Cura de o zi cu sucuri de citrice

/ / Modificat: 2005-10-05
Cura de o zi cu sucuri de citrice





 

Elementele de baza ale acestei cure:

Frecventa acestei cure este de o zi pe saptamana. Momentul anului in care se face aceasta cura este sfarsitul iernii si inceputul primaverii, cand citricele apar pe pietele noastre in cantitati mari, fiind singurele fructe proaspete accesibile.

Durata curei este de 24 de ore, de la ora 0 la ora 24. In mod exceptional, la persoanele lipsite de vitalitate, dar care vor sa urmeze aceasta cura, se va bea aceeasi cantitate de sucuri, dar intr-o perioada de timp mai scurta - de la ora 0 la ora 18.

Revenirea se face identic cu cea descrisa la postul negru, iar regimul alimentar va fi pe cat posibil "curatat" de daunatorii alimentari clasici.

Ingredientele folosite

Se folosesc lamai, portocale, grepfruit, mandarine (pe cat posibil netratate chimic).

Ca indulcitor se foloseste mierea. Gusturile sucurilor folosite la aceste cure provin din diferite substante care sunt extrase in procesul prepararii. Citricele au in compozitie acizi organici (care dau gustul acru), flavonoide (care dau gustul amar), zaharuri (care dau gustul dulce), uleiuri eterice (care dau gustul picant-piscator) in cantitati variabile, de unde si gustul lor diferit. Iata care sunt tipurile de sucuri folosite:

Cele 4 tipuri principale de sucuri de citrice

Exista patru tipuri de sucuri care se pot obtine din citrice, care au actiuni si mod de administrare diferit. Veti alege, in functie de informatiile care va vor fi prezentate, tipul de suc cel mai indicat pentru dvs. si veti stabili o zi din saptamana in care sa consumati doar o anumita cantitate din acel suc, fara alte adaosuri.

In functie de gust (care este dat de cantitatea de miere, tipul fructului si partea din fruct folosite), sucurile pot fi clasificate in:

Sucurile dulci - se obtin mai ales din pulpa fructelor; necesita o cantitate mai mare de miere; se folosesc mai ales portocale si mandarine.


Mod de preparare: Se cojesc fructele.  Se pune pulpa fructului in blender (daca nu avem blender, stoarcem manual fructul). Se adauga miere - 6-8 lingurite la un litru de suc. Dupa mixare, se gusta sucul pentru a vedea daca este suficient de concentrat. La nevoie, se mai poate adauga pulpa de fruct sau miere. Se filtreaza amestecul.

Deoarece gustul mandarinelor si portocalelor este destul de slab, cantitatea de apa adaugata la suc va fi cel mult egala cu cea de fruct (sau suc de fructe, in cazul in care este obtinut prin stoarcere manuala).

Sucurile acre se obtin tot din pulpa fructelor; se folosesc lamaile sau grepfruitul; se adauga mai putina miere.

Mod de preparare: Se cojesc fructele. Se pune pulpa fructului in blender (daca nu avem blender, stoarcem manual fructul si punem direct sucul proaspat). Se adauga miere - 2-3 lingurite pentru un litru de suc. Se adauga apa. Toate componentele se amesteca (se mixeaza). Se gusta sucul pentru a vedea daca este suficient de concentrat. La nevoie, se mai poate adauga pulpa de fruct sau miere, dupa care se mixeaza din nou. Se filtreaza sucul si se pune intr-un vas de sticla sau portelan. Sucul se consuma imediat dupa preparare.

Sucurile picant-astringente - se obtin din pulpa si coaja fructului; se poate folosi oricare dintre citrice; vor avea pe langa gusturile picant si astringent si gustul specific al pulpei fructului: dulce - la portocala (secundar, la portocala apare si gustul acru) si mandarina, acru - la lamaie si grepfruit (secundar, la grepfruit apar si gusturile amar, dulce si astringent). Pentru obtinerea acestui suc este necesar un mixer sau blender.

Mod de preparare: Se cojesc fructele. Se pune pulpa si coaja fructului in mixer. Se adauga miere - 2-3 lingurite la un litru de suc.

