Importanta vaccinurilor. 7 boli pe care le putem preveni prin vaccinare

/ / Modificat: 2017-08-09
Importanta vaccinurilor. 7 boli pe care le putem preveni prin vaccinare

Schema vaccinurilor obligatorii la copii reprezinta un subiect de interes pentru toti parintii, mai ales ca exista constant modificari in acest sens. In urma cu cateva saptamani, Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a emis un proiect de lege prin care propune amenzi de pana la 10.000 lei pentru parintii care refuza sa isi vaccineze copiii

Vaccinurile ii protejeaza pe cei mici de diferite boli, reduc transmiterea infectiei la alte persoane si scad frecventa epidemiilor. In plus, imunizarea costa mai putin decat tratamentul bolii in sine si are foarte putine efecte adverse grave.

Iata care sunt bolile care pot fi prevenite prin vaccinare

Pojarul poate fi prevenit prin vaccinare

Pojarul este o infectie respiratorie extrem de contagioasa, provocata de un virus. Se manifesta prin eruptie cutanata pe tot corpul febra mare, tuse, secretii nazale si oculare.

Cum se transmite pojarul?

Picaturile de saliva si secretii nazo-faringiene eliminate prin tuse sau stranut raman in suspensie in aer, fiind contagioase cel putin 2 ore.

De ce este periculos?

Pojarul poate cauza pneumonia, edem cerebral sau chiar deces. Raspandirea in masa a vaccinului a scazut numarul de decese din ultimii 30 de ani cu 94%.

Vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola)

ROR este un vaccin combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. In momentul in care este administrat vaccinul, sistemul imunitar incepe sa produca anticorpi impotriva acestor 3 boli ale copilariei. Cand persoana careia i s-a administrat vaccinul vine in contact cu virusul, organismul sau il va recunoaste imediat si va produce anticorpi pentru a lupta impotriva lui.

Prima doza de vaccin ROR se administreaza copiilor ca parte din programul national obligatoriu de vaccinare, in intervalul de varsta 12-15 luni. Urmatoarea doza se administreaza la inceperea scolii (7 ani), insa poate fi realizata chiar si la 3 luni de la prima imunizare.

Tusea magareasca

Tusea magareasca este o boala infectioasa cauzata de bacteria Bordetella pertussis. Tusea magareasca este sau convulsiva Pertusis este considerata printre cele mai grave tipuri de tuse la copil, deoarece creste riscul de pneumonie si alte complicatii severe la varste mici.

Cum se transmite tusea magareasca

Adultii si copiii pot inspira bacteriile Pertussis ori de cate ori cineva care sufera de tuse convulsiva, tuseste sau stranuta.

De ce este periculoasa?

In cazul bebelusilor mai mici de 1 an, aceasta boala poate fi fatala. Tusea nu este urmata de sunetul specific, ci de episoade apneice (oprirea respiratiei pentru mai mult de 10-15 secunde), care duc catre cianoza (albastrirea pielii si a buzelor) si hipoxemie (scaderea nivelului de oxigen din sangele arterial).

Pertussis ramane o problema majora de sanatate la copiii din tarile in curs de dezvoltare, in 2002 inregistrandu-se 294.000 decese cauzate de aceasta boala, conform OMS.

Vaccinul antipertussis

Prima serie de vaccin consta in patru doze. Primele trei doze se administreaza la intervale de 4-8 saptamani (minimum 4 saptamani), incepand cu varsta de 6 saptamani si pana la varsta de 2 luni. Cea de-a patra doza se administreaza la 6-12 luni dupa cea de-a treia pentru a mentine o imunitate adecvata in anii prescolari. Vaccinul antipertussis trebuie administrat simultan cu toate celelalte vaccinuri indicate.

Gripa poate fi prevenita prin vaccinare

Gripa este o infectie virala care afecteaza nasul, plamanii si gatul.

Cum se transmite gripa?

Cand cineva bolnav de gripa, tuseste, stranuta sau pur si simplu vorbeste, acesta poate raspandi picaturi de saliva sau secretii nazale pana la 1,8 metri distanta. Persoanele sanatoase pot lua virusul din aer sau prin atingerea obiectele folosite de bolnav.

De ce este periculoasa?

Gripa sezoniera ucide anual intre 250.000 si 500.000 de persoane. Virusul gripal poate afecta plamanii, cauzand pneumonia si poate agrava alte afectiuni existente, precum diabetul sau astmul.

Vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal este obligatoriu la bebelusii peste 6 luni. Acesta protejeaza micutii de infectii respiratorii severe cu virusuri si de complicatiile lor care pot provoca moartea. Copiilor cu varste cuprinse intre 6 luni si 8 ani trebuie sa li se administreze 2 doze de vaccin intr-un an. Ele nu pot fi administrate simultan.

