Vaccinul anti diftero-tetano-pertusis

/ / Modificat: 2014-04-25
Vaccinul anti diftero-tetano-pertusis
Intrebare:

- Bebe are 2 luni si jumatate si a inceput sa tuseasca fara expectoratii, nu are febra, iar ieri dupa administrarea vaccinului a plans foarte mult pana a ragusit, acum si tuseste si e si ragusit, cum il pot trata? Va multumesc!

Raspuns:

La varsta de 2 luni se administreaza vaccinul anti diftero-tetano-pertusis si antipoliomielitic. Ca reactii adverse la acest vaccin pot apare reacctii locale manifestate prin durere, eritem, edem, induratie la locul inocularii, care apar intr-un interval de 48 de ore si dureaza 1-2 zile.

Ca reactii sistemice (generale) pot apare febra (38-40C), somnolenta, iritabilitate, tulburari ale alimentatiei, diaree, varsaturi, plans prelungit, simptome ce dureaza aprozimativ 1-2 zile;

In cazuri exceptionale au fost semnalate convulsii, crize hipotonice si alte manifestari neurologice.
Aceste reactii adverse sunt determinate in special de catre componenta pertusis.



De aceea daca, ca o precautie, se va întrerupe administrarea componentei pertusis la copiii care in interval de 48 ore de la precedenta vacccinare au prezentat reactii severe ca: febra (40C), plans encefalitic, convulsii cu sau fara hipertemie, reactii alergice, continuandu-se doar cu vaccinarea DT (anti diftero-tetanica).

In cazul in care observati aparitia unor efecte adverse severe la copil, in zilele imediat urmatoare vaccinarii, adresati-va medicului de familie/pediatrului.


 

Alina Pop-Began


- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

 Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin bebelusi Vaccinuri obligatorii copii Schema nationala de vaccinari

Articole recomandate

Citeste si despre