Dieta Flavor Point

/ / Modificat: 2013-07-09
Dieta Flavor Point

Dieta Flavor Point

Dieta Flavor Point propune o noua abordare in gama solutiilor de slabit, dezvoltata de un medic cu renume international si cu un background stiintific.

Cel care a inventat dieta este David Katz, un expert nutritionist de la Universitatea Yale, impreuna cu sotia sa, Catherine Katz. Dieta este detaliata in cartea Flavor Point (flavor= gust, aroma) si promite sa iti controleze apetitul si satietatea prin mancaruri delicioase care te vor ajuta sa slabesti.



Dieta Flavor Point este primul program de slabit care se bazeaza pe stiinta gusturilor si impactul lor asupra apetitului. Potrivit autorilor, cand mananci o masa care contine mai multe gusturi, ca dulce, sarat si acru, ele vor stimula centrul apetitului situat in creier si te vor face sa mananci mai mult decat ai nevoie.

Limitarea categoriilor de gusturi va usura activitatea creierului si a stomacului care vor ajunge mai repede la punctul in care survine senzatia de satietate si te vei opri din mancat. Katz admite ca poate suna un pic fals, dar ca dieta se bazeaza pe alimente sanatoase cu multi nutrienti si in acelasi timp cu gust apetisant.

Ce poti sa mananci

Pentru a intelege cum poti ajunge mai usor la satietate prin intermediul gusturilor, exista mai multe faze de disciplinare pentru a te ajuta sa te adaptezi unui nou mod de gandire asupra felului in care alegi alimentele.

Primele doua faze sunt educationale si necesare pentru a invata sa organizezi gusturile. In prima faza, care dureaza patru saptamani, cei care tin dieta vor manca conform unei scheme zilnice de alimente.

• Saptamana 1: stafide, ananas, mure, lamaie, piersica, portocala, mar

• Saptamana 2: rosie, morcov, ciuperci, ceapa, dovleac, spanac, ardei gras

• Saptamana 3: mar, rosie, migdale, alune de padure, susan, busuioc, cimbru

• Saptamana 4: spanac, portocala, menta, lamaie, marar, nuci pecan

In fiecare zi a dietei este anexat un meniu detaliat gustului respectiv, cu retete si o analiza a nutrientilor. De exemplu, la ziua de spanac poti manca in felul urmator:

Mic dejun: Spanac si omleta cu branza feta si toast cu cereale integrale

Gustare: Biscuiti si iaurt cu spanac sau morcovi mici

Pranz: Spanac si salata de curcan

Cina: Paste cu sos marinat de spanac. Salata verde. Mure.

Sunt incluse si alternative, daca preferi un substitut pentru o masa sau gustare, si cei care tin dieta vor putea sa aleaga intre un meniu de 1,500 de calorii pe zi, sau 1,300 de calorii pe zi, cu rezultate mai rapide.

Dupa trei saptamani de dieta pe gusturi, cei care o tin vor avea optiunea ca o data pe saptamana sa manace ciocolata sau cocos, alaturi de un meniu tematic, sub 1,500 de calorii.

A doua faza a dietei dureaza doua saptamani si include o mai mare varietate de gusturi pe zi, dar fiecare masa si gustare are o singura aroma. De exemplu, micul dejun poate avea aroma de piersica, pranzul spanac, iar cina, curry.

Faza finala, care ar trebui sa te tina pentru toata viata, implica managementul atent al gusturilor, atentie sporita la alegerea alimentelor (trebuie evitate alimentele procesate, care contin mult sirop de fructoza, grasimi sau au o lista lunga de ingrediente).

Cum functioneaza

Principiul de baza al acestei diete este simplu: limiteaza numarul de gusturi la o masa pentru a-ti putea controla apetitul. Prin limitarea gusturilor vei reusi sa mananci alimente cu valori nutritionale mai mari dar cu mai putine calorii.

Cu acest plan poti sa te bucuri de o mare varietate de alimente, atat timp cat sunt in aceeasi categorie de gusturi.

Potrivit autorilor, daca tii dieta timp de 6 saptamani poti pierde pana la 8 kilograme.

Ce spun expertii

Dieta Flavor Point include multe fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe, peste si lactate slabe, portii satisfacatoare, calorii rezonabile si exercitii fizice regulate.

Chiar daca crezi sau nu in dieta bazata pe diferite gusturi, ea reprezinta un plan sanatos care iti va oferi toti nutrientii necesari, nu vei suferi de foame si vei slabi in acelasi timp.

Dieta a fost aprobata de Asociatia Americana a Dieticienilor. Retetele nu sunt neaparat usor de preparat si necesita o anumita indemanare si timp, dar, potrivit studiilor, dieta este intr-adevar eficienta la capitolul pierderii in greutate. Dieta functioneaza cel mai bine daca o tine toata familia, pentru a nu fi nevoie de diferite feluri de mancare pentru fiecare membru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta Diete de slabit

Articole recomandate

Citeste si despre