Se adauga apa. Toate componentele se amesteca (se mixeaza). Se gusta sucul pentru a vedea daca este suficient de concentrat. La nevoie, se mai poate adauga pulpa de fruct sau miere. Daca nu mai sunt necesare modificari, se filtreaza sucul.

Sucurile amare - se obtin din pulpa fructului si coaja acestuia (dupa ce a fost rasa in prealabil); atunci cand sunt facute prin mixare, pastreaza din aroma cojii fructului si dau amestecului o tenta usor aromatica; cantitatea de miere este in acest caz hotaratoare pentru stabilirea proportiei dintre gustul amar si cel dulce.

Mod de preparare: Se dau fructele prin razatoare pentru indepartarea stratului de celule vegetale, care contin ulei volatil (strat de 1-2 mm in profunzime). Se pune fructul cu tot cu coaja (coaja alba ramasa dupa razuire) in mixer. Se adauga miere - 2-4 lingurite la un litru de suc, se adauga apa, dupa care toate componentele se amesteca (se mixeaza).

Lasam la macerat coaja in suc timp de 3-6 ore, la temperatura camerei (21 grade C; daca este mai cald, vom lasa sucul la macerat intr-un loc mai racoros, pentru a nu fermenta), intr-un vas de portelan acoperit. Daca vrem ca sucul sa iasa foarte amar, vom lasa amestecul sa macereze la limita maxima de timp; daca nu, il vom strecura mai repede. Se filtreaza sucul si se pune intr-un vas de sticla sau portelan. Este bine ca sucul sa fie consumat imediat dupa filtrare.

Indicatii



  

Daca nu avem mixer sau blender, combinam sucul obtinut prin stoarcere manuala cu mierea si coaja maruntita cu cutitul, si lasam amestecul la macerat. Inainte de filtrare, amestecul se agita cu putere intr-un recipient bine inchis.

Sucuri dulci: oboseala, oboseala intelectuala, subponderalitate, uscarea pielii, astenie pe fond de devitalizare, stari de agitatie la copii, stari de nervozitate, irascibilitate (are efect reconfortant).

Sucuri acre: obezitate, inapetenta, digestie dificila, arsuri gastrice, stare de greutate, somnolenta, constipatie, celulita.

Sucuri picant-astringente: cistita, infectii renale, calculoza renala, infectii intestinale, colita de putrefactie, litiaza biliara; tromboflebita, ischemie cardiaca in asociere cu obezitate, obezitate, putere slaba de digestie, astenie.

Sucuri amare: varice, afectiuni dermatologice, febra, dischinezie biliara, calculoza biliara, boli hepatice, psoriazis, infectii persistente, slabire a sistemului imunitar, astm, raceli frecvente, sinuzita.

Doze si recomandari specifice fiecarui tip de suc

Sucurile dulci: doza zilnica este de 2-3 litri. Este o cura indicata mai ales persoanelor mai sensibile, cu o vitalitate scazuta. Sucul va fi consumat la intervale regulate (din 3 in 3 ore). Daca simtiti o stare puternica de foame, puteti consuma spre seara 2-3 portocale.

Sucurile acre: doza zilnica este de 2-2,5 litri. Sunt cu precadere indicate persoanelor cu probleme de digestie, cu un temperament mai melancolic, cu o pofta de mancare capricioasa. Aceste sucuri au un efect dinamizant deosebit.

Sucurile picant-astringente: doza zilnica este de 1-1,5 litri. Sunt indicate persoanelor cu o vitalitate relativ buna, cu un mare apetit pentru dulciuri, care se confrunta adesea cu stari onirice de letargie.

Sucurile amare: doza zilnica este de 3 litri. Este cura de purificare cea mai intensa si cea mai dura. Este indicata persoanelor cu o masa corporala mare sau cu o vitalitate buna. Ajuta nu doar la reglarea masei corporale, ci si la eliminarea unor afectiuni asociate obezitatii (varice, boli cardiovasculare in general, constipatie etc.).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre