Mamele de doi sau mai multi copii, mai productive la serviciu

/ / Modificat: 2014-11-04
Mamele de doi sau mai multi copii, mai productive la serviciu

Cu cat ai mai multi copii, cu atat esti mai productiva la munca si ai parte de mai multe satisfactii profesionale, anunta un studiu recent al americanilor. Descoperirea savantilor inlatura astfel teama parintilor ca o familie numeroasa are un impact negativ asupra carierei lor.

Cum influenteaza numarul copiilor cariera parintilor?

Cercetatorii americani de la Fegeral Reserve Bank, din Saint Louis, SUA, au efectuat studiul in luna ianuarie 2014, insa rezultatele lui au fost facute publice abia recent, in publicatia Washington Post. Savantii au incercat, prin demersul lor, sa evidentieze modul in care statutul de parinte influenteaza parcursul profesional si au descoperit ca cei care au doi sau mai multi copii sunt si cei mai productivi la serviciu, indiferent ca este vorba de mamici sau tatici.

In plus, specialistii au descoperit si ca femeile care au copii sunt mai productive la serviciu decat cele care nu sunt mame. Cercetarea s-a bazat pe studiul unui grup de 10.000 de parinti de profesie economisti. Oamenii de stiinta sustin ca impactul pe care il are statutul de parinte asupra productivitatii profesionale este fluctuant: randamentul profesional creste direct proportional cu varsta copiilor.

Parintii de bebelusi si copii mici sunt mai putin productivi, dar pe masura ce copii cresc, randamentul lor creste chiar mai mult decat al persoanelor care nu au deloc copii. Christian Zimmerman, coordonatorul studiului, sustine ca randamentul profesional crescut al parintilor cu copii nu este influentat neaparat de statutul de parinte si ca efectul tine, mai degraba, de personalitatea fiecaruia.

Acesta sustine ca daca o persoana este productiva la munca inainte de a avea copii, exista toate sansele sa fie si dupa ce devine parinte.

Alti factori care influenteaza productivitatea parintilor la serviciu

Exista insa si alti factori care pot influenta productivitatea de la locul de munca. In urma studiului, cercetatorii au mai descoperit si ca femeile care devin mame inainte de 30 de ani au un randament mai scazut la serviciu. Acelasi efect negativ a fost inregistrat si in randul mamelor singure.

Acesta nu este primul studiu care analizeaza influenta statutului de parinte asupra productivitatii la locul de munca. Un studiu derulat in 2013 a scos la iveala cateva descoperiri interesante: mamele care au copii sub 18 ani castiga mai putin decat cele care au copii mai mari. Acelasi studiu a evidentiat si faptul ca femeile care au copii risca penalizari salariale de 10% pana la 15% comparativ cu cele care nu sunt mame.

Chiar daca parcursul carierei unei mame este influentat si de alti factori, specialistii au incercat, prin acest studiu sa combata prejudecata multora conform careia atunci cand devii parinte, iti compromiti cariera. Se pare ca se poate sa ai si copii numerosi, si cariera de succes.

Tu crezi ca numarul copiilor are vreun impact asupra productivitatii parintilor la locul de munca? Cum ti-a influentat statutul de aprinte parcursul profesional? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Productivitate munca parinti

Articole recomandate

Citeste si despre