Diversificare bebelusi: Cu ce poti inlocui zaharul in primele retete

/ / Modificat: 2025-04-21
Diversificare bebelusi: Cu ce poti inlocui zaharul in primele retete

Diversificarea alimentatiei bebelusului este un proces esential in dezvoltarea sa, marcand tranzitia de la lapte matern sau formula catre alimente solide. Una dintre intrebarile frecvente ale parintilor este legata de gustul dulce: cand este sigur sa introducem indulcitori naturali si ce alternative la zahar sunt recomandate de specialisti?

Organizatiile internationale precum OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si AAP (Academia Americana de Pediatrie) recomanda evitarea zaharului adaugat in alimentatia copiilor sub 2 ani.

Consumul precoce de zahar este asociat cu:

  • risc crescut de obezitate infantila;

  • preferinte alimentare nesanatoase dezvoltate devreme;

  • risc crescut de diabet de tip 2 si boli cardiovasculare;

  • carii dentare precoce.

Prin urmare, nu se recomanda adaugarea de zahar in alimentele bebelusilor si nici utilizarea indulcitorilor artificiali (ex: aspartam, sucraloza, zaharina), care nu au fost suficient studiati in cazul copiilor mici.

Cand se pot introduce alimentele cu gust dulce?

Gustul dulce este natural preferat de bebelusi, iar fructele sunt cea mai buna sursa pentru a satisface aceasta nevoie.

Specialistii recomanda:

  • fructe proaspete sau coapte (mere, pere, banane, prune, piersici) – pot fi introduse inca de la 6 luni, sub forma de piureuri fine;

  • fructe uscate hidratate (ex: curmale, stafide) – pot fi folosite ocazional, incepand de la 8-10 luni, in preparate cum ar fi budincile sau biscuitii de casa, dar cu moderatie;

  • banane bine coapte sau mere coapte – pot fi folosite ca indulcitor natural in cereale, terciuri sau deserturi de casa.

Ce inlocuitori naturali ai zaharului sunt considerati siguri?

Iata o lista de alternative naturale care pot fi folosite cu moderatie, la momentul potrivit in diversificare:

Indulcitor naturalCand se poate introduceMod de utilizareRecomandari
Banane coapte de la 6 luni in piureuri, biscuiti, terciuri sursa buna de energie si fibre
Mere coapte de la 6 luni in piureuri, budinci, briose adauga aroma dulce naturala
Curmale de la 8-10 luni in piureuri sau paste pentru deserturi a se hidrata bine inainte
Stafide de la 10-12 luni blenduite in preparate coapte risc de inec daca nu sunt maruntite
Sirop de curmale (homemade) de la 10 luni 1-2 lingurite in deserturi ocazional preparat in casa, fara aditivi
Piersici coapte de la 6 luni in piureuri sau combinate cu cereale gust delicat si dulce natural
NU se recomanda folosirea mierii pana la varsta de 1 an, din cauza riscului de botulism infantil.

Exemple de preparate in care se pot folosi indulcitori naturali

  1. Terci de ovaz cu banana si scortisoara – de la 6 luni

  2. Budinca de chia cu mar copt si scortisoara – de la 7 luni

  3. Biscuiti de ovaz cu banana si curmale – de la 9-10 luni

  4. Briose cu fructe coapte (fara zahar) – de la 10-12 luni

  5. Piure de para si scortisoara – de la 6 luni

Sfaturi importante de la specialisti

  • Nu este nevoie sa "indulcim" mancarea bebelusului – gusturile se formeaza natural daca sunt expusi la o varietate de alimente;

  • Fructele sunt suficient de dulci pentru a satisface nevoile gustative ale copilului;

  • Indulcitorii (chiar si naturali) trebuie folositi cu moderatie si doar in preparate speciale – nu zilnic;

  • Cititi intotdeauna etichetele produselor: multe „gustari pentru bebelusi” contin zaharuri ascunse.

Zaharul adaugat nu are loc in alimentatia bebelusului in primii 2 ani. Totusi, natura ofera alternative dulci si sanatoase, precum fructele coapte sau uscate, care pot fi folosite cu grija si moderatie.

Este esential sa invatam copilul sa aprecieze gusturile autentice ale alimentelor, pentru a construi o relatie sanatoasa cu mancarea pe termen lung.

 

Foto: Freepik.com

Taguri Zahar alimentatie copii Zahar pericole

Articole recomandate

Citeste si despre