desi tanjim dupa asta.

Cand ai un copil acasa e pacat sa nu il inveti ca spiritul Sarbatorilor inseamna mai mult decat cadouri, mai mult decat cine a impodobit mai frumos casa si bradul de Craciun, mai mult decat pozele pe care le facem ca sa para ca avem o viata perfecta pe retelele de socializare.

Fa-ti timp pentru copilul tau in decembrie!

Peste tot s-au deschis deja targurile de Craciun, toate magazinele s-au impodobit deja de sarbatoare pentru a te imbia sa cumperi cadouri. Ne grabim spre perioada Sarbatorilor, dar tocmai viteza ne face sa pierdem din vedere un aspect esential: de multe ori, cel mai pretios cadou este conectarea cu copiii, cand le oferim timp, atentie si implicare.

Nu astepta zielele libere de Craciun pentru a te dedica 100% copiilor. Doua sau trei zile nu sunt suficiente. Fa-ti timp in decembrie pentru a savura impreuna cu ei perioada premergatoare Sarbatorilor. Ia-ti macar doua ore pe zi in care sa stai departe de telefon, de problemele de la serviciu si sa fii acolo cu ei, pentru ei. Pregatiti o sarbatoare pe care sa si-o aminteasca toata viata si fa-i sa simta cu adevarat magia acestei perioade.

Activitati care amplifica spiritul Sarbatorilor

Chiar daca va sperie aglomeratia din oras, mergeti sa vedeti decoratiunile de Craciun. Faceti o plimbare de o ora pe unul dintre bulevardele mari din orasul vostru si admirati impreuna decoratiunile, pentru a intra in atmosfera.

Targurile de Craciun ti se par "overrated" si le vezi doar ca pe un loc aglomerat, cu preturi nejustificat de mari? Pentru copiii tai inseamna cu totul altceva. Mergeti cu totii sa ascultati colinde, vizitati standurile, rasfatati-va cu turta dulce si lasati o scrisoare pentru Mos Craciun la cutia special amplasata in acest scop. Copiii se vor bucura de timpul petrecut in acest fel.

Construiti un om de zapada, daca aveti norocul sa ninga. Este o bucurie care nu costa nimic si o activitate la care poate participa intreaga familie. Va veti distra pe cinste si la final veti vedea rezultatul muncii voastre in curte sau in fata blocului. La pachet poate sa vina si o bataie cu bulgari!

Impodobiti bradul si casa impreuna. Implicati copiii in activitatile de decorare a casei. Ce este Craciunul fara brad si decoratiuni si fara timp petrecut in familie?

Faceti lista pentru Mos Craciun. Ganditi-va fiecare la ce va doriti de la Mosul si concepeti impreuna scrisorile, pe care le trimiteti apoi impreuna, prin posta sau lasandu-le la cutiile postale amplasate in anumite locuri precum mall-urile sau marile centre comerciale.

Faceti impreuna bunatati pentru Craciun. Biscuiti, prajituri, cozonac, toate au o aroma deosebita in perioda sarbatorilor. Cumparati forme cu motive de Craciun si treceti la treaba. Cu siguranta va fi foarte distractiv, iar daca pe fundal se aud si colinde, atmosfera de sarbatoare este asigurata!

Vizionati filme de Craciun. Fie ca organizati o seara dedicata filmelor de sezon, fie ca faceti o lista de filme si vedeti unul pe zi, aceste ore petrecute impreuna sunt extrem de pretioase.

Lectia generozitatii, cea mai importanta in perioada Craciunului

Stii ca perioada Craciunului si a Sarbatorilor nu este doar despre a primi cadouri. Dar nu stii cum sa il inveti asta pe copilul tau? Exista o cale sigura.

Donati pentru copiii nevoiasi. Rezervati-va o zi in care sa scoateti jucarii, la care copilul este pregatit sa renunte, haine care nu-i mai vin, dar care par ca noi, incaltaminte care este in stare buna, dar i-a ramas mica. In tot acest timp puteti spune povesti despre amintirile pe care le poarta fiecare articol si ii puteti explica de ce Craciunul este despre generozitate si bucuria de a darui, nu doar despre a primi.

Alegeti impreuna o cauza umanitara in care va puteti implica si dona jucarii, haine sau incaltaminte pentru copiii mai putin norocosi. Cei mici se vor bucura sa fie ajutoarele Mosului, stiind ca vor face alti copii fericiti!

sursa foto: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spiritualitate copil Sarbatori copii

Articole recomandate

Citeste si despre