Medicii sustin ca trebuie sa treaca un interval de cel putin 4 saptamani intre primul si al 2-lea vaccin.

Boala pneumococica

Este o boala infectioasa, cauzata de bacteria Streptococcus pneumoniae, ce poate genera pneumonie, infectii ale urechii, infectii ale sangelui si meningita (infectia creierului si a maduvei spinarii).

Cum se transmite boala pneumococica?

Infectia cu pneumococ se transmite prin contactul cu saliva si secretiile nazo-farigiene ale bolnavului.

De ce este periculoasa?

Aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor pneumococice. Jumatate dintre acestia sunt copii cu varsta mai mica de 5 ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera boala pneumococica drept principala cauza a mortalitatii infantile in intreaga lume.

Vaccinul antipneumococic (PVC)

Vaccinul antipneumococic face parte din schema obligatorie de vaccinare a bebelusilor si se administreaza incepand cu varsta de 2 luni. Inglobeaza 4 doze administrate la 2, 4, 6 si intre 12 si 15 luni.

Boala meningococica

Boala meningococica este cauzata de bacteria Neisseria meningitidis (meningococ), care poate provoca infectii si inflamari ale creierului, sangelui si maduvei spinarii (meningita).

Cum se transmite boala meningococica?

Meningococul traieste in spatele nasului si gatului persoanei infectate. Se poate raspandi prin sarut sau pur si simplu traind cu cineva care este infectat. Simptomele includ, in general, febra cu debut brusc, dureri de cap si gat intepenit.

De ce este periculoasa?

Boala duce la moarte in 80 – 90% din cazurile netratate. Complicatiile includ rinofaringita, septicemia (meningoccemia), pneumonia, pericardita, artrita septica si alte manifestari clinice mai rare.

Vaccinarea impotriva meningitei

Vaccinul antimeningococic se administreaza copiilor cu varste curpinse intre 11 si 18 ani, insa in caz de expunere, imunizarea poate fi facuta si dupa varsta de 2 ani. Predispusi la aceasta boala sunt copiii cu probleme imunitare: afectiuni ale splinei sau copiii infectat cu HIV.

Hepatita B

Hepatita B este o afectiune a ficatului cauzata de virusul hepatitei B. Hepatita cu virus B este mult mai periculoasa la copiii mici decat la adulti. Aproximativ 90% dintre copiii mai mici de 1 an si 30% dintre copiii intre 1 si 5 ani, infectati cu virusul B, vor dezvolta hepatita cronica. In schimb doar 3% dintre adolescenti si 6-10% dintre adultii imunocompetenti vor dezvolta o infectie cronica cu virus B.

Cum se transmite Heptatita B?

Persoanele cu hepatita B au virusul in sange si alte fluide corporale. Acestea il pot raspandi mai departe prin sex neprotejat sau schimb de ace. O femeie gravida poate transmite virusului copilului ei. Hepatita B este de 100 de ori mai contagioasa decat HIV, infectia care provoaca SIDA.

De ce este periculoasa?

Hepatita B poate duce la cancer hepatic si la alte complicatii cronice, cu potential mortal.

Vaccinul antihepatic B

Vaccinul antihepatic B este un vaccin inclus in programul national de imunizari si este administrat nou-nascutilor in maternitate. Prima doza se efectueaza, de regula, in primele 24 de ore de la nastere, iar urmatoarele, la 2 si 6 luni, simultan cu alte vaccinuri.

Infectia cu Haemophilus influenzae tip b (Hib)

Infectia cu Haemophilius influenzae tip B este o boala produsa de o bacterie care determina numeroase infectii severe in cazul copiilor sub 5 ani, formele grave afectand mai ales sugarii peste 2 luni.

Cum se transmite?

Purtatorii de bacterii Hib elibereaza germenii in aer, cand tusesc sau stranuta. Bebelusii si copiii mici sunt cei mai predispusi, pentru ca au sistemul imunitar mai slab.

De ce este periculoasa?

Inainte de introducerea vaccinului anti Hib la nivel mondial, boala a avut o incidenta similara cu poliomielita. Mortalitatea in cazul copiilor mai mici de 5 ani s-a situat intre 3% si 6%.

Vaccinul antihaemophilus influenzae tip B (HiB)

Vaccinul antihaemophilus influenzae tip B (HiB) se administreaza intramuscular la 2,4,6 luni si la 1 an. Motivul pentru care se administreaza in mai multe doze este ca organismul copilului nu este capabil sa dezvolte anticorpii care sa lupte cu aceasta infectie dintr-o singura incercare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin Vaccin antigripal Vaccinare copii Vaccinuri obligatorii copii Vaccin antihepatic b Hepatita b Tuse magareasca copii Pneumonie copii Meningita copii Tuse convulsiva copii

Articole recomandate

Citeste si despre