6 activitati perfecte pentru dezvoltarea spiritualitatii copiilor

/ / Modificat: 2022-10-30
6 activitati perfecte pentru dezvoltarea spiritualitatii copiilor

Te-ai gandit vreodata la nevoia de a dezvolta spiritualitatea la copii? Daca esti o persoana credincioasa, nu este suficient sa-l inveti pe copil sa rosteasca doua-trei rugaciuni, ci este important sa ii inveti cum sa-si dezvolte spiritualitatea.

Toti copiii vin pe lume plini de puritate si inocenta, cu o minte si o inima curate. Nu se judeca pe ei insisi sau pe ceilalti, nu le fac rau in mod deliberat celorlalti si sunt capabili sa aprecieze si sa admire frumusetea din tot ceea ce ii inconjoara.

Pe masura ce cresc insa, aceste calitati se pot pierde sau estompa. Prin  dezvoltarea spiritualitatii copiilor ii ajuti sa-si pastreze toate aceste calitati si sa devina oameni mai buni si mai blanzi. Iata 6 moduri in care poti face acest lucru. 

1. Petrecerea timpului liber in natura

Petrecerea timpului in natura nu este benefica doar pentru sanatatea fizica si mentala a copiilor, ci ii poate ajuta si sa se conecteze cu spiritualitatea lor. Plimbandu-se prin padure, inotand in mare sau observand diferitele specii de flora si fauna din jurul lor, ei nu pot decat sa admire si sa aprecieze frumusetea intregii creatii.

Acest lucru ii va ajuta sa se simta parte a Pamantului, aceasta planeta frumoasa care ne primeste. De asemenea, ei vor invata sa respecte si sa pretuiasca orice forma de viata. In cele din urma, ei vor putea simti o legatura cu intregul mediu si vor intelege ca fac parte din ceva mult mai mare.

2. Activitatea fizica

In dezvoltarea spiritualitatii copiilor este important ca acestia sa inteleaga ca trupul lor este ca un templu. Este un vehicul magnific care le permite sa traiasca, sa simta si sa experimenteze in fiecare zi. Prin urmare, ar trebui sa o onoreze, sa o ingrijeasca si sa o respecte. Iar pentru aceasta, activitatea fizica este fundamentala.

Alergarea, dansul, joaca sau orice fel de sport le permite copiilor sa se imprieteneasca cu corpul lor si sa il mentina sanatos. Este, de asemenea, o modalitate excelenta de canalizare si gestionare a emotiilor. Este important de retinut ca nivelul fizic si cel psihologic merg intotdeauna mana in mana.

3. Iubirea de sine

Spiritualitatea ne ajuta sa intelegem ca insasi existenta noastra este valoroasa. Simplul fapt de a fi in viata ne face sa fim valabili si suficienti, asa ca nu trebuie sa ne mascam interiorul pentru a ne integra. Aceasta este una dintre cele mai utile lectii pe parcursul vietii. Asadar, asigura-te ca micutul tau are un nivel bun de stima de sine. Doar in acest fel va fi capabil sa ii iubeasca si sa ii respecte cu adevarat pe cei din jur. 

4. Invata-l sa-si asculte intuitia

“Acest loc mi se pare potrivit pentru mine?”, “Aceasta persoana imi provoaca pace sau neliniste?”,  “Iau aceasta decizie din convingere sau din frica?”, acestea sunt doar cateva intrebari la care doar intuitia poate raspunde si pe care este important ca micutii sa inceapa sa si le puna inca de la varste fragede. Dincolo de rationamentul logic, uneori sentimentele si intuitiile ofera informatii valoroase care nu trebuie subestimate. Incurajeaza-ti copilul sa isi asculte vocea interioara in fiecare zi.

5. Practicarea compasiunii

Spiritualitatea nu se refera doar la propria persoana, ci si la modul in care ii privim pe ceilalti, la capacitatea noastra de a ne conecta cu ei si de a fi empatici si plini de compasiune. Din acest motiv, este necesar sa ii invatam pe copii sa se puna in locul celorlalti inainte de a-i judeca. Pentru a face acest lucru, trebuie sa ii incurajam sa isi perceapa durerea, neajunsurile sau motivele care i-ar putea determina sa actioneze incorect.

Daca copiii inteleg ca suntem cu totii egali si valorosi in esenta lor spirituala, vor evita sa-i raneasca pe ceilalti. In plus, tendinta lor de a simti invidie, ura, furie sau resentimente va scadea semnificativ. Compasiunea ne face frati si surori si ne mareste spiritul.

6. Meditatie

In cele din urma, iti poti incuraja copilul sa practice meditatia sau atentia in viata de zi cu zi. Aceste tipuri de tehnici ii vor oferi copilului spatiul de care are nevoie pentru a se conecta cu esenta lor, pentru a-si cultiva pacea si pentru a trai cu constiinta de sine. Poti folosi auditii de meditatie ghidata, poti asculta frecvente muzicale linistitoare sau chiar puteti recita impreuna mantre.  

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati aer liber copii Spiritualitate copil

Articole recomandate

Citeste si despre