3 motive solide pentru care jocul este foarte importat in dezvoltarea copilului tau

/ / Modificat: 2017-10-23
3 motive solide pentru care jocul este foarte importat in dezvoltarea copilului tau

Copilul cunoaste lumea prin intermediul jocului inocent si al unei nestavilite curiozitati prin care isi testeaza propriile limite si-si dezvolta noi abilitati cognitive. Asa cum remarca filozoful Lucian Blaga, copilul crede sincer ca "Intelepciunea si iubirea mea e jocul!", expresie ce sintetizeaza intreaga frumusete si puritate a copilariei. Societatile europene moderne se confrunta cu provocari crescande, rezultate din cresterea accelerata a urbanizarii, a nivelului de stres in viata de familie si din schimbarile aparute frecvent in sistemele educationale.

Pe fondul inmultirii situatiilor in care copiilor li se restrange tot mai mult timpul de joaca, Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului a recunoscut jocul ca fiind un drept legitim al fiecarui copil, pentru o dezvoltare optima si sanatoasa. Sa vedem, in continuare, de ce este jocul atat de important pentru copii.

1. Jocul favorizeaza pozitiv dezvoltarea copilului

Copilul invata foarte usor prin joc lucruri despre realitatea mediului inconjurator, iar jocul il ajuta sa-si dea seama cine este, cum functioneaza lumea si unde se incadreaza in ea, dupa cum arata studiile de cercetare psihologica. "Jocul este esential pentru dezvoltare, deoarece contribuie la bunastarea cognitiva, fizica, sociala si emotionala a copiilor", se specifica intr-un raport clinic al Academiei Americane de Pediatrie.

De asemenea, copilul incepe sa isi construiasca un model mental al lumii printr-un proces continuu de interactiune cu mediul, potrivit teoriei dezvoltarii cognitive, realizate de psihologul Jean Piaget (1936). Este bine de stiut ca parinte ca procesul de invatare este amplu si include abilitati de coordonare a miscarilor corpului si de detectare a schimbarilor in cadrul evenimentelor la care cel mic este sensibil si atent.

Prin joc, conexiunile creierului se vor dezvolta armonios, sau, dimpotriva, daca jocul nu exista, dezvoltarea sanatoasa a celulelor nervoase ar putea fi incetinita. Jocul cu alti copii il ajuta pe fiecare individ sa ia propriile decizii, sa rezolve provocari, sa se exprime emotional si sa castige incredere. Astfel, este esential pentru copil sa se joace cat mai mult timp, pentru a dobandi o experienta personala si pentru a-si mentine o stare psihica buna.

2. Jocul imbunatateste relatia celui mic cu parintii

Desi poate parea surprinzator, cercetatorii recomanda parintilor sa se joace mai des cu copiii, pentru o serie de motive care le pot schimba viata in bine, cum ar fi: cresterea dispozitiei afective pozitive, mai multa energie si entuziasm, mai mult simt al umorului si spontaneitate, deschidere spre experienta si rabdare. Jocul apropie si mai mult parintii de copil, mentine relatia de incredere si siguranta in celalalt, stinge resentimentele si cultiva fericirea.

Alte beneficii ale jocului pentru adulti si copii pot fi deprinderea lucrului in echipa, a cooperarii, a ajutorului reciproc si a compasiunii. Cand te joci cu copilul tau incearca sa vezi lumea prin ochii lui, acorda-i libertate si prioritate si nu incerca sa-l controlezi, pentru ca exista riscul de a-i micsora dezvoltarea creativitatii. Este important ca invatarea sa fie distractiva la aceasta varsta frageda, pentru pictura existand, de exemplu, posibilitatea de a utiliza mainile in locul pensulei.

De asemenea, ii poti arata intr-un fel distractiv cum functioneaza jucariile, iar apoi il poti lasa sa experimenteze cum doreste sau cum poate pentru varsta si intelegerea lui. Copiii invata prin imitarea adultilor, dar, in plus, pot fi stimulati sa invete si prin jocuri creative si educationale. De aceea, poti alege pentru ei azi o serie de jocuri lego constructive, puzzle-uri creative, jocuri cu plastilina pentru modelat etc.

3. Jocul il ajuta sa descopere lumea din jurul lui

Valoarea timpului de joaca pentru copii este recunoscuta din ce in ce mai mult de catre cercetatori si in spatiul vietii publice, ca fiind o importanta dovada in formarea intelectuala si emotionala umana.

Desi jocurile sunt infinite si debordante la nivelul creativitatii, ele au putut fi clasificate in cinci tipologii fundamentale, de catre un grup de cercetari psihologi alaturi de dr. David Whitebread de la Universitatea Cambridge. Potrivit acestei clasificari, jocurile se impart in cinci categorii: jocurile fizice, jocurile cu obiecte, jocurile simbolice, jocurile de rol social si jocurile cu reguli.

Jocul fizic pune accent pe motricitate, flexibilitate si construirea rezistentei prin practica si multe exercitii de miscare libera, cum ar fi de exemplu: sariturile, cataratul, dansul si jocul cu mingea (pentru copii cu varste cuprinse intre 2-5 ani).

Jocul cu obiecte apare imediat ce copilul poate apuca si poate tine in maini obiectele din jurul lui. Acest tip de joc poate fi descris ca un joc de tip senzorial si motor prin intermediul caruia copilul exploreaza cum se simt si cum se comporta obiectele care il inconjoara.

Jocul simbolic este cel prin care copilul invata in primii cinci ani de viata sa se exprime verbal, incepe sa stapaneasca limba vorbita, citirea, scrierea si isi dezvolta abilitati tehnice pentru exprimarea emotionala.

Jocul de rol social este, in mod clar, jocul predominant in randul copiilor si este foarte strans asociat cu dezvoltarea abilitatilor cognitive, sociale si academice. Prin intermediul sau copilul invata cum sa-si controleze emotiile, cum sa-si impuna propriile obiective si cum sa fie disciplinat.

Jocul de reguli este modalitatea in care copilul intelege lumea din jurul lui, fiind foarte interesat de regulile acesteia si inventand, adesea, propriile reguli. In aceasta categorie se incadreaza jocuri care presupun actiuni de urmarire, ascundere, aruncare sau capturare.

Specialistii subliniaza faptul ca este necesara libertatea de manifestare a fiecarui tip de joc potrivit varstei si personalitatii copilului, lasandu-i cat mai mult timp pentru activitati de acest tip si oferindu-i numeroase posibilitati creative si inteligente de joaca, dar si distractive in acelasi timp. Desi ai putea crede ca jocul cu ceilalti copii il bucura cel mai mult pe copil, cercetarile arata ca timpul petrecut cu parintii este mult mai important, iar copiii isi doresc timp de joaca cu parintii, pentru ca asa se simt iubiti si speciali.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Importanta jocului Joaca copii Rolul jucariilor in dezvoltarea copilului

Articole recomandate

Citeste si despre