3 motive pentru care e bine sa ai un singur copil

/ / Modificat: 2013-05-27
3 motive pentru care e bine sa ai un singur copil

Decizia de a avea un singur copil continua sa nu fie vazuta cu ochi buni in societatea contemporana. Desi, anumite state interzic sau taxeaza aparitia unui fratior ori a unei surioare intr-o familie cu un copil, conceptia conform careia un copil unic este unul "rasfatat" si "singuratic" persista in continuare.

Si totusi, daca ai decis ca nu iti doresti sa ai mai mult de un copil, nu ar trebui sa te simti vinovata.

Iata cateva motive pentru care este bine sa ai un singur copil!  

Un copil unic este un copil care se simte iubit

Din punct de vedere psihologic, un copil unic are toate sansele sa beneficieze de o dezvoltare emotionala armonioasa, in contextul in care parintii sai nu se vad nevoiti sa isi ofere afectiunea mai multor copii, riscand sa dea nastere geloziilor.

Cu alte cuvinte, o familie cu un singur copil ii poate oferi micutului toata atentia si iubirea necesare bunei sale dezvoltari, fara ca o atitudine de acest tip sa insemne rasfatarea peste masura a prichindelului.

Totodata, daca ai un singur copil, este mult mai probabil sa intelegi si sa raspunzi nevoilor emotionale exprimate de prichindelul tau, decat atunci cand micutul mai are frati ori surori. Acest aspect este cu atat mai important cu cat dezvoltarea cognitiva si emotionala a unui copil este strans legata de intelegerea, iubirea si atentia de care beneficiaza inca din primele clipe de viata. 

Un copil unic este un copil mai bine ingrijit

Un copil unic iti permite sa investesti nu numai mai mult timp, ci si mai multe resurse financiare in ingrijirea si formarea sa. Venirea pe lume a unui nou membru al familiei aduce dupa sine costuri deloc neglijabile, care cresc exponential in momentul in care un fratior ori o surioara isi face aparitia.

Fara a fi un motiv egoist, ci dimpotriva, renuntarea la marirea familiei si investirea resurselor financiare existente in cresterea unui singur copil se dovedeste benefica pentru dezvoltarea corespunzatoare a juniorului.

De altfel, sustine Bill McKibben, in cartea "Maybe One: An Envirnomental and Personal Argument for Single-Child Families", studiile au demonstrat ca micutii care nu au frati ori surori au rezultate mai bune la scoala, cu precadere la materii precum matematica si literatura.

De asemenea, se arata in aceeasi carte, cata vreme li se ofera mediul propice si sunt incurajati sa socializeze, copiii unici isi fac mai multi prieteni decat cei care au frati. Pentru ca toate aceste aspecte pozitive sa se manifeste, parintii ar trebui sa se asigure ca ii ofera singurului lor copil modalitati prin care sa compenseze beneficiile de care ar avea parte in cazul in care ar avea frati ori surori.

Astfel, copilul unic ar trebui sa fie ajutat sa se implice in activitati alaturi de alti prichindei - fie prin inscrierea intr-o echipa de sport, spre exemplu, fie prin organizarea frecventa de evenimente la domiciliu, la care micutul sa aiba invitati.

Cu toate acestea, un copil unic trebuie sa invete sa isi descopere propriile resurse de creativitate atunci cand este singur, pentru a combate plictiseala. Nu ezita, asadar, sa ii permiti sa fie singur acasa, cand devine mai marisor, pentru ca juniorul sa reuseasca sa se simta excelent si pe cont propriu, nu doar in prezenta familiei si a prietenilor.  

Un copil unic iti ofera timp pentru tine

Nu in ultimul rand, alegerea de a avea un singur copil iti ofera mai mult timp pentru tine, pentru propriile nevoi, dorinte si propria dezvoltare personala si profesionala.

Fara a resimti vina de a nu-ti dori sa ai mai mult de un copil, decizia constienta de a nu-ti mari si mai mult familia iti permite sa te bucuri de mai mult timp liber, sa te relaxezi si sa fii fericita pentru ca, mai apoi, sa te poti ocupa cu forte proaspete si energie pozitiva de cei dragi: de sot ori partener si de unicul copil.

De altfel, pana si timpul petrecut alaturi de cei dragi se poate traduce prin momente mult mai relaxante, atunci cand preocuparea si atentia ta sunt indreptate catre un singur copilas si nevoilor sale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil unic Copil singur la parinti Crestere copil singur parinti

Articole recomandate

Citeste si despre