6 motive sa-ti lasi copilul sa se murdareasca

| | Modificat: 2019-03-27 20:13:35

Ca mama, de cate ori pe zi te trezesti spunandu-i copilului tau "nu pune aia la gura, e murdara", "nu te murdari", "nu atinge aia", "acolo e praf", "acolo e noroi".

Parca am dezvoltat o fobie pentru tot ce nu este steril si ne temem la orice pas de microbi si de murdarie, fara sa ne gandim ca un exces de igiena poate fi, la un moment dat, daunator pentru copii.

copil-murdarie

Mamico, avem vesti pentru tine: putina murdarie este buna pentru sanatate si are mai multe beneficii decat ai crede. Daca nu ne crezi, hai sa iti dam 7 motive sa-ti lasi copilul sa se murdareasca mai des.

Pentru a intelege mai bine mediul inconjurator, copilul mai are nevoie sa se si murdareasca. Un copil este curios prin natura lui si trebuie nu doar sa vada, ci sa si atinga pamantul, copacii, frunzele... cam tot ce prezinta interes pentru ei. Adica si furnici, melci, nisip, pietre, pamant, praf... Au nevoie sa simta textura si consistenta lucrurilor pentru a invata despre ele, nu doar sa le spui tu ce sunt.

Pentru a avea un sistem imunitar puternic, copilul trebuie sa ia contact si cu murdaria si cu microbii. O spun toti specialistii din lume, inclusiv Jack Gilbert, om de stiinta la Universitatea din Chicago, care studiaza ecosistemele microbiene: murdaria poate fi foarte benefica pentru sanatatea copilului.

Este bine sa ai grija sa fie mereu curat in casa, dar nu e bine sa exagerezi cu dezinfectarea si sterilizarea crezand ca astfel ii protejezi pe cel mic. Un mediu steril nu va permite sistemului sau imunitar sa lucreze si, astfel, acesta va fi mai slab, iar copilul va fi mult mai expus la boli si alergii. Cand copilul este expus la germeni, sistemul sau imunitar se intareste pentru ca se formeaza anticorpi care vor ajuta organismul sa reactioneze.

Pentru a avea un copil creativ, trebuie sa ii lasi sa se mai si murdareasca. Daca ii pui la dispozitie o plansa de pictura, pensule si culori si ii spui "picteaza, dar sa nu te murdaresti", l-ai blocat din start. Creativitaea si curatenia nu sunt tocmai compatibile in acest caz. In schimb, daca ii vei spune sa picteze orice isi doreste, fara sa conteze daca se manjeste sau nu cu acuarele, vei avea o surpriza.

Pentru a avea un copil activ si complet dezvoltat din punct de vedere motric, va fi nevoie sa se mai si murdareasca in timp ce se joaca, alearga, sare, se catara in copaci. N-ar avea cum sa faca toate astea si sa ramana curat, nu?

Pentru a invata sa iubeasca natura, copilul are nevoie sa ia contact cu ea. Are nevoie sa simta stropii de ploaie pe piele, sa calce in noroi sau prin iarba uda, sa si atinga, nu doar sa vada, culorile, texturile, animalele. Contactul fizic cu lucrurile si vietuitoarele din mediul inconjurator este benefic si necesar pentru copil, care poate experimenta senzatii importante pentru dezvoltarea sa fizica si emotionala.

Pentru a sti sa se joace liber, un copil nu trebuie sa auda mereu "nu atinge aia", "nu te murdari", "nu intra in noroi", "nu calca in apa". Pentru copii jocul este un fel de job. Ei iau treaba asta foarte in serios, nu e doar distractie. Jocul este baza imaginatiei, a creativitatii, a perseverentei, iar daca nu il lasi sa se joace in voie, adica sa se mai si murdareasca, nu faci decat sa blochezi toate aceste lucruri.

Lasa copilul sa se joace liber si sa se murdareasca in parc, in curte, la plaja! Exista studii care arata ca acei copii care se joaca in voie, fara restrictii, se transforma in adulti cu un respect de sine crescut si cu o mai mare capacitate de adaptare.

Murdaria este peste tot in jurul nostru si nu trebuie sa o vedem ca pe un inamic. Evident, nu vorbim despre mizerie si conditii insalubre, ci despre acea murdarie “buna”, naturala, de care pana la urma nici nu prea avem cum sa ne ferim cu adevarat, oricat am incerca. Clar, este bine sa avem reguli de igiena bine stabilite pentru a evita bolile, dar trebuie sa stim si sa "convietuim" putin cu murdaria si microbii din jurul nostru.

Taguri Joaca copii Joaca aer liber copii Murdarie copii

Articole recomandate

Citeste si despre