Cum organizezi biroul de acasa pentru a creste productivitatea

/ / Modificat: 2022-03-14
Cum organizezi biroul de acasa pentru a creste productivitatea

Un birou organizat ne ajuta sa fim mult mai productivi, atat la serviciu, cat si acasa. Acest lucru este cu atat mai important cand nu avem un spatiu destinat unui birou sau lucram dintr-un hub sau open space. Pe scurt, in acele spatii in care constrangerile unei colectivitati nu exista, si nici procedurile, ierarhiile si programul nu sunt aceleasi ca atunci cand ne indeplinim sarcinile de serviciu avand si colegi de birou.

Lucratul de acasa poate fi o placere sau o provocare, in functie de modul in care ne organizam spatiul. Pentru a crea o atmosfera care sa ne ajute sa fim cat mai creativi si sa ramanem productivi, biroul de acasa trebuie sa fie comod, motivant si relaxant. Sunt cateva lucruri de care este bine sa tinem cont daca ne dorim un birou modern si potrivit personalitatii noastre.

Ergonomic si ordonat

Incepe prin a sorta hartiile si documentele de pe birou si pastreaza-le doar pe cele de care ai nevoie. Nu uita nici de sertare, precis sunt o multime de chitante sau documente de care nu mai ai nevoie si ocupa spatiul inutil. Nu pastra lucrurile de care stii sigur ca nu vei mai avea nevoie, nu vor face decat sa ocupe spatiul si sa te incomodeze.

Creeaza un sistem de organizare, eventual cu bibliorafturi in care sa pastrezi lucrurile pe care le folosesti cel mai des si de care stii ca nu te poti lipsi. Lucrurile vor fi mult mai ordonate si tu te vei putea organiza mai eficient pentru productivitate sporita.

Cu biroul gol si cu obiectele inutile inlaturate, poti imparti lucrurile mai usor in categorii, in functie de modul si ordinea in care le intrebuintezi. Poti crea (si chiar este recomandat sa ai) o categorie de arhiva, unde sa tii in ordine documentele care au legatura cu activitati deja prestate, dar care trebuie pastrate (contracte, facturi, orice materiale care au legatura cu respectiva colaborare).

Chiar daca este un spatiu pe care il folosesti pentru lucruri serioase, acorda atentie si elementelor de decor, care sunt importante pentru a te ajuta sa te deconectezi din cand in cand. Infrumuseteaza spatiul cu cateva plante, obiecte de decor, benzi LED cu lumini colorate care vor da un aspect interesant intregului ansamblu.

Organizatoarele pentru device-uri si cabluri sunt de asemenea extrem de utile, deoarece te ajuta sa eviti haosul care se creeaza inevitabil atunci cand sunt prea multe dispozitive la un loc. Iar in cazul in care folosesti mai multe tipuri de instrumente de scris, separa-le in diferite recipiente.

Imparte biroul in zone

Este recomandat ca, mai ales in zona de lucru folosita de mai multe persoane, aceasta sa fie impartita, pentru a fi cat mai eficienta si pentru ca toata lumea sa poata lucra comod. De asemenea, este esential ca toti cei care lucreaza aici sa pastreze ordinea si organizarea stabilita si sa aiba la indemana toate resursele.

De exemplu, daca te pregatesti pentru un proiect de amploare, este important sa stii tot timpul unde sunt lucrurile de care ai nevoie, pentru a te putea organiza la timp si pentru a nu depasi termenele-limita. Poate fi complicat uneori sa imparti acelasi birou cu o alta persoana, de aceea este important ca toata lumea sa respecte aceleasi reguli.

In era tehnologica in care traim, este aproape imposibil sa nu lucram cu dispozitive digitale, iar pentru o mai mare productivitate ajuta ca si acestea sa fie puse in ordine. Pastreaza gadgeturile si cablurile grupate si fa ordine frecvent in aplicatii si foldere.

De asemenea, este important sa actualizezi softurile si aplicatiile pentru ca dispozitivele digitale sa functioneze corespunzator. Grupeaza-le in functie de scopul lor si de frecventa cu care le utilizezi. Pe scurt, incearca sa creezi un flux cat mai logic al lucrurilor, pentru a nu irosi timp la fiecare intrebuintare.

Biroul de acasa poate fi amenajat in orice fel doresti, pentru a atinge un maxim de productivitate si creativitate. Pentru cele mai bune rezultate, nu uita sa tii cont de amplasarea biroului, lumina necesara, precum si orele pe care le petreci in fata monitorului.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Birou scris copii Productivitate munca parinti

Articole recomandate

Citeste si despre