Copiii, mai irascibili in perioada sarbatorilor? Cum ii afecteaza schimbarea de rutina

/ / Modificat: 2023-12-23
Copiii, mai irascibili in perioada sarbatorilor? Cum ii afecteaza schimbarea de rutina

Indiferent de varsta, copiii au nevoie de un program si de o rutina. Fie ca este vorba despre joaca, masa sau somn, programul lor trebuie sa fie respectat, pe cat posibil, in fiecare zi. Exista insa si exceptii, cum ar fi vacantele sau perioadele sarbatorilor, cand nu mai tinem asa mult la rutina lor.

Este normal ca micutii sa poata sta pana mai tarziu seara in vacanta, sa manance mai multe dulciuri decat de obicei si sa se uite mai mult timp la televizor. Aceste lucruri le pot afecta insa rutina, ceea ce ii face mai irascibili. Astfel, in loc sa fie mai relaxati, putem avea de-a face cu copii mai nervosi, mai putin intelegatori si cu care comunicam mai greu. Motivul? In multe cazuri, este vorba despre schimbarea de rutina. Iata cateva sfaturi pentru ca perioada sarbatorilor sa ii afecteze cat mai putin pe copii, din acest punct de vedere!

Incearca, pe cat posibil sa ii pastrezi programul si pregateste-l din timp pentru schimbari

Indiferent ca primiti musafiri, ca mergeti voi in vizita sau ca trimiti copilul la bunici, incearca sa nu ii decalezi foarte mult programul fata de cel obisnuit. Daca va sta la rude fara tine, roaga-i pe cei care au grija de el sa nu intarzie foarte mult ora de culcare si tabieturile copilului.

Fie ca urmeaza sa plecati in vacanta sau ramaneti acasa, explica-i copilului ca urmeaza o perioada mai relaxata, in care va bucurati de sarbatori si de momente impreuna, dar ca apoi va trebui sa revina la programul si la activitatile obisnuite.

Implica-l in activitati, dar pastreaza un echilibru

Intreaba-l pe copil ce si-ar dori sa faceti si cum ar vrea sa petreceti timpul de sarbatori. Faceti o lista cu activitati la care sa participati cu totii, pentru a va conecta. Gatitul impreuna sau curatenia sunt mai eficiente si mai distractive daca participa toti membrii familiei.

Chiar daca sunt sarbatori si copiii mananca mai multe dulciuri, atat facute in casa cat si primite de la Mos Craciun, pastreaza un echilibru in dieta lor. Ai grija la excese si asigura-te ca cel mic are o alimentatie echilibrata in rest, cu fructe si legume suficiente.

Nu renunta la toate regulile si da-i timp sa se adapteze

Relaxarea de vacanta nu este sinonima cu absenta regulilor. De exemplu, copilul poate folosi mai mult tableta, insa nu in apropierea orei de culcare.

Revenirea la programul normal poate fi dificila si frustranta pentru copil. Asigura-te ca, inainte de a se intoarce la gradinita sau la scoala, aveti la dispozitie cateva zile pentru a reveni la rutina lui si a-si relua obiceiurile. Unii copii se adapteaza imediat, altii au nevoie de mai mult timp.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarbatori copii Schimbare

Articole recomandate

Citeste si despre