Cum sa-l determini pe cel mic sa manance mai putin zahar. 3 idei de deserturi sanatoase

/ / Modificat: 2017-08-04
Cum sa-l determini pe cel mic sa manance mai putin zahar. 3 idei de deserturi sanatoase

Zaharul nu trebuie sa fie ingredientul de baza din deserturi si poate chiar sa lipseasca total. Aceste retete te vor convinge de asta.

Unul dintre componente omniprezente in aproape orice produs pe care il cumparam din supermarket - fie dulciuri sau alte tipuri de alimente - este zaharul rafinat. Este acel zahar alb folosit de o multime de gospodine si mame in bucatarie, dar care nu vine la pachet cu nutrienti si poate duce la serioase probleme cu greutatea. Este deja cunoscut faptul ca reducerea cantitatii de zahar rafinat din dieta zilnica este un pas in plus spre un stil de viata sanatos, asa ca iti propunem trei idei de deserturi dulci si gustoase, dar fara zahar:

1. O reteta simpla, delicioasa si gata in 20 minute

Niste prajiturele delicioase, usor de preparat si pe care copiii le vor adora au drept baza un ingredient cu totul special, un adevarat superaliment - quinoa. Este, dupa cum poti vedea, un aliment plin de vitamine si antioxidanti si cu o valoare nutritionala ridicata. Iata cum poti gati acest delicios desert:

• 1 ceasca quinoa;
• 1 cesca de fulgi de ovaz;
• 1-2 linguri de miere;
• Jumatate de ceasca de fulgi de cocos;
• Jumatate de ceasca de mar dat prin razatoare;
• 2 oua;
• Scortisoara pentru aroma si un varf de cutit de sare;
• Jumatate de ceasca de ciocolata neagra topita (optional).

Modul de preparare e foarte simplu. Quinoa se gateste la fel ca orezul, se fierbe in apa. Quinoa gatita se amesteca bine intr-un bol mare cu restul ingredientelor (in afara de ciocolata). Amestecul se pune in tava de briose sau in forme de briose din silicon si se gateste timp de 15, maximum 20 de minute la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Dupa ce le scoti de la cuptor si le lasi la racit mai trebuie doar sa le scufunzi in cicolata si sunt gata de savurat.

2. Fursecuri pentru cel mic, fara un strop de zahar

Nu stii ce gustari sa-i mai oferi copilului sau ce sa mai pui in pachetelul de gradinita sau de scoala? O reteta foarte simpla, din doar trei ingrediente te poate salva din aceasta situatie. Este vorba despre fursecurile din fulgi de ovaz, banane si niste fructe uscate (stafide, merisoare, coacaze, orice iti place).

Alege o banana foarte coapta, care sa poata fi usor de pasat, pune si 100 de grame de fulgi de ovaz si 2 linguri de fructe uscate. Pe o tava de cuptor pe care ai asezat hartie de copt pune cate o lingura din compozite apoi da tava la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 20 de minute. Dupa ce se racesc merg perfect cu putin iaurt si vor fi cu siguranta apreciati de cei mici.

3. Un dulce fara zahar pentru micul dejun

Micul dejun american cu clatitele acelea pufoase poate fi replicat foarte usor intr-o varianta sanatoasa cu banane si fara zahar. Ai nevoie de o banana foarte coapta, doua oua, un praf de scortisoata si fructe de padure - coacaze, mure, zmeura.

Paseaza banana bine, adauga ouale batute si praful de scortisoara, apoi gateste-le intr-o tigaie neaderenta, eventual cu o picatura de ulei. Asaza langa ele cateva fructe proaspete si micul dejun de weekend e gata! Desigur, il poti oferi celui mic si drept desert.

Sunt trei retete cum nu se poate mai simple, sanatoase si pe care cei mici le vor adora cu siguranta. Pe care vrei sa o incerci prima?

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zahar alimentatie copii Consumul de zahar la copii Dulciuri fara zahar

Articole recomandate

Citeste si despre