Nutrientii cheie pentru dezvoltarea copilului

/ / Modificat: 2013-02-18
Nutrientii cheie pentru dezvoltarea copilului





 

Nutrientii din alimentatia zilnica a copilului reprezinta o componenta esentiala pentru o dezvoltare fizica si psihica armonioasa. In cadrul campaniei de informare "Dezvolta creativitatea copilului tau", Nesquik cacao instant sustine mamele in procesul de crestere a copilului si le prezinta principalii nutrienti care ar trebui inclusi in alimentatia zilnica.

"Nesquik cacao instant intelege dificultatile zilnice cu care se confrunta mamele in alcatuirea unei alimentatii corecte pentru copilul lor si, de aceea, le ofera cateva sfaturi utile pentru a intelege importanta nutrientilor pentru cresterea copilului. Decizia de a aborda acest subiect se afla in stransa legatura cu micronutrientii continuti de produsul nostru.

Nesquik cacao instant contine o parte din micronutrientii necesari dezvoltarii copilului, astfel ca un pahar de Nesquik preparat cu lapte ii asigura  acestuia 1/3 din necesarul zilnic de calciu si cel putin 15% din necesarul zilnic de 7 vitamine (B1, B3, B5, B6, B9, C, E) si  magneziu", declara Elena Dobrescu, Market Nutritionist Nestlé Romania.

Dintre nutrienti, un rol esential in dezvoltarea organismului il au micronutrientii, si anume mineralele si vitaminele.

Mineralele, ajutor pentru dezvoltarea normala a organismului unui copil

Mineralele (calciul, magneziul, fierul) stimuleaza si regleaza procesele metabolice, contribuind, alaturi de macronutrienti (proteine, glucide, lipide), la dezvoltarea si functionarea normala a organismului.


Calciul are numeroase functii pentru organism, intrucat contribuie la dezvoltarea oaselor si danturii, dar si la contractia muschilor. Nevoia de calciu a copiilor creste in mod considerabil in jurul varstei de 11 ani, cand copilul este in perioada de crestere. Lipsa de calciu determina o mineralizare scazuta a oaselor, care va conduce la deformari la nivelul oaselor. Perioada copilariei este cea mai importanta in dezvoltarea unui sistem osos puternic.

Aproximativ 30% dintre minerale vor fi depozitate la nivelul oaselor in perioada copilariei si 45% din scheletul corpului se formeaza pana la maximum 18 ani. De aceea, mamele vor lua in considerare nivelul de calciu necesar copilului, in functie de nevoile de crestere ale acestuia. Copiii cu varste cuprinse intre 4 si 8 ani au nevoie de 800 de miligrame de calciu zilnic, iar cei cu varste intre 9 si 18 ani au nevoie de 1300 de miligrame zilnic.

Nesquik cacao instant recomanda consumarea a 3 portii din produsele esentiale ale fiecarei zile: un pahar sau 200 ml de lapte, o cantitate de branza de 30 de grame sau o cutie de iaurt de 150 de grame, pentru a asigura copilului necesarul de calciu zilnic.

Magneziul este un mineral ce actioneaza ca un factor de crestere, contribuie la formarea dintilor si a oaselor si ajuta la buna functionare a muschilor si a creierului. Mai mult, intareste reactiile de aparare a organismului la infectii. In primul an de viata, nevoile de magneziu sunt de 40-70 mg/zi si cresc progresiv, de la 100 mg la sfarsitul primului an, pana la 250 g la 10 ani.

Fierul este un alt micronutrient important pentru o alimentatie echilibrata, cantitatea necesara fiind de 6-10 miligrame pentru cei mici si de 10-15 miligrame pentru copiii cu varste mai mari de 10 ani. In perioada adolescentei, fierul va ajuta la dezvoltarea musculara a copiilor, iar pe fete le va ajuta la varsta pubertatii. Lipsa de fier determina oboseala, o stare de iritabilitate, dureri de cap sau anemie. Alimentele bogate in fier sunt: pestele, carnea rosie, cerealele, ficatul sau carnea de pasare.

Vitaminele, esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copiilor

Intrucat vitaminele sunt esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copiilor, Nesquik cacao instant sfatuieste mamele sa se asigure ca din alimentatia copilului nu lipsesc vitaminele A, B, E, D si C.  Vitamina A stimuleaza cresterea, adaptarea vederii la intuneric, mentine pielea sanatoasa si previne infectiile. Laptele si produsele lactate, galbenusul de ou si carnea sunt surse foarte bune de vitamina A.

Vitaminele complexului B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B10, B12, B13, B15, B17) joaca un rol nutritional foarte important in activitatea metabolismului celular. Vitaminele B trebuie sa se regaseasca in alimentatia copilului in fiecare zi, deoarece ele actioneaza asupra sistemului imunitar si a celui nervos.

Vitamina D stimuleaza cresterea, regleaza metabolismul calciului si al fosforului, contribuind la dezvoltarea si osificarea normala a scheletului. Vitamina D se gaseste in germenii de grau, in pestii grasi, in ficatul si uleiul de peste, in foarte multe vegetale proaspete, in laptele integral si in galbenusul de ou.

Vitamina E actioneaza asupra dezvoltarii organismului copilului si contribuie la acumularea vitaminelor A si D la nivelul organelor si a tesuturilor.

Mamele vor include si vitamina C in alimentatia zilnica pentru ca are un rol mai important decat acela de a lupta cu raceala: intareste peretii vaselor de sange, vindeca rani, ajuta la absortia fierului si la formarea oaselor si dintilor sanatosi.

Nesquik cacao instant indeamna parintii sa ia in considerare faptul ca suplimentele de vitamine se acorda copilului doar in urma consultarii unui medic specialist si sa ofere copilului alimente care contin toti acesti nutrienti, inainte de a recurge la alte suplimente alimentare. Astfel, copilul lor va fi fericit si sanatos in fiecare zi.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre